ØIF Arendal - Elverum
Etter en jevn kamp var det til slutt Elverum som kunne løfte trofeet! Foto: Christoffer Andersen/NTB

Nok en NM-tittel til gullgrossisten Elverum

ØIF Arendal kjempet tappert, men måtte til slutt se seg slått 35-32 da Elverum tok sitt fjerde strake NM-gull.

Lørdag var det endelig duket for håndballfest i Jordal Amfi, og i dagens siste kamp var det ØIF Arendal Elite og Elverum som skulle kjempe om den gjeve tittelen som Norgesmester på herresiden. Elverum jaktet sitt fjerde strake NM gull, mens ØIF kjempet for sitt andre totalt. Elverum kom fra en knepen ett-målsseier i semifinalen mot Drammen, mens ØIF vant med seks mål mot Fjellhammer i sin semifinale.

Det var laget fra Arendal som kom best i gang i Jordal Amfi, og det var Jørg William Fiala Gjermundnes som fikk æren av å sette de to første ballene i mål. Etter drøyt fire minutter spill scorte Elverum sitt første, men bare noen sekunder etter satt ØIF ballen i åpent mål. Elverum tok ut målvakt og spilte med syv utespillere i angrep, noe som de så ut til å lykkes med i starten. Etter ti spilte minutter var Elverum foran med to mål på stillingen 7-5. Starten av kampen var preget av mye trøkk og temperatur, og det var ingen av lagene som holdt igjen. Etter halvspilt første omgang var lagene igjen likt på stillingen 8-8.

Til tross for periodevis bra 7 mot 6 angrep fra Elverum, straffet det seg da de bommet på mål. ØIF kunne etter 18 minutter gå opp i ledelsen etter å igjen ha satt ballen i åpent mål. Syv minutter før pause fikk ØIF to overlappende utvisninger, og gav Elverum sjansen til å overta ledelsen. Det virket som at ØIF slet med høyresiden til Elverum, da Elverums høyreback og høyrekant etter 25 minutter hadde stått for 12/15 mål for hvittrøyene. Unggutten Fiala storspilte for ØIF Arendal, og sendte ØIF opp i en to-målsledelse fire minutter før pause. Tobias Grøndahl ville ikke være dårligere enn sin jevnaldrende motspiller, og satte to kjappe kontringsmål, og utlignet for Elverum. Etter en utrolig jevn og temperaturfylt førsteomgang gikk lagene til pause på stillingen 19-19.

Jørg William Fiala Gjermundnes (til høyre) og ØIF Arendal spilte en god kamp mot Elverum, men det endte til slutt med sølv i NM-finalen. Foto: Christoffer Andersen/NTB

Begge lag føk ut av startblokkene etter hvilen og fortsatte det jevne spillet også i andre omgang. Etter 35 minutter var Elverum et mål foran på stillingen 24-23. Kampen inneholdt mange to minutters utvisninger til begge lag, som et resultat av tøft forsvarsspill. Stig Tore Moen Nilsen storspilte for Elverum og hadde etter 40 minutter rukket å sette hele 10 baller i mål. Etter halvspilt andre omgang stod det igjen likt på måltavlen, på stillingen 27-27.

Lagene byttet på å ta ledelsen og å utligne, men det var ingen av lagene som kom seg mer enn et mål foran. Etter 21 minutter fikk ØIF Arendal-spiller Lars Haubro Jakobsen rødt kort etter en takling på Tobias Grøndahl. Lagene stod lenge på stillingen 28-28, før Elverum-kaptein Thomas Solstad førte de hvitkledde i ledelsen. Emil Kheri Imsgard vartet opp med en dobbeltredning på straffe, og Christopher Hedberg kunne dermed sende Elverum ytterligere opp i en to-målsledelse. Fem minutter før slutt var det Elverum som hadde initiativet i kampen. Laget fra Innlandet var oppe i en tre-målsledelse, men ØIF var fortsatt med i kampen. I sluttminuttene spilte også ØIF med syv utespillere i angrep, men Elverum-målvakt Thorsten Fries var i det umulige hjørnet. Elverum styrte det hele inn til seier, og vant til slutt 35-32.

NM-finalen var preget av tøffe dueller og mange mål. Foto: Christoffer Andersen/NTB

Elverumspiller Endre Langaas oppsummerte kampen til TV 2 på denne måten:

- Det var en veldig jevn kamp, hvor begge lagene scorer mye mål i første omgang. I andre omgang føler vi at vi har litt mer taket på dem, men det tar litt tid før vi knekker koden.