Annonse:
Kast ballen
Annonse:
Kast ballen

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tom Larsen, Jo Are Johannessen
Årets dommere for gjerde gang.
Foto: Svein André Svendsen

Årets dommere for fjerde år på rad

Jo Are Johannessen og Tom Larsen ble kåret til årets dommere av spillerne og trenerne i REMA 1000-ligaen.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prisen er nå mottatt av de to og har fått sin plass på hylla sammen med de andre tre prisene. Avstemmingen om årets dommer i REMA 1000-ligaen er gjort blant spillere og trenere, derfor er prisen ekstra gjev å få, synes de to.

- Det viktigste for oss er at utøverne er fornøyde. Som dommere må vi kunne innrømme feil, og ingen kamper er prikkfrie når man dømmer. Men vil er blitt flinkere til å tenke helhet på situasjonene og opplever at vi har god kommunikasjon med spillere og trenere. Det handler om engasjement og følelser, og vi må tåle reaksjoner på at vi gjør feil, forklarer Tom Larsen.

Tom Larsen
Foto: Svein André Svendsen

Tom Larsen viser tydelig dommertegn. Foto: Svein André Svendsen

De to har vært makkere siden midten av 90-tallet. Da var de i dommerpar med to andre som tilfeldigvis ikke møtte opp på samme tidspunkt, og dermed ble et nytt par til. Siden har det vært de to.

- Vi er blitt erfarne både i alder og erfaring, sier Jo Are. Og nettopp erfaringen gjør at det er enklere å innrømme feil.

Noen internasjonal karriere har det ikke vært snakk om for deres del, men det lever de godt med. Derimot ble det mange kamper i den norske serien denne sesongen. Til sammen ble det rundt 50 kamper i serie og NM.

- Vi har hatt en svært lang sesong som strekker seg fra august i fjor til juni. Spesielt slutten av sesongen ble travel med to til tre kamper ukentlig i perioder, og den siste kampen er i Scandinavian Open 30. juni, forteller Jo Are.

Jo Are Johannessen
Foto: Svein André Svendsen

Jo Are Johannessen gir beskjed. Foto: Svein André Svendsen

Som høydepunkt nevner de innspurten i sluttspillet for menn.

- Her dømte vi tre av fire semifinaler og to av fire finaler. Det ble helt klart høydepunktet for oss som dommere. Dette er jo kamper med høy temperatur og det må vi regne med i en idrett med så mye kroppskontakt, sier Tom.

Fra 1. juli kommer det nye spilleregler, blant annet med raskere avkast. Dommerne mener at det ikke er snakk om veldig store endringer for når man dømmer.

- Raskere avkast vil nok øke tempoet i kampene, men også de tekniske feilene. Så vi må plassere oss godt for å følge med, forklarer Tom.

Men en sak bekymrer de to, og det er mangelen på dommere over hele landet.

- Det mangler dommere over alt, og vi ønsker oss flere kolleger. Så vi håper at flere klubber vil skape gode dommermiljøer slik at vi får flere dommere. Om det legges til rette for at man både kan spille og dømme, kan en del løses, tror de.

For Årets dommerne går sommeren med til å trene og holde seg i form, men det er vanskelig å forberede seg på lagene når det blir mange endringer i spillertroppene.

- Vi ser mange kamper og snakker mye håndball med hverandre, presiserer de to som ser fram til en velfortjent ferie.