Annonse:
Dokumentarserie om Miniheltene og Hjerteligaen
Annonse:
Dokumentarserie om Miniheltene og Hjerteligaen

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Håndballguttas nye hjelpere
Erik Hofseth (t.v.) og Tjolle Ström er nye i Håndballguttas støtteapparat
Foto: Kirsten Birkeland

Her er Håndballguttas nye hjelpere

Det er lite som skiller de beste lagene i internasjonal topphåndball. Da gjelder det å være profesjonell i alle ledd.

På banen har Håndballgutta vist i en årrekke at de er blant de beste lagene i verden med tre medaljer siden 2017. I 2020 var finalen så nær, så nær da laget måtte gi tapt mot Kroatia etter ekstraomganger. Men finaledrømmen står fortsatt sterkt i laget, og landslagssjef Jonas Wille har knyttet til seg ny kompetanse som han håper skal bidra til å løfte laget.

Tjolle (Per Olov) Ström er et av de nye navnene i Håndballguttas støtteapparat, og som tittel står det «Verdiprosess» i innkallingen til laget. Vi tok en prat med ham og Erik Hofseth som er lagets mentale trener.

I Sverige er Tjolle godt kjent i håndballkretser, for han har jobbet i ulike roller i svensk håndball i over 30 år – blant annet med verdier. Og det var dette Jonas Wille ønsket å ha fokus på i sin start som landslagssjef.

- Det er ikke jeg som sier hvordan gutta vil ha det i laget og hvilke verdier som er viktige for dem. Men jeg skal hjelpe til med dette arbeidet og klarlegge hvilke forventninger de skal ha til hverandre og til lederskapet for å ta det ekstra steget som de ønsker. Da må vi se på hva de trenger å gjøre annerledes for å ta dette steget, forklarer han.

Gjensidige Cup er hans andre møte med laget, og han har fått et godt inntrykk av spillerguppa som allerede har satt ord på tre forventninger.

- Den første er sult – lengselen etter å oppnå mer. Og det merker jeg på spillerne. De har et fantastisk driv og god konsentrasjon. De har det moro, og de liker hverandre. Det andre er kameratskapet som de tror er nøkkelen til å lykkes. Det tredje er profesjonalitet – å gjøre det man sier og holde det man lover. Dette er veldig spennende tanker som de selv har skapt. Jeg spør dem hvilke konsekvenser det kan få om de lever etter disse tre verdiene, og de sier at de tror det vil hende mange fine ting – at de kan nå målet og utvikles enda mer. Så er det min jobb å følge opp hvordan det går med prosessen, forteller svensken.

Å gå med det norske flagget på seg er nytt for ham.

- Men jeg er veldig stolt av min norske trøye og er glad for å få være med dette laget, avslutter han.

Mentaltrener Erik

En annen ny i støtteapparatet er Erik Hofseth. Han har doktorgrad i idrettspsykologi (PhD) fra Norges idrettshøgskole, med spesialist kompetanse på emosjonelle og kognitive utviklings- og prestasjonsblokkeringer og jobber på Olympiatoppen.

Han skal bidra til å utvikle den individuelle mentale prestasjonsevnen og gjennom det bidra til å styrke lagets prestasjonsevne. Egentlig har han vært rundt laget en stund, men ikke så synlig.

- Jonas har valgt å gjøre meg mer synlig, å ta meg med på samlinger, mesterskap og aktualisere det mentale teamet mer som et ledd i utviklingen. Tidligere lå dette mer på den enkelte spilleren, forteller Erik.

Hvilke knapper kan du trykke på når spillerne trenger en liten dytt?

- Vi har allerede forberedt oss på at vi kan komme i en situasjon der det kan være behov for å trykke på knapper. Vi forsøker å forankre så mye som mulig i gruppa og hos den enkelte spiller. Det er helt udramatisk og normalt og ikke noe spesielt som må gjøres. Det handler om å forstå hvordan du virker og hva som skjer med deg i ulike situasjoner. Når dette er på plass kan man begynne å justere seg selv, forklarer han.

Erik er tilgjengelig for spillerne på samlinger både fysisk, men tidvis også digitalt.

- En ting er hva som skjer på samling, men det foregår også et arbeid utenom samling når spillerne er i klubb. Forskjellen er at nå er det dette laget som gjelder.

I mesterskap er spillerne borte i en hel måned. Det kan føre til savn, og vi har jo hørt snakk om brakkesyke hos idrettsutøvere. Men det mener Erik at Håndballgutta er godt forberedt på.

- Hver enkelt må avklare: hvordan kan jeg sørge for at de tingene jeg trenger ikke går på bekostning av gruppa. Jo lenger ut i et mesterskap man kommer, jo mer press blir det for spillerne på sett og vis. Det er hele tiden viktig å prestere godt, men forutsetningene for gjøre det blir dårligere. De blir mer slitne, det blir mer medier, og rett og slett mer at det som er krevende og dårligere forutsetninger for å håndtere det. Vi jobber med å rigge dette best mulig - både individuelt og kollektivt for å stå godt i disse prosessene. Det renger ikke være perfekt, men vi gjøre det litt bedre enn konkurrentene våre, utdyper han.

Som mental trener er han godt fornøyd med temperaturen som er i gruppa nå.

- Men det kan fort endre seg når showet er i gang i VM. Man vet jo aldre hva man møter i en håndballkamp, avslutter han.

I tillegg til disse to karene har Geir Erlandsen som er landslagstrener for rekruttene, fått en ny rolle i landslaget. Han skal følge opp spillerne som har lite spilletid på kamper slik at de får tilpasset trening.