Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Fornøyd med internasjonal resolusjon

Håndballtinget satte en ny kurs for hvordan NHF skal forholde seg til nasjoner som bryter menneskerettigheter.

Håndballtinget i Sandefjord 6.-8. mai 2022 resulterte i flere viktige vedtak, valg og dialoger som norsk håndball vil nyte godt av den kommende tingperioden. Dagen derpå er det spesielt ett vedtak som gjør håndballpresident Kåre Geir Lio ekstra stolt på vegne av organisasjonen.

Nemlig resolusjonen som forplikter Norges Håndballforbund (NHF) til å ta klare standpunkt mot nasjoner og aktører som bryter menneskerettighetene og/eller krigens folkerett.

- Jeg vil ære norsk håndball og forbundstinget for å være tydelig og fremoverlent i kanskje det viktigste av alle spørsmål. Det er for meg utrolig godt ha en samlet organisasjon i ryggen i ulike situasjoner vi kommer til å møte på den internasjonale arenaen framover, sier håndballpresident Lio, og understreker at det var ekstra sterkt å se at resolusjonen ble vedtatt med akklamasjon.

Tingvedtaket innebærer følgende forpliktelser for NHF og medlemsklubbene:

  • Skal ikke legge treningsleirer til land eller spille treningskamper mot seniorlandslag eller klubblag fra land der det er dokumentert at det begås systematiske og grove brudd på menneskerettighetene eller krigens folkerett. 
  • Skal ikke inngå sponsor- eller samarbeidsavtaler med stater eller selskaper med samme navn som stater, der det er dokumentert at det begås systematiske og grove brudd på menneskerettighetene eller krigens folkerett. Det samme gjelder selskaper som er heleid av slike stater. 
  • NHFs representanter skal stemme mot tildeling av mesterskap til land der det er dokumentert at det begås systematiske og grove brudd på menneskerettighetene eller krigens folkerett. Det gjelder mesterskap på alle aldersnivåer.
  • NHFs representanter skal klart gi uttrykk for norsk håndballs holdning til saker fra EHFs og IHFs talerstol. 

- På bakgrunn av dette kan ledelsen i norsk håndball kjenne på at vi har hele organisasjonen med oss i ryggsekken når vi blir veldig tydelige på hva vi vil, og hva vi ikke vil, knyttet til grunnleggende spørsmål rundt menneskerettigheter og «good governance», sier Lio, som oppsummerer Håndballtinget 2022 slik:

- Vi er en god håndballbevegelse, som har en meget sterk kultur og en god retning. Vi er samstemte om alle vesentlige spørsmål. Jeg er strålende fornøyd.