Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

2019-Sparebanken-Sør-Amfi-ØIF-Arendal-Foto-Tor-Erik-Schrøder-NTB.jpg
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Final8 i Arendal: Slik blir det nye NM-konseptet

Fra og med sesongen 2022/23 vil Norgesmesterskapet i håndball bli avgjort med Final8-spill i Arendal.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er klart etter avtaler inngått mellom Norges Håndballforbund, Norsk Topphåndball og ØIF Arendal. De kommende tre sesonger er målet at det i Norge skal etableres en attraktiv finalehelg etter samme modell som Final4 i EHF Champions League. Der møtes de fire siste lagene til semifinaler og finale samme helg, for å avgjøre hele turneringen i et publikumsvennlig klimaks.

I Norge vil nyvinningen hete Final8, og by på følgende storkamper innenfor samme helg og i samme arena:

  • Semifinaler og finale for kvinner
  • Semifinaler og finale for menn
  • Finaler for menn junior og kvinner junior

Kampene skal spilles 24.-26. februar 2023. Avtalen gjelder for de to kommende sesongene, med opsjon på ytterligere én sesong.

Etter å ha vurdert ulike alternativer har valget falt på Sparebanken Sør Amfi i Arendal som finalearena for de tre kommende årene.

- Vi har over tid sett etter løsninger for å utvikle NM, og gjøre turneringen mer attraktiv for både lag, spillere, publikum, mediene og samarbeidspartnerne. Vi har store forventninger til den nye modellen, sier generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud.

Det var toppklubbene som først kom på banen med de nye planene.

- Arbeidet med å se på ulike konsepter rundt NM har pågått lenge, sier daglig leder Hein Barthold i Norsk Topphåndball (NTH).

- De siste årene er det gjennomført workshops, møter og undersøkelser med klubbene. Vinteren 2021 fikk alle klubbene en gjennomgang av tre løsninger. Etter dette gjorde NTH en undersøkelse der 95,8 prosent av klubbene sa at de ønsker å samle semifinaler og finaler til samme helg. Det er også et klart flertall som ønsker felles arrangement for begge kjønn, sier Barthold.

- Vi er glade for at Norges Håndballforbund har vært positive til initiativet. Samarbeidet om å finne den beste løsningen har vært godt. Derfor kan vi nå sammen lansere Final8. Dette skal bli en fantastisk finalehelg for alle som er glad i håndball, sier Barthold.

 - Selv om ØIF Arendal er den formelt valgte arrangøren, står hele Arendal og Sørlandet bak Final8-arrangementet når det kommer til vår landsdel. Sammen med Arendal Kommune, Agder Fylkeskommune, Næringsforeningen, sentrumsforeningen Arendal By, konsertarrangøren Canal Street, Norsk Topphåndball og Norges Håndballforbund, er det vårt mål å lage en håndballfest håndballen aldri har sett maken til, sier daglig leder i ØIF Arendal, Bjørn-Gunnar Bruun Hanssen.