Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Lio Ukraina.jpg
Håndballpresident Kåre Geir Lio (fotomontasje).

Sterke reaksjoner mot russisk idrett

Norsk idrett forsterker sine standpunkter i forholdet til Russland og Hviterussland.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en erklæring på torsdag tok Norges idrettsforbund, Norges Håndballforbund og øvrige deler av norsk idrett sterk avstand fra de russiske krigshandlingene i Ukraina.

Nå forsterkes standpunktet ytterligere.

Norges idrettsforbund ønsker utestengelse av all russisk og hviterussisk idrett. Det kommer frem i en pressemelding publisert på idrettsforbundet.no lørdag ettermiddag.

Følgende ble vedtatt i et ekstraordinært idrettsstyremøte i dag: 

  • Norges idrettsforbund følger utviklingen i den svært alvorlige og tragiske situasjonen som utspiller seg i Ukraina.
  • Det russiske angrepet på Ukraina er et klart brudd på Folkeretten. Krigføringen mot Ukraina er totalt uakseptabel.
  • I øyeblikket utvikles et omfattende sett av koordinerte internasjonale sanksjoner innenfor en rekke samfunnssektorer mot Russland, blant annet gjennom EU.
  • Russlands angrep på det ukrainske folk og brudd på folkeretten krever internasjonal fordømmelse og sanksjoner. Det er derfor NIFs klare mening at russiske og hviterussiske utøvere ikke skal delta i internasjonale idrettsarrangementer utenfor Russland og Hviterussland, samt at russiske og hviterussiske idrettsledere suspenderes fra sine internasjonale posisjoner. NIF vil derfor gjennom våre 55 nasjonale særforbund, oppfordre de internasjonale særforbundene til å følge opp dette. NIF vil også oppfordre andre internasjonale idrettsorganisasjoner, herunder IOC/IPC, til å innta samme standpunkt.
  • Norsk idrett vil offensivt støtte ytterligere internasjonalt koordinerte sanksjoner mot Russland og russisk og hviterussisk idrett i tiden som kommer.

- Dette er en tragisk og helt spesiell situasjon. Det er derfor helt nødvendig med sterke og tydelige grep. Det at et land invaderer et annet på denne måten, ligner mer på 1939 enn noe vi har opplevd siden den gang, sier håndballpresident Kåre Geir Lio, som spesielt vektlegger tre punkter som NHF nå forplikter seg til:

  • Ikke sende utøvere/lag til Russland eller Hviterussland
  • Ikke konkurrere mot russiske/hviterussiske lag i noe land
  • Anmode EHF/IHF om å suspendere russiske og hviterussiske ledere fra håndballens internasjonale fora.
  • Anbefale EHF å gå ut av sitt partnersamarbeid med DELO.