Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Alexander Mitrovic i skuddet for Fjellhammer.
Alexander Djordjije Mitrovic har scoret 101 ganger for Fjellhammer så langt denne sesongen.
Foto: Harald Gründel

Fjellhammer jakter første sluttspillplass

Si Kolstad, Kristiansand og Sandnes, så vet folk på Fjellhammer hva det dreier seg om. Sluttspill.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nevnte tre lag er motstandere for Fjellhammer som kjemper for sin første sluttspillplass siden laget klatret opp fra 2. divisjon. De to siste sesongene har endt med 10.-plasser og TV-stol når sluttspillet har gått. Nå skiller det bare ett poeng mellom Fjellhammer og tre andre lag rundt sluttspillstreken.

Før denne sesongen mistet FIL hele ti spillere, men det var ikke lett å merke da sesongen startet.

- Vi beholdt en god del av kjernen, inkludert to av tre på streken og så fikk vi inn Mirko Vicentijevic og Eirik Køpp i bakspillerposisjonen. I tillegg har keeperne Loke Brasen og Vegard Bakken Øien stått bra, forteller gutten som virkelig har blomstret denne sesongen. På 18 kamper har Alexander Djordjije Mitrovic dunket inn 101 rene spillemål. Bare Haldens Truls Grøtta og Christoffer Rambo i Runar har scoret mer når vi trekker fra straffekast.

Folk som følger godt med vil kjenne igjen Mitrovic-navnet fra yngre landslag. Men etter 26 junior- og tre u-landskamper ble det stille fra høsten 2019. Helt til på nyåret i år. Da fikk han innkalling til rekruttlandslaget. Men som høyreback har 25-åringen folk som Harald Reinkind, Magnus Abelvik Rød, Kent Robin Tønnesen og Eivind Tangen å konkurrere mot.

- Vi er jo det eneste landet i verden som har overflod av høyrebacker. Det var gøy å bli innkalt, men jeg velger å konsentrere meg om klubblaget, så får alt annet bli bonus, sier FILs toppscorer nøkternt.

- Hvordan skal dere greie å beholde sluttspillplassen dere har i øyeblikket?

- Vi har hatt et høyt toppnivå denne sesongen, men forskjellen på de fire beste og oss litt lenger ned er at de greier å holde toppnivået sitt lenger. I de tre siste seriekampene kommer vi ikke til å gå inn i matchene annerledes enn tidligere. Vi holder oss til rutinene våre.

- Er Kolstad borte onsdag en uoverkommelig oppgave?

- Det hadde vært veldig gøy å påføre dem det første tapet, og det er alltid gøy å komme som underdog. For at vi skal vinne må de slippe seg litt ned, og vi må spille på vårt beste. I idrett er alt mulig, og hver kamp lever sitt liv. Men vi forventer ikke poeng, så neste kamp - mot Kristiansand (B) - blir viktig for oss, sier Alexander, som overraskende fikk ny trener rett før jul.

Kristian Bliznac og klubben fant ut at de hadde ulikt syn på veien videre. Dermed kom tidligere landslagstrener Robert Hedin inn som ny sjef, mens Tarjei Sundal fortsatte som assistent.

- Ingen spillere ønsker trenerbytte midt i sesongen. Da tas fokuset vekk fra det som skal gjøres på banen, men som gruppe syns jeg at vi har vært flinke til å tenke på det vi kan gjøre noe med. Det ser vi også på resultatene etter trenerbyttet, sier Alexander, som har fått enda en utfordring med å holde tankene på Fjellhammer. Hans innsats i REMA 1000-ligaen er nemlig blitt lagt merke til av den tyske 2. divisjonsklubben Dessau-Rosslauer.

- Det har alltid vært en drøm å leve av håndballen i utlandet, og å komme til Tyskland neste sesong blir spesielt for meg, sier gutten som underviser på halvtid i tysk og kroppsøving på Hammer skole i Lørenskog.

Alexander er nemlig født i Tyskland, men som treåring flyttet han til "furet værbitt". Faren Sascha, som er kvart montenegriner - og moren May-Britt, som er tysk - ville til Norge på grunn av naturen. Det ble syv år i Levanger før turen gikk til Tynset. Derfra dro Alexander som 16-åring til hybelliv i Oslo for å satse håndball. Det ble NTG, Haslum, St. Hallvard, Elverum og utleie til Halden før FIL fanget ham opp.

Hjemme i Mitrovic-familien snakker de tysk. Derfor får Dessau-Rosslauer en nordmann som kan mer enn an, auf, hinter, in, neben, über, unter, vor und zwischen. 

- Nå prøver jeg å holde fokus på Fjellhammer og sluttspillet, men det er klart at Tyskland-eventyret ligger i bakhodet, sier Alexander Mitrovic, som onsdag håper å få has på landslagsmålvakten i Kolstad-målet.

Achtung, Torbjørn Bergerud!

Les mer om REMA 1000-ligaen

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.