Annonse:
Halv pris på landslagsdrakt
Annonse:
Halv pris på landslagsdrakt

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Jovana-Dašić--og-Charlotte-Husomanović
Jovana og Charlotte vil framsnakke dømming.
Foto: Svein André Svendsen

Erfaring fra dømming åpner mange muligheter

- Fra dømmingen får vi en verktøykasse som kan brukes på andre områder i livet.

Jovana Dašić og Charlotte Husomanović er Norges nye dommerpar på toppnivå. For kort tid siden fikk de stor oppmerksomhet for debuten da de dømte Tønsberg Nøtterøy mot Drammen i REMA 1000-ligaen for menn. Og den fikk de svært gode tilbakemeldinger på.

Begge er samstemte i at dommerutdanningen og erfaringen som dommer gjør dem bedre rustet på andre områder, både profesjonelt og privat. Jovana jobber som lærer på en ungdomsskole, mens Charlotte er veileder i NAV og hjelper voksne langtidsledige tilbake til arbeidslivet igjen.

- Det handler om å være tydelig - skape trygghet, tillit og å sette grenser, forklarer Jovana. Det gir mening når man ser for seg å forsøke å gi 15-åringer ny kunnskap. Charlotte legger til at som dommer får du også en ledelsesutdanning som er verdifull i arbeidslivet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jovana-Dašić

- Overføringsverdien fra kamplederrollen er stor også i andre yrker, spesielt når man jobber med mennesker og har et ansvar. Det handler mye om kommunikasjon, kroppsspråk, tydelighet, vurderingsevne, beslutningsevne, ærlighet og mye mer. Det handler også mye om samarbeid. Du må handle raskt og rettferdig, og du må tåle og stå i situasjoner hvor du har tatt dårlige avgjørelser. Den kanskje viktigste læringen å ta med seg i livet er at feil er en uunngåelig del av utviklingsprosessen, utdyper Charlotte.

Oppfølging fra regionen har vært viktig

Begge startet tidlig med dømming - mens de selv var unge spillere. Region Sør fulgte godt opp med tilbakemeldinger, veiledning og utviklingsmuligheter, og dermed ga dømmingen mersmak for de to.

- Regionens rolle har vært veldig viktig for min utvikling, roser Charlotte. De hadde hver sine makkere lenge, men var i samme utviklingsmiljø i regionen. Og mens de var naboer i studietiden i Kristiansand, ble de godt kjente. Så da Jovana trengte ny makker, var ikke Charlotte vond å be.

- Vi brukte et år på å bli godt kjent og finne en god arbeidsfordeling oss imellom Vi trives godt i hverandres selskap, har mange like tanker om viktige ting og er begge utviklingsorientert og har samme prioriteringer, istemmer Jovana.

De fikk ikke den enkleste starten med korona som rammet idretten hardt og preget dommerkarrieren. Men de har vært samstemte om drømmene og jobbet for å være best på banen i neste kamp – hver gang.

- Det går fort i håndball, og som dommer må vi ligge hakket foran spillerne hele tiden for å være en god leder. Vi jobber aktivt med å utvikle oss og får masse tilbakemeldinger fra trenere, mentorer og observatører. Og til trenerne har Jovana en bønn:

- Dere må framsnakke dommerne i større grad enn det gjøres i dag!

 - Dommerrollen blir ofte sett på som utakknemlig, og da vil de færreste begynne. Så trenere, men også spillere og foreldre, kan være bevisst på hvordan de omtaler dommere og verdsette oss som en likeverdig aktør i kampen, understreker hun. 

Hardt arbeid - store drømmer

Det er ingen tvil om at jentene jobber hardt for å nå langt. I likhet med toppidrettsutøvere ellers, må det mye fysisk trening til for å holde nivået. Hverdagene er svært godt planlagt med fulltids jobber, studier på si, trening, samboerskap, familie og dømming. Det er ikke rom for tilfeldigheter, men målene lyser der framme:

- Vi ønsker å nå så langt som mulig, og vi drømmer om å dømme internasjonalt og i store mesterskap. Men det gjenstår mye hardt arbeid før den tid. Vi tenker alltid neste kamp, og nå jobber vi med å etablere oss på dette nivået, sier Charlotte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

2022-Charlotte-Husomanović-dommer.jpg

Oppfordrer jenter til å dømme

Dessverre er jentene det eneste kvinnelige dommerparet på dette nivået til tross for at 2/3 av alle håndballspillere i Norge er kvinner – noe som er nokså uvanlig når vi sammenligner oss med andre nasjoner. Derfor har NHF et mål om å få flere jenter opp og frem som dommere. Jovana og Charlotte ønsker seg flere kvinnelige kolleger og legger vekt på alle fordelene ved å ta dommerutdanning. De peker på at du får:

  • Ledelsesutdanning som kampleder
  • Verdifulle egenskaper og kunnskaper som gir stor nytteverdi i jobb og i privatlivet.
  • Være en del av håndballmiljøet
  • Reiser og opplevelser
  • Møter mange fine mennesker og skaper relasjoner i Norge
  • God oppfølging

- Så hjelper det godt å ha grei arbeidsgiver, sier Jovana, noe Charlotte er helt enig i og begge gir samtidig honnør til samboerne som gir dem muligheten til å jakte på sine drømmer.

Jovana-Dašić--og-Charlotte-Husomanović

Alle bildene er tatt av Svein André Svendsen.