Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Sebastian Barthold
Sebastian Barthold er norsk toppscorer hittil i EM md 18 fulltreffere.
Foto: Annika Byrde/NTB

Slik gikk det i gruppespillet i EM

Gruppespillet i EM er ferdig, og favorittene er som ventet med videre til hovedrunden.

Vinnerne av gruppene gikk alle gjennom kampene sine uten å avgi poeng, og dermed tar de to poeng med seg inn i hovedrunden. De seks lagene er Danmark (gruppe A), Island (B), Frankrike (C), Tyskland (D), Spania (E) og Russland (F).

Gruppetoerne er også videre, men uten poeng inn i hovedrunden. I flere av gruppene var det spenning om hvem som skulle sikre seg den andre plassen fra gruppen. I gruppe A tok Montenegro seg videre etter ettmålsseier over Slovenia og fire mål mot Makedonia som begge dermed er ferdige med årets EM. I B-gruppen ble det to ettmålsseiere i siste kamp som ga Nederland den andre plassen, mens hjemmenasjonen Ungarn og Portugal røk ut av EM. Kroatia ble laget som tok seg videre fra gruppe C, mens Serbia og Ukraina må reise hjem.

Hovedrunde 1 består dermed av Danmark, Island, Frankrike, Montenegro, Nederland og Kroatia.

Gruppene D, E og F danner hovedrunde 2 der Norge skal spille. Tyskland gikk greit gjennom gruppespillet og får med seg Polen fra gruppe D. Disse to var de klart beste lagene fra gruppen, og det til tross for at Tyskerne har måttet hente inn mange nye spillere da flere testet positivt for korona i løpet av gruppespillet. Hviterussland og Østerrike ble de to siste lagene og er dermed ferdige i mesterskapet. I gruppe E var Spania solide fra starten av til tross for en åpningskamp med bare to mål over Tsjekkia. I kampen om den andre plassen tok Sverige seg videre på bedre målforskjell en tsjekkerne etter at de to lagene spilte uavgjort. Hviterussland setter kursen hjemover sammen med Tsjekkia. I gruppe F var kampen mellom Norge og Russland den mest spennende som endte med russisk ettmålsseier. Det var aldri noen tvil om at disse to lagene skal videre i turneringen, mens arrangøren Slovakia og Litauen har spilt sin siste kamp i dette EM.

I hovedrunde 2 finner vi dermed Tyskland, Spania, Russland, Polen, Sverige og Norge.

Slik spilles kampene i hovedrunde 2:

20.01 kl. 20.30 Polen - Norge 
21.01 kl. 20.30 Tyskland - Norge
23.01 kl. 20.30 Spania - Norge
25.01 kl. 20.30 Sverige – Norge

Les mer på våre EM-sider

Litt statistikk fra gruppespillet

Toppscorer etter innledende spill er nederkandske Kay Smits med 32 mål. Sebastian Barthold er beste norske på 11. plass med sine 18 scoringer.

Det raskeste skuddet har østerriske Mykola Bilyk med 140 km/t. Kent Robin Tønnesen er på en niendeplass med 136 km/t.

Den raskeste sprinten står ukrainsek Dmytro Artemenko for med 8,84 m/s. Norges raskeste er Kevin Gulliksen med 8,57 på en ellevteplass. 

Flest antall pasninger står nederlandske Luc Steins for med 694 kast og 691 mottak. For Norge er Sander Sagosen øverst på listen med 27. plass med 352 kast og 349 mottak.

Du finner mer statistikk på EHF sin mesterskapsside