Annonse:
Gjensidige Landslagsmaskotene
Annonse:
Gjensidige Landslagsmaskotene

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

EM 2022 i Ungarn og Slovakia
Harald Reinkind avgjorde kampen i siste sekund for Norge.
Foto: Annika Byrde / NTB

VM-billett og 5.plass sikret etter thrillerkamp

Etter to ekstraomganger kunne Håndballgutta juble for seier 34-33 over Island i den siste kampen i EM.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var fredag ettermiddag klart for Norges siste kamp i EM. I tillegg til å kjempe om femteplassen i mesterskapet, stod en billett til VM i 2023 i Sverige og Polen på spill. Torbjørn Bergerud og Magnus Gullerud gikk glipp av kampen etter de testet positivt for korona tidligere denne uken.

Kampens første to minutter ble målløse for begge lag, før Norge satte kampens første mål. Den islandske målvakten gjorde det vanskelig for Håndballgutta å få ballen i mål og det ble jevnt de neste minuttene i kampen, men etter ni minutter kom Norge foran med tre mål og 6-3.

Like etter halvspilt førsteomgang hadde Håndballgutta økt til en firemålsledelse. Den ledelsen ble raskt redusert, og bare fem minutter før pause var Island kun to mål bak. Island lå langt ute i forsvar og presset Håndballgutta, men det ga rom for Thomas Solstad til å sette sitt fjerde mål i første omgang og sende Norge foran 15-12.

LMS EM 2022 Ungarn og Slovakia
Thomas Solstad scoret totalt fem mål i kampen mot Island. Foto: Annika Byrde / NTB

De norske gutta økte nok en gang til en firemålsledelse innenfor omgangens siste minutt. Like før pause fikk Island straffe, men Kristian Sæverås stoppet sitt andre straffekast for kvelden og Norges 16-12-ledelse ble stående da lagene gikk i garderoben.

Island kjempet godt i andreomgangens første minutter, og de kom bak med kun ett mål etter fem minutter. I denne perioden scoret de fire mål og Norge kun ett. Håndballgutta fant etter hvert frem flyten, og ti minutter ut i omgangen ledet de igjen med fire mål over Island på stillingen 22-18.

Like før halvspilt omgang fikk Norge to utvisninger som overlappet hverandre, hvorav den ene var et direkte rødt kort. Island hadde hentet inn ett mål, og i undertallet fikk ikke Norge det helt til å stemme. Islenderne fortsatte å hente inn Norges luke, og da det kun var tolv minutter igjen av kampen hadde de spist opp hele ledelsen. Det stod 24-24 og var igjen uavgjort for første gang siden kampens første ti minutter.

Håndballgutta slet med å få ballen i mål i de neste angrepene, men det samme gjorde Island og det ble få mål på begge lag i sluttspurten. Med kun to minutter igjen kom Island foran, men denne gangen svarte Christian O’Sullivan direkte og sørget for 27-27 i det de gikk inn i kampens siste minutt.

Det stod 18 sekunder igjen på klokka da landslagssjef Christian Berge tok timeout og gjorde klart Norges siste angrep. Håndballgutta holdt ballen lenge, men mistet den bare sekunder før kampens slutt. Island forsøkte seg på åpent mål, men den gikk utenfor og det endte 27-27. Lagene måtte med det gjøre seg klare for to ekstraomganger.

Island satte ekstraomgangenes første mål, men Sander Sagosen svarte og utlignet til 28-28. Det var utrolig jevnt, og lagene skiftet på uavgjort og å ligge ett mål foran. Island ledet 29-28 med kun fem sekunder igjen, men O’Sullivan tok et siste skudd i steget og utlignet før den første ekstraomgangen var ferdig.

Den andre ekstraomgangen ble like jevn som den første. De to lagene fulgte hverandre tett, og det stod 32-32 med kun to minutter igjen av ekstraomgangene. Håndballgutta skaffet seg straffe, og Sagosen sendte Norge foran med ett mål. Tretti sekunder før slutt utligner Island igjen, til 33-33.

Bare sekundet før slutt tok Harald Reinkind sjansen og sendte ballen inn i målet innom armen til den islandske målvakten. Norge tok med seg femteplassen og VM-billetten etter thrilleren i Budapest. Kampen endte 33-34 etter ekstraomgangene. 

Håndballgutta jubler for seier i EM
Det ble intenst på slutten, men Harald Reinkind og Norge kunne juble for femteplass og VM-billett til slutt. Foto: Kolektiff

Norge er med det direkte kvalifisert til VM i 2023. Det er de tre beste lagene fra EM som kvalifiserer seg direkte til VM i Sverige og Polen neste år. Siden Danmark er kvalifisert som regjerende mester og Sverige er arrangør, vil de tre neste lagene på listen få en plass i mesterskapet.

Christian Berge hadde dette å si til TV 3 og Viaplay etter kampen: 

– Det er sterkt. Vi har vært langt nede i kjelleren etter kampene mot Russland og Sverige, men så klarer vi å komme her og finner noen nøkler underveis. Det er ikke vakker håndball, men vanvittig moro, sier han. 

– Vi har gjort en god turnering, det har kommet masse nye spillere inn som har fått gode roller og prestert. Vi har slitt i perioder, spesielt i angrepet, men et greit gjennomført mesterskap, som ender med å bli direktekvalifisert, sier Berge om mesterskapet i sin helhet. 

KAMPFAKTA
EM 2022, menn – plasseringskamp
Island–Norge 33-34 e.e.o. (27-27, 12-16)
Budapest Multifunctional Arena, Budapest, Ungarn
Toppscorer Norge:  Sander Sagosen – 8 mål
Toppscorer Island:  Ómar Ingi Magnusson – 10 mål
Utvisninger: Norge 4x2 min, Island 4x2 min

Se fullstendig kamprapport her.
Se mer om EM i Slovakia og Ungarn.
Se mer på EHFs mesterskapsside.