Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Action
Julie Hulleberg er kaptein for Fredrikstad i REMA 1000-ligaen
Foto: Fredrikstad Bkl.

Ambisiøse Fredrikstad ønsker seg til topp tre

Fredrikstad-fotballen sliter med å begeistre. Skal håndballjentene ta rollen som byens stolthet?

Akkurat nå har Fredrikstads håndballjenter posisjonen som egentlig er år to på femårsplanen. De er Norges tredje beste lag. Vel å merke med samme poengsum som Sola, som er nummer syv. Likevel er det ingen hallelujastemning i laget.

- Det ser bra ut på papiret, men kunne vært bedre. Derfor er det litt misnøye, sier Julie Hulleberg. I en alder av 20 år ble hun lagkaptein forrige sesong. Det forteller mye om Julie, men sier også noe om Fredrikstad Ballklubbs  gjennomsnittsalder. Nå er Julie blitt 21 år, og det er litt over snittalderen!

FBK (Fotballen er FFK) har slått Sola og Byåsen, men tapt mot Fana og nyopprykkede Volda.

- Som så mange andre sier: Det fungerer godt når det kollektive sitter - ikke så bra når det blir for mye individuelt. Det er vi ikke gode nok til, innrømmer Julie.

Portrett
Foto: Eva Malmstrøm
Foto: Eva Malmstrøm

- Hvordan løser en 21-åring kapteinsrollen?

- Akkurat som jeg ville løst rollen uten å være kaptein. Stå frem på trening og i kamper. Bruke stemmen når de andre er stille, sier jenta med den allsidige bakgrunnen fotball, langrenn, svømming og dans. I sistnevnte gren har det også vært en dans på roser, og hun er norgesmester flere ganger i disco freestyle.

- Det er litt fjernt for meg at det var en del av livet mitt tidligere, ler Råde-jenta. Det var i Råde håndballkarrieren startet - og varte i 11 år. Da FBK trengte forsterkninger i forsvar, falt valget på 1,80 høye Julie. Hun var den eneste på rekruttlaget som hadde fysikken i orden.

- Jeg var litt potet til å begynne med. Kom med fordi jeg var god i forsvar, mens jeg i angrep ble plassert på linja. Nå er jeg venstreback og midtback. De to rollene glir litt over hverandre i moderne håndball.

Forrige sesong var Julie ett mål unna å bli lagets toppscorer, etter å ha banket inn 83 mål. Men det er ikke noe mål å score mest.

- Jeg jobber for å være allsidig på banen, og jeg er glad i å spille andre gode. Har studert statistikken fra i fjor, og når vi var gode og vant hadde vi fire-fem spillere som scoret omtrent like mange mål.

- Hvordan vurderer du muligheten for å innfri klubbens mål om topp tre i Norge?

- Det ser veldig lyst ut. Rekruttlaget er bedre enn det har vært på noen år. Hvis vi beholder spillerne, er det realistisk å bli et av Norges tre beste lag. Vi har god trener (Eliás Már Halldórson) og gode rammer. Det er en tydelig rød tråd i klubben, sier Julie, som legger til at femteplass er sesongens målsetting - etter plasseringene 6-5-8-7-7 de siste fem årene.

Selv har hun kontrakt til 2024 - året da medaljen skal innkasseres ifølge den opprinnelige planen. Etter det kan det bli behov for pass.

- Som de fleste andre har jeg lyst til å prøve meg i utlandet. Har lyst til å spille Champions League, og det blir neppe med Fredrikstad.

- Du har debutert på rekruttlandslaget, hvordan opplevdes det?

- Det var utrolig gøy og motiverte meg enda mer! Det blir et stort pluss hvis jeg blir innkalt flere ganger. A-landslaget er nok fortsatt et stykke unna, men jeg er fortsatt ung. Var faktisk den yngste på samlingen. Veien er lang, men den er oppnåelig.

Søndag tar Fredrikstad i mot Aker. Deretter skal laget stå til konfirmasjon. Da venter Vipers (h), Molde (b) og Storhamar (h).

Les mer om REMA 1000-ligaen

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.