Annonse:
Kast ballen
Annonse:
Kast ballen

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Krakow, Polen 20230117. 
Landslagssjef Jonas Wille t.v. og landslagstrener Martin Boquist i VM-kampen i håndball for herrer mellom Nederland og Norge i Tauron Arena i Krakow, Polen.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Martin Boquist (t.h) og Jonas Wille.
Foto: Stian Lysberg Solum

Fra Bengan Boys til Norges benk

Martin Boquist nærmer seg 20 mesterskap. Nå får Håndballgutta nyte godt av svenskens erfaringer.

Med Sverige vant spilleren Martin Boquist to EM- og ett VM-gull, og det er også verdt å nevne at det ble OL-sølv på venstrebacken i 2000. Som assistenttrener for de blågule fikk han med seg gull fra EM i 2022.

Nå er det Norge, Håndballgutta og landslagssjef Jonas Wille som nyter godt av kvalitetene som den rutinerte og vinnervante 45-åringen har å by på. Martin Boquist er en rolig og sindig herremann – men avslører samtidig at for ham kan aldri avkast komme kjapt nok.

- Det er neste kamp som gjelder. Det er lett for mediene og for andre å begynne å prate om det som skal komme senere i turneringen. Jeg er ganske flink til hele tiden å være fokusert på neste match. For eksempel støtte vi på et meget godt nederlandsk lag på tirsdag. Jeg sier ikke at innstillingen var feil der, men det krevdes alt av oss i den kampen, og det er ikke sikkert alle utenfor gruppa forventet det. Selv forventet vi nok at det skulle kreves en skikkelig bra prestasjon, men poenget er at hvis vi hadde hatt for eksempel Serbia i tankene da vi møtte Nederland, så hadde vi mistet det litt, sier Boquist, som nå er inne i sitt 19. mesterskap.

Arven fra Bengan Boys

I de 18 foregående bar han det svenske flagget på brystet, enten som spiller eller assistenttrener. I første fase av den epoken var han en del av det legendariske svenske landslaget som bar klengenavnet Bengan Boys. Derfra tar han med seg en arv som har blitt faglig standard i store deler av skandinavisk håndball.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Norwegian Frank Loke (5) shoots to score as he is pushed by Swedish Martin Boquist (behind) during their match of the19th Men Handball World Championships, 01 February 2005 in the '7th November Hall" of Nabeul, Tunisia.  AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Foto: ATTILA KISBENEDEK

Martin Boquist i aksjon mot Frank Løke under VM i 2005. Foto: AFP/NTB

- Hvis vi skal snakke om hva som kjennetegnet det svenske landslaget fra den perioden, tenker jeg først og fremst på to ting. 1: Den kollektive tankegangen, hvor vi gjør hverandre bedre, med gode avtaler og kollektivt forsvarsspill. 2: Den berømte av/på-knappen. Det var en veldig lett stemning mellom kampene. Det var ikke så lett å forstå da man kom inn i landslaget som ung spiller, men jeg forstår det veldig godt i dag. Lagets eldre garde hadde så stor rutine, og jeg benytter mye av det samme i dag. For eksempel for oss nå: Vi møttes 2. januar, og med Gjensidige Cup og VM skal vi spille 12 kamper på noen uker. Hvis du skal være giret hele tida, vil bensinen ta slutt. Du må kunne slappe av når det trengs, sier «Boken».

- Ydmyke spillere

Han og landslagssjef Jonas Wille er enige om at de understøtter hverandre i arbeidet med laget og lagdelene, heller enn at én har hovedansvar for forsvar og den andre tar angrepet.

- Jeg tar den rollen jeg får, men vi er enige om at vi begge ser på helheten i vårt eget lag, og på helheten hos motstanderen. Den tilnærmingen liker jeg. Det gjør det enklere for meg å bistå Jonas i arbeidet, spesielt i kampsituasjonen, enten vi snakker om forsvar, angrep eller kontring. Jeg synes det er vanskelig å ha ansvar for bare forsvar uten å ha påvirkning på angrep. For det henger sammen. Et dårlig forsvar kan jo skyldes at vi kommer fra et dårlig angrep, fastslår han.

