Annonse:
2024 Pocket Valley
Annonse:
2024 Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Salto Cup rullestolhåndball med Elverum, Follo, Bergen og Sävehof
Bergen (Årstad), Elverum, Sävehof og vertene fra Follo HK deltok på Norges første turnering i rullestolhåndball.
Foto: Mirjam Sevland

Endelig: Norges første rullestolhåndballcup

I helgen arrangerte Follo HK Norges første turnering for rullestolhåndball i STIL Arena. Det ble en suksess!

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre norske og et svensk lag deltok på turneringen. Sävehof tok turen over grensen, og hadde blant annet med seg en spiller som tidligere er kåret til Europas beste rullestolhåndballspiller, nemlig Julia Johansson. Fra Norge var det Bergen (Årstad) og Elverum i tillegg til vertene fra Follo HK som deltok.

Idéen om en turnering for rullestolhåndball kom fra lagleder for Follo HK, Laila Horgen.

- Det begynte med en tanke om å ha en treningshelg for Follo og Bergen. Etter at Elverum startet opp i sommer ble de invitert, og etter å ha sendt invitasjonen over grensen til Sverige ble det til slutt treningsdag og Salto Cup for de fire lagene. Resultatet ble dermed Norges første rullestolhåndballcup, sier hun.

(Saken fortsetter under videoen)

Viktig med flere lag 

Det første norske rullestolhåndballaget ble startet i Follo etter initiativ fra Horgen i 2014. I tillegg har søstrene Susanne, Helene og Thea Utgård vært engasjerte i rullestolhåndballen i Follo. Førstnevnte, Susanne Utgård, flyttet nylig til Elverum og startet opp et nytt lag i mai. Hun er en av flere som mener rullestolhåndballen bør bres ut i Norge, og ser viktigheten av et større håndballmiljø for personer med en funksjonsnedsettelse.

- Det er viktig å skape gode tilbud rundt om i landet, og for å skape et godt tilbud og et større engasjement er det viktig at det er flere klubber som startet opp dette tilbudet. Vi har sett i både Follo, Bergen og Elverum at spillerne setter stor pris på dette tilbudet, at de kan få være i fysisk aktivitet og være en del av et lag, sier hun.

På første prøvetrening i Elverum klarte de å samle hele 30 personer, hvorav noen stilte opp i Salto Cup kun én måned etter første trening. Salto Cup samlet altså både personer som har spilt rullestolhåndball i flere år, og spillere som startet med rullestolhåndball bare noen dager før.

Raymond Hoel fra Bergen har lenge spilt rullestolbasketball, og har ambisjoner innenfor idrett. Fraværet av et landslag i basketball gjorde at rullestolhåndball og planene om et landslag virket spennende.

- Dette er første gang jeg spiller. Jeg snakket med laget på mandag, og så var jeg med på turneringen i dag. Jeg spiller fordi jeg er glad i ballidrett og det ser ut til at det kan gro godt i parahåndballen etter hvert. Hvis det kommer et landslag, så er det et naturlig mål for meg, fastsetter Hoel.  

Etablerer landslag i rullestolhåndball

I år ble det vedtatt på Håndballtinget at det skal etableres et landslag i rullestolhåndball, som etter planen skal spille mesterskap i Portugal i november.

Susanne Utgård mener at et landslag i rullestolhåndball vil dra flere til idretten, spesielt de som vil konkurrere internasjonalt i idrett og spille på et høyt nivå. Hun påpeker at Norge har et stort håndballegasjement både på damesiden og på herresiden, og at det dermed vil være viktig med et tilbud også for de med funksjonsnedsettelse. 

- Det er imidlertid viktig å presisere at vi er opptatt av bredden og at alle skal bli inkludert. Det brukes blant annet et klassifiseringssystem, og dermed behøver vi flere spillertyper med ulike fysiske forutsetninger. Det er viktig å få med de med større fysiske handikap, da man ikke bare kan ha med personer med litt lettere funksjonsnedsettelser.

Seier til Bergen

I søndagens turnering var det Bergen som «tok gullet hem», foran svenske Sävehof på andreplass. Svenske Julia Johansson fra Sävehof ble kåret til turneringens beste spiller. I bronsefinalen var det kamp om tredjeplassen mellom Follo og Elverum. I denne kampen fikk håndballpresident Kåre Geir Lio og styremedlem i Region Øst, Dennis Oxaas, selv prøve seg i rullestolhåndball for hvert sitt lag. Det var lenge jevnt mellom de to lagene, men det var Follo som tok tredjeplassen til slutt. Alt i alt var det en spennende og innholdsrik helg for både spillere, trenere og arrangører.

Oxaas mener rullestolhåndball er en viktig del av aktivitetstilbudet:

- Håndball er for alle. Når vi tenker på hvilke verdier Norges Håndballforbund står for, altså begeistring, innsatsvilje, respekt og fair play, samt inkludering, så "tikker" rullestolhåndball av alt dette. 

Håpet er at flere klubber nå ønsker å gjøre et forsøk på å starte opp et tilsvarende tilbud, slik at vi får flere norske rullestolhåndballag.