Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Halldór Stefán Haraldsson
Halldór Stefán Haraldsson er trener for nyopprykkede Volda.
Foto: Ma Ortiz

Volda - enda mer godt fra Sunnmørs-idretten

Vi har alle hørt om Karsten Warholm og Hødd. Nå må vi venne oss til Voldas håndballdamer også?

Volda skremte ingen da tabelltipsene for REMA 1000-ligaen ble avlevert. Men kanskje gjør de det nå? I den historiske serieåpningen mot fjorårets tabellsyver Fredrikstad ble det seier i Volda Campus. Historisk fordi det for første gang ble spilt en eliteseriekamp i håndball på Sunnmøre.

Tidligere forbandt vi Sunnmøre med volleyball hvis det var snakk om ballspill - og samtidig ikke Aalesund eller Hødd. Nå står ikke volleyballen like sterkt lenger, selv om KFUM Volda er i eliten for damer. Det er tid for Voldas håndballdamer til å overta noe av oppmerksomheten.

- Vi var gode i forsvar i første omgang, men Fredrikstad fikk en del kontringer. I annen omgang fikk vi mer kontroll på angrepsspillet og tok vekk Fredrikstads kontringer, sier Halldór Stefán Haraldsson i en kort oppsummering etter at 9-12 ved pause ble snudd til seier 23-21.

Islendingen er mannen som får mye av æren for Voldas oppblomstring - etter at Arild Bakke i 2004 lanserte tanken om å få Volda fra 3. divisjon til eliten. For syv år siden ble Haraldsson headhuntet fra vulkanøya. 32-åringen fikk det straks til å putre også i Volda, og klubben etablerte seg fort i toppen av 1. divisjon - med plasseringene 4-3-4-1 de fire siste sesongene. Forrige sesong ble et race mot Gjerpen om opprykk. Begge lag endte på 35 poeng, men Volda gikk foran på innbyrdes oppgjør etter 25-25 hjemme og 23-24 borte.

- Fana borte venter i neste kamp søndag. Er det flere overraskelser i vente, Haraldsson?

- Vi har snakket mye i oppkjøringen om å ta en dag av gangen, en trening av gangen og en kamp av gangen. Vårt fokus er å prøve å bli bedre. Det vi allerede kan fastslå er at vi må opp noen hakk i angrep, sier treneren som allerede har fått en høy stjerne i lokalmiljøet.

"Halldór har fått Volda til å bli bygda der ingen skulle tru at nokon handballspelar kunne bu", sa nestleder Bent Ingebrigtsen til nernett.

Men det er fortsatt ikke så lett å få norske jenter til å "bu" i Volda. Derfor har islendingen satset en del på egne landsmenn, med Hilmar Gudlaugsson som assistent og ansvarlig for spillerutvikling. I tillegg har Haraldsson tre jenter han skryter av.

- Vi fikk Katrin (Tinna Jensdottir) i fjor. En lovende linjespiller som er sterk i forsvar. Rakel (Sara Elvarsdottir) er en lovende høyrekant, og Dana (Bjørk Gudmundsdottir) er en god venstrekant. Men hun har bodd i Norge nesten hele livet og har norsk pass.

- Hvor mange av spillerne har REMA 1000-ligaerfaring?

- I den norsk eliteserien er det bare målvakt Hilde Søyseth som har spilt, men andre har erfaring fra utenlandsk toppserie, forteller Haraldsson, som selv fikk to sesonger som spiller i islandsk eliteserie (Kópavogs) før en skade sendte ham til trenerbenken. Apropos Søyseth, hun tok 43 prosent av skuddene mot Fredrikstad!

- Hva kan Fana vente seg?

- Vi må nok komme med noen nye ting, ikke gjøre akkurat som mot Fredrikstad. Hele sesongen blir en prosess, avslutter Halldór Stefán Haraldsson.

Volda kom flott over den første hekken. Akkurat som Karsten Warholm.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent. 

Les mer om REMA 1000-ligaen