Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Jonas Wille presentert som ny landslagssjef for Håndballgutta
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Wille blir landslagssjef for Håndballgutta

Jonas Wille blir Håndballguttas nye landslagssjef. Wille har underskrevet en kontrakt til sommeren 2026.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Wille er i dag hovedtrener i svenske IFK Kristianstad. Siden høsten 2021 har han kombinert den rollen med å inngå i Håndballguttas trenerteam, som landslagssjef Christian Berges assistent.

Fra 1. juli blir Jonas Wille altså landslagssjef på fulltid, med kontrakt til sommeren 2026.

- Jeg er veldig glad og stolt over å bli tilbudt en så stor og flott stilling i norsk håndball. Motivasjonen min for å ta fatt på en så viktig oppgave er ekstremt stor, sier Wille.

Haldenseren har sin siste arbeidsdag i Kristianstad 30. juni. Den første samlingen hans med overordnet ansvar for Håndballgutta kommer midt i oktober, hvor Slovakia (hjemme) og Finland (borte) er motstandere i de to innledende kampene i kvalifiseringen til EHF EURO 2024.

Før det venter en stor kartleggingsoppgave, forteller Wille.

- Jeg må bruke månedene som kommer på å få oversikt, og gjøre de riktige prioriteringene. Det er det overordnede. Så må vi så tidlig som mulig starte dialogen og oppfølgingen med spillerne, slik at vi i oktober er så godt forberedt som mulig til å plukke ut den beste troppen. Spillerne må holdes på tå hev, og da snakker jeg ikke bare om 18 mann, men så mange som mulig, slik at det blir en vrien oppgave å ta ut troppen i oktober, sier Wille.

Målsettingene til Håndballgutta ligger fast.

- Vi ønsker å være et lag som kjemper om medaljer i hvert mesterskap, og vi drømmer fortsatt om å ta gullet. Samtidig har vi stor jobb å gjøre – og det gjelder ikke bare vi som skal jobbe i landslagsregi, men alle som er involvert på herresiden i norsk håndball – med å jobbe sammen for å utvikle flere og bedre toppspillere, sier Wille.

- Vi ser at vi er sårbare i forhold til de andre lagene som «alltid» er i semifinale. For at vi også skal bli stabile der, så må også nivået på bredden bli høyere. Det er en stor oppgave vi i Håndball-Norge må ta tak i, og det blir en stor del av min oppgave også: Å ta del i, legge føringer for, og bli med og utvikle dette. Og her er dette med «vi»-et viktig, sier Håndballguttas nye landslagssjef, og fortsetter:

- Jeg har en klar målsetting om å få til et tett samarbeid med klubbene. Jeg vil legge ned mye tid og krefter på å få til et faglig samarbeid, slik at også klubbene skal føle et sterkt eierskap til landslaget. Det er et personlig mål for meg, og en viktig suksessfaktor når vi ønsker å utvikle flere spillere.

Jonas Wille kom inn som midlertidig assistent for landslagssjef Christian Berge til Gjensidige Cup i Trondheim høsten 2021. Senere ble han med til EM i Slovakia og Ungarn i januar 2022, og han var også med under Golden League-samlingen i Danmark i mars.

- Ser man på Håndballgutta som en gruppe, så ligger det ekstremt mye positiv kraft, energi og motivasjon der. Det er en fin miks av kameratskap og ambisjoner, og det skal vi utnytte maksimalt. Laget er et potensial og et toppnivå som er veldig bra. Det har alle sett ligger der. Så blir det viktig nå og skape en større bredde, samtidig som vi må være heldige og unngå skader. Men vi må komme dit at vi også tåler skader, sier Wille.

- Det arbeidet har ingen quick-fix, men er nødt til å tas over flere år. På kort sikt så er det viktig for meg å finne en balanse på kontinuitet, og bygge videre på ideer og konsepter som er der fra før og som fungerer - samtidig som man må finne rom for å putte inn sine egne ideer, sier han videre.

Da Wille kom inn i laget i fjor høst kom han umiddelbart med ideer til endringer i forsvarsarbeidet.

- Vi skal fortsette med å utvikle det, og sørge for å ha en plan B i forsvar. I angrepsspillet ønsker jeg å komme litt i gang med 7-6-spill, og også få inn andre momenter. Man har hatt mye god suksess med godt duellspill offensivt – jeg vil forsøke å bygge ut med litt større bevegelser og det jeg kaller «flow»-spill. Der må vi finne balansen.

Generalsekretær Erik Langerud i Norges Håndballforbund har ledet arbeidet med å ansette ny landslagssjef.

- Jonas har presentert veldig gode tanker på helheten i norsk herrehåndball. Den handler ikke bare om hvordan laget skal utvikle seg i mesterskapene, men han har også presentert en helhetlig, langsiktig plan med bred involvering fra alle aktuelle miljøer, for hvordan vi skal øke bredden og redusere tilfeldighetene, sier Langerud.

- Han har oppnådd imponerende resultater og utviklet sterke lag i de jobber han har hatt i alle de sterke, skandinaviske ligaene. Skussmålene hans er veldig positive, også fra de samlingsdøgnene han har hatt med Håndballgutta. Vi er veldig glade for å kunne presentere Jonas som vår neste landslagssjef, og gleder oss stort til å få ham på plass, sier Langerud.

- Jonas er en god lagbygger, og da tenker jeg både på det han får til med spillerne han rår over, men også i måten han får teamet rundt laget til å jobbe sammen. Han er en kar som får folk med seg, sier håndballpresident Kåre Geir Lio.

- Forbundsstyret opplever at ansettelsen av Jonas som landslagssjef er det riktige valget nå. Vi håper og tror at han vil lykkes i arbeidet med å videreføre det som Christian Berge og hans team har utrettet gjennom noen svært suksessrike år, og at han også sørger for å forbedre det som må til for å ta ytterligere steg, sier Lio.

For mer informasjon, kontakt:
Erik Langerud
Generalsekretær
Telefon 915 84 953

Kåre Geir Lio
Håndballpresident
Telefon 913 99 133

FAKTA

Jonas Liberg Wille
Alder: 46
Yrke: Håndballtrener
Stilling: Hovedtrener i IFK Kristianstad ut juni, ny landslagssjef for Håndballgutta fra 1. juli
Tidligere jobber som håndballtrener: Assistenttrener Håndballgutta, hovedtrener Mors-Thy, hovedtrener IFK Skövde, hovedtrener HC Midtjylland, hovedtrener Halden Topphåndball, hovedtrener HK Halden kvinner, hovedtrener Stabæk kvinner, hovedtrener Fjellhammer kvinner, hovedtrener for yngre landslag (U-gutta og Juniorgutta)