Vipers jubler for finaleplass i NM
Vipers jubler for klubbens sjette NM-finale på rad.

Sola møter Vipers i kvinnenes NM-finale søndag

Vipers ble Solas motstander i NM-finalen kvinner søndag. De to lagene møttes i finalen også i 2020.

Det blir andre gang Stavanger-laget spiller finale i NM. Motstander Vipers spiller sin sjette NM-finale på rad og den sjuende totalt. Kristiansand-laget har også vunnet de fem siste finalene.

Blåsemafian sørget for stemning på tribunen før Byåsen og Vipers møttes i fredagens andre kamp. Med tanke på at Vipers har vunnet Champions League to år på rad og ikke avgitt poeng hittil i serien – og at Byåsen spilte seriekamp så sent som onsdag, skulle man kanskje tro at trønderne ville bli blåst av banen.

Særlig fordi trønderne selv ikke hadde noen forventninger om finaleplass i intervju med TV 2 før kampstart. Likevel hadde de lyst til å sette spor etter seg, og det gjorde de til gagns.

Byåsen holdt ikke bare følge med storfavoritten til tittelen, men var lenge i ledelsen. Fire minutter før slutt var de kun ett mål bak (27-28).

For å ta 1. omgang først: Maria Hjertner, Kjerstin Solås og Janne Eklo var noen av målscorerne som sørget for Byåsen-ledelse 14-13 etter drøyt 20 minutter av omgangen.

Sunniva Andersen og Anna Vyakhireva hadde utliknet flere ganger for Vipers, og da sistnevnte utliknet til 14-14 ble det ikke så mange scoringer til før hvilen. Hun sørget også for ledelse til Vipers mens Byåsen ble målløse de åtte siste minuttene av omgangen.

Etter hvilen tok det ytterligere noen minutter, til sammen 13 før Byåsen fikk sin neste scoring. Men 14-13 hadde bare blitt til 15-17 for Byåsen.

Byåsen-målvakt Helle Kjellberg-Line hadde flere fine redninger utover i 2. omgang, og Byåsen lå fortsatt bare fem mål bak (20-25) midtveis i omgangen. Det var det meste Kristiansand-laget ledet med, for Byåsen var ikke ferdig for dagen.

Maria Hjertner og de andre rød/blå fortsatte det gode spillet. Mathilde Arnstad satte et sjumeterkast til 23-26 drøyt ti minutter før slutt.

Vipers stakk aldri fra i dette oppgjøret, isteden presset Byåsen sørlandslaget helt til slutt. Fem minutter før slutt sørget Janne Eklo for 26-28 og minuttet senere var Mathilde Arnstad igjen frempå til 27-28.

Vipers’ beste spiller, Anna Vyakhireva sørget imidlertid for 29-27, også det fra sjumeter, før Oceane Sercien-Ugolin økte til 30-27. Hjertner og Eklo scoret for Byåsen, men Jerabkova og Katarina Jezic sørget for tre måls overvekt og finale for Vipers.

– All honnør til Byåsen, som spilte bra og kjempet oss ut av stilen. Jeg er fornøyd med seier, men vi slurver noe helt vanvittig. Vi er nødt til å stramme inn på blant annet pasningsspill hvis vi skal bli Norgesmestere. Det håper jeg vi skal klare før søndag, sa Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad til TV 2.

Også i denne semifinalen benyttet dommerne seg av den nye muligheten til å vurdere en bestrafningssituasjon på video.

Byåsen og Storhamar fikk sine bronsemedaljer i NM etter semifinalene.

Finalen sendes på TV 2 Direkte og TV 2 Play kl. 13.45 søndag 26. februar.

NM kvinner, semifinale
Byåsen–Vipers 29-32 (14-16)
Sør Amfi, Arendal
1598 tilskuere
Toppscorer Byåsen: Maria Hjertner 7
Toppscorer Vipers: Anna Vyakhireva 9
Utvisninger: Byåsen 4x2 min., Vipers 3x2 min.
Fullstendig kamprapport

Kjøp billetter til Final8 her
Les mer om NM Senior

Arendal 20230224.
Sola jubler etter seier i første semifinale for kvinner mellom Storhamar og Sola under NM I Håndball fredag.
Sola kunne juble for seier i den første semifinalen. Foto: Christoffer Andersen

Sola vant 29-26 over Storhamar i den første semifinalen fredag.

Sola er i sin andre finale etter å ha beseiret 2019-finalisten Storhamar. Begge lag er videre i Europa, Storhamar er klar for playoff om kvartfinale i Champions League, mens Sola er klar for kvartfinale i European League.

Semifinalen mellom Storhamar og Sola var den første av helgens kamper i Final8. De to klubbene er nummer to og tre i serien, og spilte uavgjort i seriemøtet før jul. Det var like jevnt denne fredagskvelden, og det sto 26-26 fire minutter før slutt.

Begge lag manglet sentrale spillere, men det var Sola som i store deler av kampen var noen mål foran.

Etter en jevnspilt 1. omgang hadde Sola måltørke i drøye seks minutter mot slutten av 1. omgangen. Storhamar utliknet til 12-12 før Sola tok tilbake ledelsen.

Sola-supportere jubler under Final8 i Arendal
God stemning på tribunen under kvinnenes semifinaler.

Storhamars Mia Zschocke fikk se det røde kortet like før pause, etter at dommerne benyttet det nye hjelpemiddelet videodømming for å avgjøre hvor alvorlig en dytt i kontra skulle straffes.

– En skikkelig juniorfeil, kommenterte Storhamar-trener Kenneth Gabrielsen til TV 2 i pausen.

Ti minutter før slutt i kampen økte pulsen hos Storhamar igjen, men da endte det med to minutters utvisning i en liknende situasjon for Anniken Obaidli.

Seks minutter etter hvilen var Sola for første gang fire mål foran, da Martine Wolff sørget for 21-17. Storhamar reduserte, men Maja Magnussen sørget for at det igjen ble fire måls avstand.

Storhamar holdt spenningen og nærmet seg da Sola hadde noen bomskudd. Live Deila og Guro Husebø var sentrale målscorere for Sola, som også mot slutten av den andre omgangen hadde over seks minutters måltørke. Storhamar klarte likevel ikke overta ledelsen.

Det var gode målvaktsredninger på begge lag i de viktige sluttminuttene, og Guro Nestaker sørget for utlikningen på sjumeter.

Storhamar klarte ikke å finne veien til nettmaskene etter det, og Sola la om til sju mot seks i de avgjørende sluttminuttene. Med redninger av Rinka Duijndam og scoring fra Live Deila hadde Sola finaleplassen i sin hule hånd.

Storhamar kontret, men skjøt utenfor, og Maja Magnussen fikk æren av å fastsette sluttresultatet til 29-26-seier for Sola.

– Vi er overlykkelige! Vi kjempet hele veien, dette var en skikkelig lagseier, sa Live Deila til TV 2 etter kampen.

Sola var i NM-finalen under pandemien, og det var tydelig at jentene gledet seg til å spille finale for fulle tribuner.

– Nå får vi endelig en finale med masse publikum, det var kjempekjekt å ha supporterne våre på tribunen. Vi gleder oss så mye til finalen, sa Guro Husebø.

Storhamar–Sola 26-29 (13-15)