Annonse:
20240226 Maskot Gjensidige 4.4
Annonse:
20240226 Maskot Gjensidige 4.4

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

EM 2022 Ungarn og Slovakia
Sebastian Barthold ble kåret til banens beste i kampen mot Spania og ble Norges toppscorer med seks mål.
Foto: Annika Byrde / NTB

Den 25-årige seierstørken er over

Håndballgutta kan kjempe om førsteplassen i gruppa etter storseier mot Spania 27-23 i hovedrunden i EM.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Håndballguttas tredje kamp i hovedrunden i EM var det storlaget Spania som stod på andre banehalvdel i Bratislava. Norge tapte med ett mål mot spanjolene i OL i sommer, og hadde ikke vunnet mot Spania siden november i 1997.

Det gikk over to minutter før kampens første scoring gikk inn i det norske målet. Like etter satte spanjolene ballen i Norges åpne mål og ledet 2-0 etter fire minutter. Norge kom én bak med Sander Sagosen, før Magnus Gullerud scoret to kjappe og sendte Håndballgutta i ledelsen 3-2 etter syv minutter.

De norske gutta holdt Spania målløse i seks minutter, hvor de samtidig hadde økt med to mål og lå foran 5-2. Norge kjempet godt og holdt spanjolene bak seg med tre og fire mål, før Barthold scoret Norges tiende mål fra straffemerket og sendte dem opp i en femmålsledelse. Dette var Bartholds femtende straffemål i mesterskapet.

EM 2022 Ungarn og Slovakia
Det klaffet godt for Harald Reinkind i kampen mot Spania og han scoret tre mål. Foto: Annika Byrde / NTB

Spania jaget etter og fikk redusert Håndballguttas ledelse fra fem til to mål, og det stod 8-10 etter 17 minutter. Da det var ti minutter igjen av omgangen ledet Norge med tre mål, men det var en målløs periode på syv minutter for begge lag like før pause.

De siste minuttene før pause ledet de norske gutta 14-10 og hadde muligheten til å øke til en femmålsledelse før pausen, men mistet ballen og Spania straffet Norge med et kontringsmål. Håndballgutta fikk ikke muligheten til å sette en siste ball i mål, og det stod 14-11 i norsk favør til pause.

Andreomgangens første minutter så ut til å bli tøffe da Spania scoret omgangens første og i det neste angrepet deres fikk Norge to utvisninger like etter hverandre. To mann mindre var derimot ingen utfordring for Toft og Barthold som begge scoret i undertallsperioden. Norge brukte god tid å begge angrepene i undertallsperioden og scoret totalt to mål og Spania ett mål.

Det spanske laget kom nære ti minutter ut i omgangen da de reduserte til 19-20. De norske gutta fortsatte et godt forsvarspill med blant annet Aga i midten, og stoppet spanjolene fra å utligne. Norge kom igjen tre foran, og deretter fire. Med ti minutter igjen av omgangen ledet Håndballgutta 24-19. Kristian Sæverås briljerte i mål og stoppet nærmest "alt" av baller fra Spania i andre omgang.

EM 2022 Ungarn og Slovakia
Kristian Sæverås stengte målet for Norge i andre omgang. Foto: Annika Byrde / NTB

Med under tre minutter igjen reddet han også Spanias straffe og sørget for at Norge beholdt ledelsen 26-21. Det var bare litt over ett minutt igjen da Aga fikk sin tredje utvisning, og måtte se kampens siste minutt fra tribunen. Det var dog ingenting Spania kunne gjøre, de norske gutta lå fem mål foran. En 25-årig seierstørke er over og de norske gutta vant mot Spania for første siden 1997. Det siste minuttet hadde ingenting å si, de norske gutta slo Spania 27-23 i hovedrunden i EM. 

Christian Berge hadde dette å si til TV 3 og Viaplay etter kampen:

– Det var en bra kamp. Fantastisk forsvarskamp og Sæverås kommer inn og stenger målet på slutten, sier han.  

– De spiller riktig godt bakover. Vetle Aga kommer inn og spiller riktig godt. Vi får dem til å ikke slippe ball, det var moro. All ære til gutta, de kjempet godt, la Berge til.  

Etter kveldens kamp er det hele fire jubilanter i det norske laget. Christian O'Sullivan har spilt 150 kamper for Norge, Petter Øverby og Christoffer Rambo har spilt 100 kamper og Alexander Blonz har nå 50 kamper for herrelandslaget. 

Norges neste utfordrer i hovedrunden er nabolandet Sverige. Da skal kampen om en plass i semifinalen avgjøres. Kampen spilles tirsdag 25. januar klokken 20.30. 

KAMPFAKTA
EM 2022, menn – hovedrunde
Spania–Norge 23-27 (11-14)
Zimny stadion Ondrej Nepela, Bratislava, Slovakia 
Toppscorer Norge: Sebastian Barthold – 6 mål
Toppscorer Spania: Jorge Maqueda Peno – 6 mål
Utvisninger: Norge 5x2 min, Spania 2x2 min.

Se fullstendig kamprapport her.
Se mer om EM i Slovakia og Ungarn.
Se mer på EHFs mesterskapsside.

EM 2022 Ungarn og Slovakia LMS
Foto: Annika Byrde / NTB

Håndballgutta kunne juble for sin tredje strake seier i hovedrunden. Foto: Annika Byrde / NTB