Boquists første samling med det norske landslaget fant sted i oktober 2022. Han forteller at det har vært veldig lett å komme inn i gruppa.

- Det er utrolig ydmyke spillere, som virkelig vil få med seg noe herifra. De viser viljen til å ville vinne, og de er samtidig ydmyke overfor at det er mange gode lag her, og at små marginer kan bli avgjørende.

Vil tilhøre toppen

I Martin Boquists tid som svensk landslagsspiller var VM-medaljer i herrehåndball noe vi bare hadde i våre drømmer her til lands.

- Jeg møtte ikke Norge så veldig mange ganger som spiller på den tida, faktisk. Jeg husker vi tapte mot dem i Tunisia (VM 2005) – der gjorde vi et dårlig mesterskap. Og så vant vi på Lillehammer (EM 2008) i en kamp om 5. plassen i turneringen. I tillegg var det flere treningskamper, og mitt bilde av Norge er at det alltid var full innsats, sier Boquist.

- Det ble jo derby da vi møtte hverandre, og det var alltid tøft. I de seneste årene, med den generasjonen vi har her i VM, og de generasjonene som kommer opp, så tenker jeg at Norge er et lag som vil tilhøre toppen i Europa og verden i mange år framover. Men det er utrolig små marginer.

Mer om Håndballgutta

Nr. Navn, Klubb 

Målvakter
30 Torbjørn Sittrup Bergerud, Kolstad Håndball
98 Emil Kheri Imsgard, Elverum Håndball **
12 Kristian Sæverås, FC DHfK Leipzig Handball

Linjespillere
32 Thomas Alfred Solstad, Bjerringbro-Silkeborg
11 Petter Øverby, THW Kiel
21 Magnus Gullerud, Kolstad Håndball

Bakspillere
5 Sander Sagosen, THW Kiel
23 Gøran Søgard Johannessen, SG Flensburg-Handewitt
24 Christian O`Sullivan, SC Magdeburg
28 Tobias Grøndahl, Elverum Håndball 
13 Erik Thorsteinsen Toft, KIF Kolding Håndbold
7 Sander A. Øverjordet, KIF Kolding Håndbold
26 Simen Holand Pettersen, Skjern Håndbold **
3 Vetle Eck Aga, Kolstad Håndball 
27 Harald Reinkind, THW Kiel 
77 Magnus Abelvik Rød, SG Flensburg-Handewitt

Kantspillere
44 Kevin Maagerø Gulliksen, Frisch Auf Göppingen 
19 Kristian Bjørnsen, Aalborg Håndbold 
6 Sebastian Barthold, Aalborg Håndbold 
71 Alexander C. Blonz, FC Pick Szeged 

** Er med til Polen, men ikke innmeldt til IHF i Norges tropp

Lagledelse
Jonas Wille, landslagssjef
Martin Boquist, ass. landslagstrener
Steinar Ege, målvaktstrener 
Ole Martin Viken, fysisk trener
Zeljko Tomac, video/analyse
Geir Erlandsen, trenerressurs (fra 12.01)
Thomas Torgalsen, lege
Harald Markussen, fysioterapeut
Geir Stølsvik, massør (fra 12.01)
Petter André Larsen, massør (02.-11.01)
Erik Hofseth, mental trener (01.-04.01 og 19.-21.01)
Tjolle Ström, verdiprosess (02.-11.01)
Lars Hojem Kvam, presse
Finn Aagaard, SoMe 
Gry Hege Knutsen, teamadministrator
Ragnhild Oulie Bruland, teamadministrator
Ingrid Blindheim, hovedleder

Se profiloversikten for mer informasjon om spillerne

Les mer om Håndballgutta