Kristina Novak
Kristina Novak var ustoppelig i angrep og ble toppscorer med elleve mål i søndagens oppgjør.

Sola med tremålsseier i European League

Sola holdt unna i første oppgjør mot Rocasa, og vant til slutt med tre mål i søndagens oppgjør.

Etter å ha ledet med ni mål på det meste, ble det en nervepirrende avslutning for Sola da Rocasa kun var to mål bak med minutter igjen av kampen. Gultrøyene holdt unna i sluttminuttene og kunne til slutt juble for seier. Kampen endte 29-32.

Søndag var Sola klare for den første av to kamper i siste kvalifiseringsrunde til European League. Det var Rocasa Gran Canaria som var Solas siste hinder i kampen om Europaligaplass. Vinneren over to kamper sikres gruppespillplass i turneringen.

Det spanske hjemmelaget startet i et forrykende tempo, og stod for kampens tre første nettkjenninger, før Kristiane Knudsen satte Solas første ball mellom stengene etter drøyt to minutter spilt.

Bortelaget fikk etter hvert bedre kontroll på forsvarsspillet, og viste bedre spill også fremover i banen. Like etter sju minutter hadde passert, kunne Kristina Novak sette inn utligningsmålet. Begge lag stod med fire scoringer. Minuttet senere var fant Novak nettet for fjerde gang og sendte gultrøyene i ledelsen.

De neste minuttene var det Sola som hadde initiativet i kampen. Bortelaget spilte fartsfylt håndball fremover, og stod stødig bak i banen. Like etter omgangen var halvspilt kunne laget fra vest juble for femmålsledelse, da Maja Magnussen satte inn Solas tolvte scoring.

Det løsnet så for hjemmelaget som gjorde tre reduseringer på rad, og sørget for at Sola kun var to mål foran med drøyt ti minutter igjen av omgangen. Rocasa slet med å holde følge da Sola satte opp tempoet, og noen minutter senere hadde bortelaget doblet ledelsen, med et kontringsmål signet Magnussen. Med åtte minutter igjen av omgangen, viste stillingstavla 11-15.

Rocasa reduserte et par ganger, men kom aldri nærmere enn to mål i førsteomgangen. Med sekunder igjen av omgangen, satte Novak en lekker scoring forbi målvakten etter en flyver, og Sola var igjen i føringen med fire mål. Stillingstavla viste 13-17 da en omgang gjenstod.

Amalie Frøland fikk en perfekt start på andreomgangen med strafferedning, fulgt opp av en ny kjemperedning bare sekunder senere. Dermed var det Sola som satte den første ballen i mål etter sidebyttet. Frøland gjorde enda en strafferedning kun minutter senere, og da Magnussen satte sin tredje scoring på rad, kunne gultrøyene juble for sjumålsledelse åtte minutter ut i omgangen. Stillingstavla viste 14-21.

Sola spilte fantastisk i forsvar, og virket ustoppelige i ankomstspillet. Noen minutter senere økte Husebø ledelsen til ni mål, med en lekker lobb. Etter å ha scoret kun ett mål de første elleve minuttene etter sidebytte, så Rocasas trener seg nødt til å bruke sin siste time-out, med nesten 20 minutter igjen av kampen.

Hjemmelaget reduserte to ganger like etter den korte hvilen, og var sju mål bak på stillingen 16-23. Rocasas målvakt stod fantastisk mellom stengene. Med en halv omgang igjen, var hjemmelaget fem mål bak.

De neste minuttene fulgte lagene hverandre tett, og Sola beholdt femmålsledelsen. Med ti minutter igjen av kampen, viste stillingstavla 22-27. Det var tydlig at hjemmelaget ikke hadde gitt opp håpet om seier. De blåkledde gikk tøft inn i duellene og kjempet for enhver ball. Med seks minutter igjen av kampen hadde redusert Solas ledelse til tre mål, og trener Steffen Stegavik la ned time-out-kortet på stillingen 26-29.

Novak scoret like etter den korte praten, før Rocasa reduserte to ganger. Med fire minutter igjen på klokka var det kun to mål som skilte lagene. Stillingen var 28-30 og det lå an til å bli en nervepirrende avslutning. Begge lagene scoret ett mål hver det neste minuttene, og spenningen var like stor med under tre minutter igjen av kampen.

Med et drøyt minutt igjen av kampen, tok Frøland ballen i fast grep etter en avslutning fra hjemmelaget, og Sola kunne kontrollere inn seieren. Maja Magnussen satte spikeren i kista da hun gjorde sitt niende mål med under minuttet igjen på klokka. Sola holdt buret rent også i Rocasas siste angrep, og kunne juble for tremålsseier. Kampen endte 29-32.

Sola har dermed et godt utgangspunkt før returoppgjøret på hjemmebane som spilles søndag 11.12 kl. 18:00.