Annonse:
Gjensidige Landslagsmaskotene
Annonse:
Gjensidige Landslagsmaskotene

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

2022EskilBrasethogLeifAndrSundetDommereFotoSveinAndrSvendsen.jpg
Eskil Braseth (t.v.) og Leif André Sundet.
Foto: Svein Andre Svendsen / NHF

To debutanter og én veteran

Dommerparet Eskil Braseth og Leif André Sundet gleder seg til oppdragene som venter under EM for kvinner.

Det samme gjør den rutinerte delegaten Øyvind Togstad. Trioen supplerer dermed Håndballjentene som Norges bidrag under EM i Slovenia, Nord-Makedonia og Montenegro de kommende ukene.

Selv om Braseth og Sundet har bred rutine fra tette kamper både her hjemme og internasjonalt, blir dette deres første opptreden i et seniormesterskap.

- Vi reagerte med glede. Vi hadde ikke regnet med å få muligheten siden uttaket ble gjort i sommer, og da ble vi ikke tatt ut. Dette er det første seniormesterskapet vi får muligheten til å delta i, og det er selvfølgelig stort for oss, sier Eskil Braseth.

Duoen forteller at de fikk en telefon fra Det europeiske håndballforbundet (EHF) for to og en halv uke siden.

- Da var det å forsøke å få dette til med tanke på jobb og familie. Heldigvis har vi støttende og forståelsesfulle familier som lar oss holde på med dette, og arbeidsgivere som legger til rette for at vi kan delta på slike arrangementer selv om det kom brått på. Det er vi veldig takknemlige for, sier Leif André Sundet.

På spørsmål om hva deres mål er for turneringen, svarer de dette:

- Målet for EM er først og fremst å vise oss tilliten verdig. Så skal vi selvfølgelig huske på at det er vårt første seniormesterskap, men vi ønsker å hevde oss slik at vi kan kjempe om gode kamper.

- Det er klart at det å bli nominert til et seniormesterskap gir en motivasjonsboost. Vi er veldig glade for å få muligheten, sier Eskil Braseth og Leif André Sundet.

I tillegg er altså Øyvind Togstad klar for nok et mesterskap som delegat. Tidligere var han internasjonal toppdommer gjennom mange år. Nå gleder Togstad seg til et europamesterskap med håndballfans på tribunene igjen, etter at det var tomt da Danmark fikk aleneansvaret for å huse EM i 2020.

Dommerne og delegatene ble nominert i juni. Deretter var alle samlet fysisk til kick-off-seminar i august, med gjennomgang av nye regler og prioriterte oppgaver.

- Våre fokusområder i dette mesterskapet blir blant annet kampen rundt strekspiller, linja for angrepsfeil, sjumeter, kantsituasjoner og bestrafningslinja med holding, dytting og slag i ansikt, sier Øyvind Togstad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Delegat i EM 2022 i Ungarn og Slovakia
Foto: Tamas Kovacs

DELEGAT: Øyvind Togstad. Foto: Tamas Kovacs

De nominerte dommerne, som nå altså inkluderer Braseth/Sundet, er fulgt opp jevnlig utover høsten, med både kampobservasjoner og fysisk/mental trening, forteller Togstad. Denne uken hadde han selv et teams-møte med alle landslagssjefene, hvor fokusområdene og reglene ble gjennomgått. Selv drar han til Slovenia mandag kveld for å bidra i de siste forberedelsene med dommerne. Deretter skal Togstad være i Skopje gjennom innledende og hovedrunde.

- Det blir mye jobb med å forberede, gjennomføre og evaluere dommerprestasjonene underveis. Erfaringsmessig blir det jobbing utover kveldene og nettene etter kampslutt for å forberede neste dags morgenmøte, og vi skal ha daglige møter med dommerne og delegatene, sier Togstad.

Les mer om EM på EHFs sider!