Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

2022-RLM-grønne-svettebånd-foto-claus-dalgaard-hansen.jpg
Foto: NHF

Skal sikre de yngste mer oppmerksomhet

Det kan være store forskjeller på ungdommers fysiske utvikling. Nå iverksettes et nytt tiltak på guttesiden.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildet til denne artikkelen ble tatt under en av de siste ukers samlinger for regionale landslagsmiljøer (RLM). De tre guttene fra 2007-årgangen viser tydelig at det kan være store fysiske forskjeller på gutter i den alderen.

Alle spillere som er født i fjerde kvartal av året, ble på samlingene utstyrt med de «flotte» svettebåndene som kan ses på bildet.

- De vant ikke noen skjønnhetskonkurranser, spillerne med de neongrønne svettebåndene, men forhåpentlig vant de litt mer av trenernes oppmerksomhet, forteller talentsjef for herrelandslagene i Norges Håndballforbund, Claus Dalgaard-Hansen.

- På samlinger med mange spillere er det lett for en trener å glemme at noen av spillerne er yngre enn andre. Det kan få den konsekvensen at de de eldre, mer fysisk utviklede spillerne velges fremfor de yngste, selv om de yngste kanskje har et større potensial. Det er bare at det ikke er like lett for dem å vise det frem ennå, forklarer Dalgaard-Hansen, som kom på ideen etter å ha lest en kanadisk forskningsartikkel.

- Med svettebåndet på armen blir trenerne hele veien minnet på at den aktuelle spilleren er født sent på året, og derfor kanskje skal vurderes i et annet lys enn de andre. Det kan til syvende og sist forhåpentlig ende med at vi unngår å miste de spillere som har vansker med å vise seg frem på det gitte tidspunkt, bare fordi at de ikke er kommet så langt i sin fysiologiske utvikling, sier talentsjefen, som gleder seg til å evaluere tiltaket sammen med RLM-trenerne.

Det høyeste antallet spillere med grønne svettebånd var åtte. Én enkelt gang var det bare én av 27 spillere som var født i fjerde kvartal.