Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Rullestollandslaget mot Pakistan i VM/EM
Thor-Erik Strand ble en viktig målscorer for Norge på åpningsdagen.
Foto: Nuno Brites / EHF

Seier og tap for rullestollandslaget

Det ble både seier og tap i debuten for det norske rullestollandslaget på første dag av VM/EM i Portugal.

Ni lag deltar i mesterskapet i Portugal, og de norske spillerne fikk en tøff start med tap i møtet med Kroatia.

– Kroatia er et sterkt lag med mange rutinerte spillere. Vi ga dem tøff motstand et stykke ut i kampen. Jeg synes vi mestret de arbeidsoppgavene vi ble enige om på en god måte, forteller trener Susanne Utgård.

Fokuset i kampen var etablert forsvarsspill, samt å utnytte farten i ankomstfasen.

– Jeg er spesielt fornøyd med forsvarsspillet. Målvakt Kent Brendmo hadde en redningsprosent på over 60 prosent, og det skyldes mye at vi klarte å stå tett og presset skuddene utover i banen. Videre skal vi fortsette å utnytte den farten vi har i laget, og ha tålmodighet nok til å vente på gode skuddmuligheter i angrep, sier hun. 

Laget var alt i alt fornøyd med gjennomførelsen, og tok med seg en god følelse til kampen mot Pakistan. 

Det var på Håndballtinget i 2022 det ble vedtatt at Norges Håndballforbund skulle etablere et landslag i rullestolhåndball. Laget ble etablert på sensommeren og debuterte med fredagens kamper i Portugal.

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) og Det europeiske håndballforbundet (EHF) samarbeider om å arrangere mesterskapet, som dermed er både VM og EM. 

Det satses internasjonalt på rullestolhåndball. Det optimale målet er at rullestolhåndball skal bli godkjent som en paraidrett og en del av OL i 2028. For å bli godkjent, må IHF og EHF ha arrangert to internasjonale mesterskap før den tid.

Fredagens andre motstander var Pakistan. Her vant Norge 20-11 (12-2), men EHF har satt resultatet til 10-0 i norsk favør, fordi Pakistan deltar uten ranking. Alle deres kamper spilles som vanlig, men motstanderen får tilkjent seieren og 10-0 i målforskjell på tabellen.

– Dette var en fantastisk lagseier! Vi rullerte en del på spillere i denne kampen, og samtlige i troppen har nå fått sin landslagsdebut. Vi fikk flere nye navn på scoringslista. Spillerne viste en utrolig fin moral under hele kampen, opplyser Utgård.

Norge møtte denne gang et mindre rutinert lag, og tempoet var betydelig lavere hos de pakistanske spillerne.

– Våre spillere klarte likevel å fokusere på egne arbeidsoppgaver, og holdt et relativt høyt tempo i hele kampen. Vi utnyttet ankomstfasen på en god måte, og scoret flere enkle mål her. Dette skal vi ta med oss videre, og det blir en nøkkelfaktor i de kommende kampene mot Spania og Ungarn, sier hun. 

– Det er fint å se at Pakistan kan delta i mesterskap, til tross for økonomiske utfordringer i laget. Det er tydelig at det betyr enormt mye for dem å få delta. Det var vel fortjent at prisen for beste spiller gikk til Pakistans storskytter, kommenterer Utgård.

Lørdag møter Norge Spania kl. 10.00 og Ungarn kl. 15.15. Kampene streames på EHF TV.

FAKTA
VM/EM Rullestolhåndball
Kroatia–Norge 11-7 (7-5)
Pavilhoa do Lis, Leiria, Portugal
50 tilskuere
Norge: Lian Cing Lek, Lill Tove Witnæs Holmen, Raymond Hoel, Camilla Wærhaug, Luis Gran 1, Emanuel Lunde, Kent Brendmo, Iver Mæle, Andreas Koll-Hansen, Oddvar Hauge, Terje Voll, Torstein Aanekre 2, Steinar Vedå, Thor-Erik Strand 4.
Toppscorer Kroatia: Ante Stimac 8
Utvisninger: Kroatia 1x2 min., Norge 2x2 min.

Fullstendig kamprapport

FAKTA
VM/EM Rullestolhåndball
Norge–Pakistan 10-0 (tilkjent seier)
Pavilhoa do Lis, Leiria, Portugal
Norge: Lian Cing Lek, Lill Tove Witnæs Holmen 1, Raymond Hoel 4, Camilla Wærhaug, Luis Gran 2, Emanuel Lunde 4, Kent Brendmo, Iver Mæle 2, Andreas Koll-Hansen, Oddvar Hauge 1, Terje Voll, Torstein Aanekre 1, Steinar Vedå, Thor-Erik Strand 5.
Toppscorer Pakistan: Yasir Naveed 6
Ingen utvisninger.

Fullstendig kamprapport
Mer om mesterskapet
Mer om Rullestollandslaget