Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Truls Grøtta
Truls Grøtta har hatt en strålende åpning av årets REMA 1000-liga.
Foto: Hans Petter Wille

Pause i 4. divisjon gjorde Grøtta godt

Truls Grøtta fikk smaken på håndball igjen etter en pause i 4. divisjon. Det har motstanderne fått merke.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre spillere hadde scoret 17 rene spillemål i REMA 1000-ligaen etter de to første serierundene. Tobias Grøndahl og Magnus Søndenå har "alle" hørt om, men Haldens Truls Grøtta må du være blitt mer kjenner for å ha fått med deg. Og hadde ikke lysten på topphåndball kommet tilbake, ville Grøtta vært kjendis bare i Tistedalen.

- Jeg hadde vært i Halden siden 2016, men da pandemien kom mistet jeg gløden. I stedet ble jeg spillende trener for Tistedalen i 4. divisjon. Men så fikk jeg lysten tilbake, forteller moldenseren, som har hatt en formidabel start på sesongen. Da Halden overraskende spilte 26-26 mot Arendal i serieåpningen i REMA 1000-ligaen, scoret han 10 mål. Da Sandnes ble slått 33-31 i Rakkestadhallen søndag, puttet playmakeren og venstrebacken på syv. Men han viste også forrige sesong hvordan man lurer målvakter. Da ble det 123 scoringer.

- For meg var det større overraskelse at ØIF Arendal skulle slå Elverum borte enn at vi skulle spille uavgjort mot dem i Arendal. Husk at vi slo dem med 12 mål hjemme forrige sesong, sier den langhårete gutten som ble mobbet før den kampen.

- Det var noen fra Svermen på tribunen da vi spilte mot Runar. De syntes jeg brukte mest tid på å ligge nede, og at jeg stelte for mye med håret. Det skrev de om på nettet før møtet med oss. Det ga meg ekstra tenning. Da vi hadde slått dem med 12, og jeg hadde scoret ni-ti og blitt kåret til banens beste, passet jeg på å stelle litt med håret så de kunne nyte det live, sier Halden-kapteinen og ler.

Men det er ikke noe hårete mål trener Jan Thomas Lauritzen har satt for sesongen. Det er å komme til sluttspillet.

- Har han sagt det? Ja vel, det er han som bestemmer. Vi kan kalle sluttspillet en god plan, men jeg vil gjerne gjøre det bedre enn i fjor (nummer åtte). Det er kjedelig hvis det ikke er utvikling, sier 25-åringen, som har valgt å ha håndballen som eneste beskjeftigelse. Det betyr styrketrening på formiddagen og fellestrening på de andre gutta på ettermiddagen. De er stort sett i jobb eller går på skole.

- Hva har Halden gjort bra og dårlig så langt i sesongen?

- Ettersom vi har beholdt stammen i laget fra forrige sesong, var vi samspilte allerede da vi startet oppkjøringen. I serien har vi vært solide defensive både i 5-1 og 6-0. Stabilitet har vært nøkkelordet. Og så har vi truffet godt med kampplanene - spesielt mot Arendal. Men vi har ikke vært så gode i angrep.

- Blir det vanskelig å fylle skoene etter keeperlegenden Morten Nergaard?

- Nergaard var ikke så sinnssykt god siste sesong. Det var året før han var kjempegod. Derfor var jeg ikke stresset av den grunn. Annenkeeper Jonas Stenersen hadde mange bra kamper sist sesong, forklarer Grøtta, som ble enda mer beroliget i Arendal. Der fikk keepernykommer Nicolai Neupert fra Team Sydhavsøerne i Danmark bestemannspremien.

- Dere spiller hjemmekamper i Rakkestadhallen, Kongstenhallen og Remmenhallen. Er dere på signingsferd i gamle Østfold?

- Remmenhallen er under oppussing. Derfor blir det et fellesarrangement med Fredrikstads damer i Kongstenhallen søndag når vi skal møte Drammen. Men til jul er en helt ny hall i Tistedalen klar, så da flytter vi dit. Og om noen år står en ny hall klar nærmere sentrum, avslutter Halden-kapteinen.

Den fryktede "Bunkersen" er snart historie. Men Truls Grøtta har mye igjen av sin.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent. 

Les mer om REMA 1000-ligaen