Henny Reistad var sentral i kveldens kamp mot Slovenia, og ble kåret til banens beste spiller.

Norge er klare for semifinale!

Slovenia var en hard nøtt å knekke, men det løsnet i sluttminuttene for Håndballjentene som vant 26-23.

Håndballjentene har gjort meget gode prestasjoner så langt i årets europamesterskap. Etter seier mot Sverige på lørdag, toppet de tabellen i gruppe 1 av hovedrunden før mandagens kamp. Her stod vertsnasjon Slovenia for tur, og Norge var storfavoritter før dommerne blåste kampen i gang.

Etter godt angrepsspill fikk Stine Skogrand servert en god ball og god vinkel, men brant den første sjansen til Norge. På motsatt banehalvdel gikk det fort, og det slovenske laget fant rom i forsvaret til Norge og scoret kampens første mål. Håndballjentene slet noe med å få kontroll på det slovenske angrepsspillet den første perioden av kampen, og det var Slovenia som tok føringen. Like før lagene hadde spilt ti minutter, tok Thorir Hergeirsson en tidlig timeout. Da var stillingen 6-3 til Slovenia.

Etter to scoringer fra Henny Reistad og én straffescoring av Nora Mørk, var Norge igjen à jour med Slovenia. Lagene fulgte hverandre tett de neste minuttene. Silje Solberg fikk fingrene på noen baller, men fremover var vi noe uheldige og skjøt blant annet to baller i tverrliggeren.

Ti minutter før pause var stillingen 9-9. Slovenerne fortsatte stadig å finne rom i det norske forsvaret, og storspilleren Ana Gros meldte seg på. Men Håndballjentene hang godt med, og fremover i banen spilte de godt. Med fem minutter igjen fintet Henny Reistad seg nok en gang igjennom og satte sin femte nettkjenning til 13-12.

Med ett minutt igjen av førsteomgangen, hadde Håndballjentene mulighet til å øke til tomålsledelse for første gang i kampen. Nok engang var det Henny Reistad som tok ansvar, og skjøt ballen i mål. Slovenia fikk likevel redusert like før tiden rant ut, og det stod dermed 16-15 til pause.

De første minuttene av andreomgang var preget av godt målvaktsspill i begge ender. Det første målet kom etter tre minutter, og igjen var det den slovenske linjespilleren som satte ballen i mål.

Fremover i banen slet Håndballjentene med å komme til gode sjanser, og rotet også bort et par baller. Det skulle ta syv minutter før Norge fikk sin første scoring etter pause. Nora Mørk var igjen sikker fra straffemerket, og sørget for å redusere til 17-17.

Det første kvarteret i omgangen var målfattig, mye takket være godt målvaktsspill. Håndballjentene hadde kun scoret to mål, mens Slovenia hadde scoret fire. Det var dermed Slovenia som hadde en knapp ledelse (19-18). Norge la om og tok ut en kant for å spille med to linjespillere. Det gjorde at det løsnet litt for jentene fremover i banen. Slovenia hang imidlertid godt med, og det stod likt mellom lagene store deler av den neste perioden.

Seks minutter før slutt fikk Slovenia en spiller utvist, og de norske jentene spilte godt i overtallet. Malin Aune fikk servert en god ball fra Nora Mørk og satte ballen i mål. Henny Reistad kom også på banen igjen og viste at hun ikke var ferdigscoret.

To angrep senere hadde Norge muligheten til å komme foran med to, og da fintet Reistad seg gjennom midtforsvaret og scoret sitt tiende mål for kampen. Da stod det to minutter igjen på klokka. Slovenerne klarte ikke å ta innpå noe mer, og da dommeren blåste av kampen viste måltavlen 26-23.

Det betyr at Norge og Håndballjentene er klare for semifinale i EM. Vi gratulerer!

Henny Reistad ble kåret til banens beste spiller, og sa dette om egen prestasjon etter kampen:

– Det var flyt i dag, så det var deilig. Jeg fikk fort følelsen av at jeg kunne skyte, for de stod flatt, og da kunne jeg bruke mine kvaliteter. Jeg fikk flyt og selvtillit, så da var det bare å fortsette så lenge det holdt, sa hun til Viaplay.

Om kampens helhet var hun derimot ikke helt fornøyd:

­– Kampen var litt seig, og i førsteomgang klarer vi ikke å være så effektive. Slovenia kjørte hardt fra start, for de hadde fått hvile i tre dager og var klare for det. I andreomgang burde vi vært enda mer effektive. De så slitne ut etter tre minutter, men likevel klarte vi ikke å dra ifra, så det er jeg litt skuffet over. Vi står i det, også i noe dårlig dømming underveis, men det viser også god moral at vi klarer å vinne til slutt, sa hun.

Norge holder foreløpig førsteplassen i gruppe 1. Hakk i hæl ligger Danmark, med tre seire og ett tap. På onsdag (16.11) møter Håndballjentene danskene i kampen om førsteplassen i gruppa. Kampen spilles kl. 20.30 og kan ses på TV3 og Viaplay.