Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Trener og baller 640x360.jpg

Ser på årsaker til kvinnetrener-frafall

Med støtte fra Norsk Tipping engasjerte NHF Åse Røthing for å se på frafallet blant kvinner som er trenere.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved hjelp av TA (idrettens turneringsadministrasjon) og dataanalysetverktøyet PowerBI har Norges Håndballforbund fastslått at 70 prosent av alle trenere i barnehåndballen er kvinner. I ungdomshåndballen er tendensen en annen:

Jo eldre utøverne blir, desto færre kvinner er det blant trenerne.

Norges Håndballforbund ønsket å se nærmere på bakgrunnen for dette.

- Vi tok kontakt med Åse Røthing, som er professor ved OsloMet, for å høre hvordan vi kunne se nærmere på mulige årsaker til frafallet blant kvinner som er trenere i ungdomshåndballen, sier utviklingsmedarbeider i seksjon for spill og trening i Norges Håndballforbund, Aina Anfinsen Westgaard.

Etter initiativ og midler fra Norsk Tipping ble det mulig å gjennomføre et forskningsprosjekt i samarbeid med Røthing og OsloMet, forklarer Westgaard, og prosjektet har resultert i en rapport og en kronikk, som også er publisert i VG.

Les hele kronikken her!

- Vi vil rette en stor takk til Norsk Tipping som gjorde det mulig å gjennomføre forskningsprosjektet, og takk til professor Åse Røthing og OsloMet som tok på seg oppdraget, sier Westgaard.

- Norsk Tipping har innlemmet samfunnsansvar i alle sponsoravtaler, og ett av bærekraftløftene våre er å fremme gode rollemodeller, blant annet trenere, og jobbe for å sikre like muligheter. Når vi så at mange kvinnelige trenere faller fra etter et visst alderssegment i håndballen, så falt det naturlig for oss å jobbe sammen med Norges Håndballforbund for å finne årsakene og se på gode tiltak for å forhindre dette frafallet, sier leder for Samfunnsansvar, sponsor og event i Norsk Tipping, Linda Eng Strand.

- Vi trenger bedre kjønnsbalanse i idretten for å skape best mulig aktivitet, trygghet og idrettsglede på landets mange idrettsarenaer. Håpet er at det videre arbeidet Norges Håndballforbund og Norsk Tipping nå gjør rundt frafallsproblematikk bidrar til nettopp dette. Samtidig vil forhåpentlig resultatene på sikt også kunne bidra til å løse liknende problemstillinger i andre idretter, sier Strand.