Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mona Obaidli
Mona Obaidli fra Molde er toppscorer i REMA 1000-ligaen når vi går inn i EM-pausen.
Foto: Jon Forberg

Mye ustabilitet har preget kvinnenes liga i høst

Vipers øverst og Volda, Aker og Tertnes nederst. Da har vel alt gått som forventet i REMA 1000-ligaen? Nei!

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Ustabilt, lyder den korte oppsummeringen fra TV 2-ekspert Bent Svele når handball.no spør om inntrykket av seriespillet så langt. For oddsenspillere har det vært mulig å kvitte seg med lommepengene. Lag som tilsynelatende har vært for oppadgående har gått på braktap i neste kamp.

- Det er tidlig ennå, og jeg tror ting vil normalisere seg etter hvert. Storhamar blir ikke liggende på den syvendeplassen de innehar nå. Når serien skal avsluttes, kjemper Storhamar og Molde om sølv og bronse, spår Svele, som forlengst har meldt overgang fra Storhamar håndball til fotballklubben HamKam.

Storhamar startet med å tape 33-36 mot Molde i serieåpningen hjemme. Så røk det ett poeng borte mot Larvik før det ble det forventede tapet borte mot Vipers. Med andre ord er verstingkampen unnagjort. Og Larvik har vist seg som en nøtt å knekke for flere. Foreløpig er det bronseplass for klubben som lå med brukket rygg.

Serien startet også med - om ikke bombe, så i alle fall en kinaputt da nyopprykkede Volda slo ambisiøse Fredrikstad. Deretter har Volda tapt fem, men to av dem med bare ett mål. Søndag ble det borteseier mot Tertnes og dermed farvel til bunnplassen på tabellen.

- Jeg synes Volda har vært et friskt pust. Som alle nyopprykkede lag er de preget av mye entusiasme i starten. Så får vi se hvor lenge de greier å bevare den, sier Svele, som også trekker frem Solas Kristina Sirum Novak og Romerikes Anniken Wollik blant jenter som har markert seg med fremgang så langt.

- Og så er det jo en fornøyelse å se Anna Vjakhireva, sier Svele om den russiske tryllekunstneren i Vipers.

Men det er de store svingningene som har vært det mest spesielle med serien så langt. Fana startet med å tape med ti mål borte mot Romerike Ravens, men to uker senere vant de med syv borte mot Fredrikstad. Samme dag tapte Romerike med ni hjemme mot Aker! Og forrige sesongs tabellfemmer Fana tapte med ett mål hjemme mot Tertnes, som var det siste laget som berget plassen forrige sesong. Slik kunne vi fortsette med årets svingninger.

- Var det ikke Obos-ligaen i fotball som ble kalt for kokosligaen? Det har vært mye kokos i serien vår også, fastslår Tor Odvar Moen. Molde-treneren gledet seg stort over borteseieren over Storhamar i serieåpningen, men deretter ble det tap borte både mot Sola og Larvik.

- Det er mange som taper borte mot Sola, og Larvik hadde også et bra lag da vi møtte dem, men vi var ekstremt passive. Vi måtte ha både skjerpende treninger og møtevirksomhet etter de to kampene, sier Moen, som kunne glede seg over 34-27 hjemme mot Fredrikstad fredag kveld - Moldes første serieseier over FBK noen gang. Nå mener han skuta er på rett kjøl igjen.

- Forklaringen på kokosen?

- Alt kan skje tidlig på sesongen. Ting har ikke satt seg ordentlig. Men så store svingninger kan jeg ikke huske. Det var helt sprøtt en periode.

- Inntrykket av serien ellers?

- Jevnheten. Jeg sa før sesongen at serien er blitt bedre og jevnere. Du skal ikke ha en veldig dårlig dag før du ryker. Jeg synes Vipers, Sola og Storhamar viste i fjor at vi er blitt bedre opp mot det europeiske nivået. Vi har også en bra trenerstand. Det er mye positivt i norsk håndball nå. Samtidig må vi finne oss i å være litt nede i næringskjeden. De beste spillerne vil bli plukket av de største klubbene, men økonomiske nedgangstider kan gjøre at vi får beholde flere av de nest beste, tror Moen.

Molde går inn i EM-pause med en sølvplass, og Moens ambisjon er at det i verste fall ikke skal ende med noe dårligere enn bronse når serien er over. Nå er det pause her hjemme, og Molde-sjefen gleder seg over at hans egen Thale Rushfeldt Deila er i EM-troppen.

- Veldig gøy! Hun har hatt utvikling hele tiden. Står godt bakover, har utviklet spillet med linja og har et godt skudd fra distanse.

Det er egenskaper som kan komme godt med når Molde i tillegg til serien også får E-cupen inn i kampprogrammet i januar.

Men så mye mer kokos blir det vel ikke?

Les mer om REMA 1000-ligaen

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.