Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20210107 Danmark-Norge
Bildet er fra en tidligere kamp
Foto: NTB

Polen første hindring på veien videre

Hva sier Christian Berge om Polen, Petter Øverby om hovedrunden, og hva sier statistikken?

Polen, Tyskland, Spania og Sverige venter i hovedrunden i EM. Landslagssjef Christian Berge er offensiv før hovedrunden starter torsdag kveld:

- Vi har det fortsatt i våre hender, og vi skal virkelig jobbe steinhardt for det, sier landslagssjefen før møtene med Polen (torsdag), Tyskland (fredag), Spania (søndag) og Sverige (tirsdag).

Analysemessig har han blikket først og fremst rettet mot Polen:

- Polen er en tøff motstander som byr på fysikk og stor energi. De kommer også med noen ordentlige klassespillere. Eksempelvis er venstrebacken deres fantastisk og lager mange mål. De har også en midtback som hele tiden satser hardt, og de kontringsvillige høyrebackene deres er også gode, sier Berge.

Også i forsvar har polakkene flere varianter å spille på:

- De varierer mellom offensivt og defensivt forsvar, og de er flinke til å lese de signalene vi sender i vårt angrepsspill. Framover på banen kommer de satsende og hurtig, så det er en fin oppgave som venter oss i den første kampen, avslutter Berge.

Dette sier Petter Øverby om lagene i hovedrunden

Forsvarskjempen med 97 landskamper for Norge, kjenner godt til lagene Håndballgutta møter i hovedrunden.

- Polen er en fin miks med gode individualister. De har en liten og kjapp playmaker med gode skyttere på siden og store linjespillere. De spiller klassisk håndball og det ser veldig bra ut når de får det til å flyte, så vi må være påpasselige og gjøre jobben vår i torsdagens kamp, mener han.

Fredag venter Tyskland, søndag er det Spania som står for tur, mens Sverige er siste motstander tirsdag kveld. Her mener Øverby at Spania skiller seg ut.

- Spania er et lag vi har slitt med mange ganger tidligere. De er gode på å spille ballen, finne pasningsalternativer og la ballen flyte, sier han. Så har jo ikke kampene mot Spania endt med norsk seier på over 24 år – se statistikken nederst i saken.

Når det gjelder Tyskland og Sverige synes han at de spiller en type håndball som er nokså lik Norge.

- Det er mye fysikk og harde satsinger med nesa mot mål. Det blir uansett spennende når vi møter disse lagene. Vår styrke ligger i gode forberedelser slik at vi vet hva de kommer til å gjøre når vi står i forsvar. Da kan vi få gode redninger og utnyttet at vi har raske spillere i kontringene, oppsummerer han.

Petter Øverby

Petter Øverby i kampen mot Russland 19.01.2022.

Litt statistikk om motstanderne våre

Etter 2010 har Norge møtt Polen seks ganger og vunnet fem av dem. Men historisk sett har Polen flest seire mot Norge, 23 av de 50 spilte kampene. Norge har vunnet 20 og syv kamper har endt uavgjort.

Tyskland har vi spilt mot hele 85 ganger. Det har gitt 18 norske seire, seks uavgjort og 61 tap. Men det er verd å merke seg at i VM 2009 vant de norske Håndballgutta den gang overraksende over Tyskland 25-24, og etter den kampen har det vært nokså jevnt mellom de to lagene.

Spania har vært nærmest uslåelig for Norge i en årrekke. Vi må helt tilbake til november 1997 for å finne en norsk seier over spanjolene. Riktignok finner vi en uavgjort kamp også, fra VM i 2009, men totalen viser 41 spilte kamper, åtte norske seire, en uavgjort og hele 32 seiere til Spania.

Så venter Sverige i den siste kampen med Glenn Solberg som trener. Solberg og Christian Berge var i sin tid trenere sammen for guttelaget født i 1994/95, mens nå står de på hver sin side av banen. Historien viser 118 spilte kamper mot Sverige, 28 norske seire, åtte uavgjorte og 82 tap. Men ser vi på kampen fra 2010 og utover er bildet jevnere. I den perioden har lagene møttes 17 ganger og ti av gangene har Håndballgutta vunnet.

Du finner mer statistikk her

Slik spilles kampene i hovedrunde 2

Torsdag 20.01 kl. 20.30 Polen - Norge 
Fredag 21.01 kl. 20.30 Tyskland - Norge
Søndag 23.01 kl. 20.30 Spania - Norge
Tirsdag 25.01 kl. 20.30 Sverige – Norge

Les mer på våre EM-sider