Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

2023 trening LM06 Skien foto benedicte watne olsen.png
Tre landslag hadde samling i Skien i uke 11. Foto: Benedicte Watne Olsen

Det skal ikke gjøre vondt å bli god

Etter gode og inspirerende dager sammen med de yngre landslagene er det tid for refleksjoner og ettertanke.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skrevet av Claus Dalgaard-Hansen, talentsjef for de yngre landslagene på herresiden

Det slo meg plutselig i Skien at en landslagssamling er restitusjon for spillerne. For ja, jeg vil påstå at spillerne har mer fysisk og mentalt overskudd når de drar fra samlingen enn når de ankommer.

Hvordan kan jeg være så sikker på det?

De sover mer hos oss, og søvn er sunt. Når spillerne leverer fra seg telefonen ved 22.30-tiden, så er en viktig distraksjon vekk. Vi har flyttet frokosten til 8.30 – 9.00, så de sover trolig mer enn de gjør hjemme. En morgen møtte jeg en nesten forvirret, søvndrukken tenåring på gangen, som helt overrasket utbrøt: ”Jeg våknet av meg selv”.

Det spises mange måltider, og det er mat nok. Forbrenningen er stor, og skal man bygge store kropper, så skal det fylles på. Og det blir der.

Dessuten har vi innført prinsippet ”ball én gang om dagen” til alle våre nasjonale aktiviteter. Det innebar fire treninger i hallen og to fysiske økter. På neste fellessamling blir det tre ganger i hallen, og tre ganger fysisk. Det er utvilsomt bedre for spillerne.

Neste skritt er å anerkjenne spillerne enda mer for innsatsen de legger ned i den fysiske treningen, og minne hverandre på at det er den fysiske treningen som gjør en klar for økten i hallen. Kan man ikke trene fysisk, kan man heller ikke trene i hall!

For de er slitne i denne fasen av sesongen, og det er en del som har ubalanse mellom mengden halltrening og mengden fysisk trening. Det finnes i tillegg en gruppe som gjennom året har for mange kamparenaer, og som nå ender opp med å spille et sted mellom 50 og 60 matcher. Det er for mange!

Det er ikke den neste treningen eller kampen som avgjør hvor dyktig den enkelte spiller blir. Til gjengjeld kan en alvorlig skade som følge av overbelastning over tid, bety et stort avbrekk i utviklingen. Det er trist – spesielt når vi kan gjøre noe ved det.

2023 Claus Dalgaard Hansen 640 x 360.jpg

TALENTSJEF: Claus Dalgaard-Hansen. Foto: NHF