Annonse:
Verdiløftet
Annonse:
Verdiløftet

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Fysisk trener
Etter 11 år takker Ole Martin Viken for seg som fysisk trener for Håndballgutta.
Foto: Finn Aagaard

Viken ut av landslaget - men du ser sporene

En æra tok slutt da Ole Martin Viken ga seg på landslaget. Men de unge vil merke ham.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis uttrykket «på rett plass til rett tid» skal brukes om noen, er det få som passer bedre inn enn fysioterapeut og fysisk trener Ole Martin Viken. Han var i Kiel da håndballklubben THW fant ut at de ville ha en fysisk trener, og han traff Marit Breivik på vakt da han tilbød sine tjenester i Norge.

- Og så var jeg på rett plass til rett tid da jeg traff kona, skratter tromsøværingen. Da håndball-VM ble avsluttet i Polen og Sverige forrige måned, sa han takk for seg etter 11 år med landslaget. Men kanskje er han på rett plass til rett tid nok en gang? Når Kolstad skal prøve å ta stegene til Europa-toppen, er det med Ole Martin som fysisk trener og fysioterapeut.

Den kommende generasjon landslagsspillere vil indirekte få møte Viken - og det er langt fra sikkert at de kommer til å elske ham. Da tidligere landslagstrener Robert Hedin ville erstatte biptesten med noe mer relevant, fant Viken opp «geysirtesten». Den må alle på yngre landslag gjennom. Det er en syretest på 640 meter med forskjellige løpsvarianter.

- Gøran Sørheim har rekorden på to blank - og den tror jeg aldri kommer til å bli slått, sier 56-åringen, som har muntre minner fra tiden med Christian Berge og Glenn Solberg.

- De to var godt trent og ville alltid prøve seg opp mot spillerne. Men da Berge for seks-syv år siden ville prøve seg på «geysirtesten», forsvant han ut døra halvveis, humrer Viken.

Fysisk trener takker for seg
Ole Martin Viken sørger for at Sagosen og Bergerud får riktig trening under VM i 2023.
Foto: Finn Aagaard

Forsvant ut døra gjorde altså fysio'n og den fysiske treneren til Håndballgutta også - etter en eventyrlig karriere. Han studerte fysioterapi i Berlin, i likhet med mange andre nordmenn på 1980- og 90-tallet. Da fruen skulle studere medisin i Kiel, flyttet han dit og ble fotballtrener for sønnen. Slik kom han i kontakt med den tidligere landslagsstreken Klaus-Dieter Petersen som var assistent for «Noka» Serdarusic i THW Kiel. Petersen anbefalte Viken, og «Noka» sa ja. Da Alfred Gislason kom til klubben i 2008, fikk nordmannen fast ansettelse.

- Kiel var den første klubben i Bundesliga som ansatte en fysisk trener. Nå har alle det, sier Ole Martin, som på grunn av barna valgte å ta med familien hjem til Norge igjen etter noen år.

- Da var det ingen i det norske håndballmiljøet som visste om meg, men jeg visste hvem Marit Breivik var. Jeg sendte henne en mail og presenterte meg, og hun satte meg i kontakt med landslagssjef Hedin. Sånn kom jeg inn på landslaget.

- En av dine påstander er at styrke i vektrommet ikke er det samme som styrke på banen?

- Det er en erfaring jeg har gjort meg gjennom mange år. (Han har også vært fysisk trener i VIF Fotball under Ronny Deila i to år og i Tromsø under Tommy Svensson på 1980-tallet.) Du kan være svak i vektrommet, men sterk på banen. Selv om du tar bare 60 kilo i benken, kan du ha et bombeskudd. Det er teknikk, presisjon og utnyttelse av kraften i skuddmomentet som avgjør. Og det finnes heller ingen fasit på hvordan du bør se ut. Det er rom for alle kroppstyper. Der er det ingen ting som slutter å overraske meg. Se hvordan Luc Steins herjer, sier Viken og kommer med et av sine postulater: Hvis du er sterk i skallen og glad i å trene, kommer du langt, sier mannen som startet idrettskarrieren som kroppsbygger. Han tok 150 kilo i benken og 200 i knebøy og styrkeløft - hvis du vil teste deg mot ham.

- Kjempenes tid er forbi?

- Du ser fortsatt at noen vil ha linjespillere som er 2,05 og veier 120 kilo, men jeg vil ha dem store og svette, ler Viken. - Da Hykkerud herjet, var han det. Du blir glad i dem. Og så har du Gullerud og Myrhol som var slanke og sterke. Det finnes ingen fasit. Bli den beste utgaven av deg selv, så lykkes du!

- Blir du hatet for noe annet enn «geysirtesten»?

- He, he - de gamle gutta drar frem en tur til Tyrkia. Da vi kom frem klokka 23, sa Hedin «vi måste trena». Jeg sendte gutta ned i en kjeller der det var 35 varmegrader og lavt under taket. Der fikk de «Deuserbånd» - en tysk oppfinnelse i forbindelse med VM 1974. Den episoden blir jeg minnet på noen ganger av Tvedten, Erevik og Kjelling. Da spør jeg: Hvordan gikk kampen? Vi vant med ti.

- Hvordan oppsummerer du 11 år med landslaget?

- Håndballforbundet har vært en flott arbeidsgiver. Jeg har truffet folk som har vært med å prege meg - Breivik, Hedin, Berge, Solberg - og før NHF-tiden Gislason. Og gutta på landslaget. Det finnes ikke noe bedre enn norske gutter. Lojale og treningsvillige. Samtidig vil jeg også påstå at jeg har vært med å prege utviklingen på landslaget. Det handler om trening, kultur og disiplin. Det viktigste i kollektivet er å ha et felles mål. Stjernen er bestandig laget - ikke enkeltpersoner.

- Hvordan blir ferden med Kolstad?

- Jeg kom dit i november 2020, og Stian Gomo har vært viktig for min karriere. Nå er Berge og mange gode spillere kommet til. Målet er at vi skal bli regnet med blant de åtte beste lagene i Europa. Og det er realistisk, avslutter Ole Martin Viken.

Det skal ikke stå på den fysiske treningen i alle fall.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.

"Hvis du er sterk i skallen og glad i å trene, kommer du langt"
"Bli den beste utgaven av deg selv, så lykkes du"
"Stjernen er bestandig laget - ikke enkeltpersoner"