Henny Reistad
Henny Reistad scoret ni mål og ble kåret til banens beste spiller i kampen mot Nederland.

Norge videre til kvartfinale i VM

Håndballjentene vant 37-34 og tok seg videre i VM etter en skikkelig snuoperasjon mot Nederland.

Mandag kveld var det duket for den siste kampen i hovedrunden i VM i Spania. På andre banehalvdel stod den regjerende verdensmesteren Nederland.

Etter at Sverige slo Romania 34-30 tidligere mandag, måtte både Nederland og Norge spille for en plass i kvartfinalen. Begge lag trengte seier eller uavgjort med 32-32 eller flere mål for å ta seg videre.

Nederland fikk en god start og gikk opp i tomålsledelse. Få minutter senere økte de nederlandske jentene ledelsen og kom foran 5-2.

De norske jentene klarte ikke å stoppe Nederland, og etter ti minutter lå Norge bak med fem mål og deretter seks mål. Like før halvspilt omgang stod det 11-5 til Nederland.

Norge reduserte sakte men sikkert ledelsen, og med ti minutter igjen av første omgang lå Norge igjen bak med fire mål, og deretter kun med tre mål. De norske jentene kjempet som krigere i forsvaret og gjorde det vanskeligere for Nederland.

Silje Solberg
Silje Solberg kom inn og gjorde en stor kamp i målet for Norge. Foto: Beate Oma Dahle/NTB

Fem minutter før pause scoret Henny Reistad på straffe, og reduserte rommet opp til Nederland til to mål og stillingen 16-14. Silje Solberg gjorde en stor kamp i mål, og stoppet enorme sjanser fra Nederland. Dette ga Norge muligheten til å redusere med nok et mål.

Med bare litt over minuttet igjen av første omgang sørget Nora Mørk for straffe til Norge. Reistad satte nok et straffekast i mål og utlignet til 17-17. Både Norge og Nederland fikk mulighet til å komme foran før pause, men uten hell og det stod 17-17 til pause.

Andre omgang startet med samme rekken som avsluttet første omgang. Fire minutter ut i andre omgang ledet Norge for første gang kampen med 19-18. Bare minuttet senere kontret Reistad inn 20-18 for Norge.

Ti minutter ut i andre omgang tok Nederland ut målvakt og spilte syv mot seks. Norges forsvar stoppet to av Nederlands sjanser og satte inn to kjappe mål som økte ledelsen til 24-20.

Camilla Herrem
Camilla Herrem hadde flere viktige mål i mandagens kamp, og scoret totalt åtte mål mot Nederland. Foto: Beate Oma Dahle/NTB

Kampen var på ingen måte over, for Nederland kom seg bak med kun ett mål igjen og 26-27 etter drøyt halvspilt omgang. Med under ti minutter igjen av kampen kom håndballjentene igjen foran med to mål, men de nederlandske jentene lå like bak og fulgte tett.

De siste to minuttene ble spennende med både hell og uhell for de norske jentene. Nederland fikk utvisning, Norge fikk et straffebom, men Silje Solberg reddet bak og fikk også satt inn kampens siste scoring fra målgården og inn i det nederlandske målet. Norge vant 37-34 etter en veldig spenningsfylt kamp mot Nederland, og tok seg videre til kvartfinale i VM.

Thorir Heirgeirsson hadde dette å si om kampen til TV 3:

– Vi ble blåst over ende i starten, men det er en lang kamp og vi vet at det går å score mye mål mot Nederland, sier han.

– Jeg tror det var mye nerver. Vi bytter noen spillere som løser det i både angrep og forsvar, svarer Heirgeirsson til TV 3 da Ole Erevik spør om hvorfor kampen startet slik.

Norge er videre til sluttspillet i VM, og skal spille kvartfinale i Granollers onsdag 15. desember mot RHF (Russland).