Annonse:
Annonse Landslagsmaskotene
Annonse:
Annonse Landslagsmaskotene

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Lars Jørum og Håvard Nystad Kleven
Lars Jørum og Håvard Kleven er klare for nok et mesterskap.
Foto: Svein André Svendsen

VM-oppdrag for rutinert trio

Dommerparet Jørum/Kleven og delegat Togstad er på plass i VM-byene, klare for nye oppdrag.

Lars Jørum og Håvard Kleven reiste direkte fra en håndballfylt helg i Gjensidige Cup til Polen søndag. Der har de hatt to dager med samlinger, praktisk informasjon, treningsøkter og fysiske tester. På onsdag reiser dommerparet videre til Jönköping.

- Vi skal være der i alle fall første gruppespillrunde, så vet vi ikke hva eller hvor vi skal etter det. Nominasjoner og oppdrag får vi tidligst kvelden i forveien, forklarer duoen.

Det rutinerte dommerparet har vært en del av en utvidet liste over nominerte dommerpar siden tidlig i høst. Derfor har de også fått oppdrag i Champions League og Europaligaen, hvor både EHF og IHF har evaluert prestasjonene deres.

- VM har lenge vært en uttalt målsetning for oss, så selv om vi har hatt en god følelse gjennom sesongen, er det alltid en deilig beskjed å få når uttaket offentliggjøres, sier dommerne som nå går inn i sitt femte mesterskap.

- Nå har vi etablert oss og skal være et av parene som leverer solide og stabile prestasjoner. Vi kjenner til de fleste andre dommerne, og både dommere og lag kjenner oss og har således høye forventninger til hva vi leverer. Man kan si at presset øker med forhøyede forventninger, men vi anser det som et positivt press som er med å utfordre og motivere oss. 

På spørsmål om duoens målsetning, svarer de følgende:

- Lars og jeg har hatt en målsetning siden vi startet å dømme sammen, og det er at vi ønsker å dømme sluttspillrundene i alle mesterskap, til og med OL i Paris i 2024. Så stopper ikke målsetningene våre der, men resten holder vi foreløpig for oss selv, sier Kleven.

I Polen har dommerparet mål om å dømme kvartfinale eller bedre.

- Vi ønsker å være aktuelle for de siste kampene. Så forutsetter det at vi har spesifikke arbeidsoppgaver og målsetninger inn mot hver enkelt kamp. Vi må, som lagene, ta den klassiske" en kamp av gangen". Hver kamp lever sitt liv med ulike utfordringer, spillestil og lignende, og de beste dommerne, de som dømmer siste del av turneringen, er de som mestrer alle aspektene de ulike kampene et VM gir oss, sier duoen avslutningsvis.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Delegat i EM 2022 i Ungarn og Slovakia
Foto: Tamas Kovacs

Delegat Øyvind Togstad. Foto: Tamas Kovacs

I tillegg til det norske dommerparet, er Øyvind Togstad på plass i VM-bobla for å være delegat i mesterskapet. Togstad har bred erfaring gjennom flere tiår som toppdommer, og siden delegat og lektor i internasjonal håndball, med oppdrag i en rekke VM og EM. Nå er han klar for nok et mesterskap.

- Jeg skal være stasjonert Malmø, og muligens reise litt mellom kampene i Malmø og Kristianstad. Jobben blir først og fremst å være en hjelper for dommerne som blir nominert til kampene som jeg får ansvar for. Det innebærer å forberede, hjelpe og støtte dem underveis og evaluere prestasjonene etter kampene. Her ser vi alltid etter hvordan dommerne kan ta nye utviklingssteg, sier Togstad.

I dagene frem til mesterskapet starter, jobber Togstad med å forberede dommerne så godt som mulig.

- Det er mye jobb med videoklipp, og gjennomføring av teoritester og videotester slik at alle dommerobservatørene er enige om «linja» for mesterskapet. Vi forsøker også å se etter nye tendenser og hva vi kan gjøre for å hjelpe dommerne med å forebygge situasjoner på banen, sier delegaten.

  • VM i januar blir også travelt for Per Morten Sødal, som deltar i sitt andre mesterskap i IHF-sammenheng som dommersjef i Det internasjonale håndballforbundet.