Semifinalen glapp med minst mulig margin for Håndballgutta.

Semifinalen glapp for Håndballgutta

En nervepirrende kvartfinale endte med spansk seier etter fire ekstraomganger. Stillingen ble 34-35.

De norske Håndballgutta har gjort et perfekt VM så langt med seier i alle de seks første kampene. Onsdag var det duket for kvartfinale, og det var Spania som stod på motsatt banehalvdel. Spania hadde i mange år overtaket på Norge på håndballbanen, men da lagene møttes i EM i fjor, var det Norge som stakk av med seieren.

Christian O`Sullivan åpnet scoringskontoen da han satte ballen i åpent mål fra egen banehalvdel. Sander Sagosen doblet ledelsen minuttet etterpå, og det var Norge som hadde fått den beste starten på kvartfinalen. Spania satte sin første scoring fire minutter ut i omgangen, men klarte ikke å stoppe de norske spillerne i angrep.

Bakover stod Torbjørn Bergerud strålende i det norske målet og kunne notere seg med en redningsprosent på 60 etter åtte spilte minutter. Håndballgutta hadde sikret seg en firemålsledelse, og den spanske treneren så seg nødt til å ta en tidlig time-out på stillingen 6-2.

De neste minuttene møtte de norske gutta større motstand. Stjernemålvakt Perez De Vargas spilte seg opp i det spanske målet og hindret scoring på flere gode sjanser. Sagosen ble tildelt sin andre utvisning før omgangen var halvspilt, og det så skummelt ut for den norske stjernespilleren. Med en utvisning til ville han bli vist det røde kortet. I overtallet kunne Spania sette to baller i et åpent norsk mål og utlignet like etter omgangen var halvspilt. Begge lag hadde satt sju baller mellom stengene.

Med ni minutter igjen av omgangen, tok Spania ledelsen for første gang i kampen. Dermed var det Jonas Wille sin tur til å legge time-out-kortet. Pausen må ha blitt brukt godt, for like etter var Norge tilbake i ledelsen. Med snaut åtte minutter igjen av omgangen, viste stillingstavlen 11-10. Det var ikke særlig mye flyt hos de norske spillerne de siste minuttene, men Norge klarte likevel å beholde ledelsen ut omgangen. Da lagene gikk i garderoben viste tavlen 13-12.

NOR-ESP
Kristian Bjørnsen scoret ni mål for Norge.

Med en spiller mer på banen utlignet Spania stillingen et halvt minutt ut i andreomgangen. Bjørnsen svarte like etterpå da han satte sin femte ball mellom stengene. Lagene fulgte hverandre tett i åpningsminuttene, men Norge var stadig ett og to mål foran spanjolene. Spania spilte med høyt tempo og ni minutter etter sidebyttet stod det 17-17. Det var jevnt også det neste tiden og det stod uavgjort også åtte minutter senere. Da viste stillingstavla 21-21.

Da Spania kunne overta ledelsen, vartet Kristian Sæverås opp med en kjemperedning på sjumeterskast. Bjørnsen fortsatte å gjøre jobben fra kanten, og med ni minutter igjen av kampen satte han sin syvende scoring på like mange sjanser. Sebastian Barthold økte den norske ledelsen og stillingen var 24-22 med under åtte minutter igjen av kampen.

Spania reduserte to ganger på snaut to minutter, og landslagssjef Wille la ned time-out-kortet igjen. Bergerud gjorde en viktig redning før CHristian O´Sullivan ga Norge ledelsen på stillingen 25-24. Da Spania igjen hadde mulighet til å utligne, vartet Sæverås opp med nok en strafferedning.

Med ett minutt igjen av kampen tok Spania time-out. Norge var en spiller mer på banen og ett mål foran spanjolene. Bergerud reddet det spanske forsøket og Norge vant ballen med 20 sekunder igjen på klokken. Spania vant ballen og satte utligningsmålet i kampens siste sekund. Kvartfinalen skulle dermed avgjøres med ekstraomganger.

Harald Reinkind satte inn ekstraomgangenes første mål før Spania utlignet like etterpå. Barthold sørget for norsk ledelse i neste angrep, men spanjolene utlignet nok en gang. Stillingen var 27-27 da den første ekstraomgangen var ferdigspilt.

Reinkind satte første scoring også i den andre ekstraomgangen, men igjen utlignet Spania. En kjemperedning fra Perez de Vargas sørget for at Spania kunne ta ledelsen med to minutter igjen. Bjørnsen satte utligningsmålet med ti sekunder igjen på klokken, og det var klart for to nye ekstraomganger.

Norge startet den tredje ekstraomgangen i undertall. Likevel sørget Barthold for norsk scoring. Spania var dyktige i overtallsspillet, og det stod 30-30 halvannet minutt ut i omgangen. Tobias Grøndal satte en scoring før Spania reduserte. Lagene var like langt da en ekstraomgang gjensto.

Bergerud reddet det første forsøket fra Spania, men Norge klarte ikke å sette sin sjanse og Spania tok ledelsen i den siste ekstraomgangen. Bjørnsen satte sin niende scoring for kvelden og utlignet for Norge. Begge lag scoret det neste minuttet og det stod 34-34 med halvannet minutt igjen av kampen. Spania gikk opp i ledelsen med 40 sekunder igjen og Norge hadde en siste sjanse å sikre straffekastkonkurranse. Perez De Vargas vartet opp med en kjemperedning i sluttsekundene og det hele endte 34-35.

Etter 80 lange minutter måtte Norge dermed se seg slått og Spania kunne juble for semifinale.

Landslagsjef Jonas Wille var naturlig skuffet etter tapet, og sa dette til TV3 og Viaplay etter kampslutt:

- Det er noe av det sureste vi har vært med på. Vi møtte et veldig godt lag i Spania, og det ble veldig små marginer til slutt. Vi viste god moral og jeg synes spillerne skal være stolte av det de har vist i mesterskapet.

Etter tapet i kvartfinalen skal Norge spille om 5.-8. plass i VM. Plasseringskampene spilles fredag og søndag.

VM 2023, menn – kvartfinale
Norge – Spania 25-25 (13-12) 34-35 etter ekstraomganger
ERGO ARENA, Gdansk, Polen
Toppscorer Norge: Kristian Bjørnsen – 9 mål
Toppscorer Spania:  Angel Fernandez Perez og Alex Dujshebaev Dovichebaeva – 7 mål
Utvisninger: Norge 6x2 min, Spania 3x2 min