Annonse:
2024 Pocket Valley
Annonse:
2024 Pocket Valley

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

LMS
Foto: Attila Kisbenedek / NTB

Kjetil Strand får Håndballstatuetten

Kjetil hamret inn mål fra sin bakspillerposisjon, og holder rekorden for flest scorede mål i en EM-kamp.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Alle» husker kampen mot Island i EM i 2006. Kampen uten betydning for Norge, men som senere skulle skape stor blest rundt bakspilleren Kjetil Strand.

- Det er kjekt å bli minnet på det igjen, det blir jeg ofte, sier stavangerværingen.

Kjetil scoret utrolige 19 mål – en scoringsrekord som fremdeles står i dag.

- Det var vår siste kamp i mesterskapet, og Island la merke på (Kristian) Kjelling. Da ble det mye plass for oss andre. Jeg traff på alt i den kampen, og da er det bare å skyte. Jeg tror de skiftet frimerket over på meg etter 17 mål, forteller han.

Etter kampen, som Norge vant 36-33, ville ikke Kjetil snakke om hvem som hadde scoret flest mål – men om lagspillet. Det samme trekker han frem når han blir tildelt Håndballstatuetten i 2021.

- Selv om det er en som er flink til å score en haug med mål, så er det seks-syv andre som står bak og hjelper han med å gjøre det. «Vinn og tap som et lag» er mitt motto, selv om jeg kanskje har vært han som skøyt mye og fikk mye oppmerksomhet rundt det. De er like viktige de som står i forsvar og de som spiller opp han som skyter, sier han, og fortsetter:

- Jeg har alltid vært litt imot personlige utmerkelser, for for meg er det en lagidrett, men det er selvfølgelig veldig kjekt og stas. Jeg så på listen over de andre som har fått prisen, så det er gjevt. Det setter jeg pris på, sier han.

Kjetil har 102 landskamper og 473 mål for Norge. Han har spilt for klubber i både Tyskland og Danmark, men innrømmer at årene i hjembyen Stavanger har satt dypest spor.

- Vi vant ingen ting i de klubbene jeg var lengst i, men det er kanskje der jeg har følt mest tilhørighet. I Stavanger har jeg spilt for alle klubbene: SIF, Stavanger Håndball og så mange år i Viking til slutt. I utlandet var jeg lengst i Füchse Berlin, som var en helt ny klubb i toppdivisjonen der. Vi havnet midt på tabellen, men der følte du at du hadde en viktig rolle.

Bakspilleren trekker også frem noen av opplevelsene med landslaget.

- Den første kampen med landslaget var veldig spesiell, og EM på hjemmebane i 2008 var et høydepunkt. Da kom vi på 6. plass.

10 år etter sin siste landskamp er Kjetil fremdeles aktiv i håndballen.

- I dag jobber jeg som økonom på Rosenberg, og på fritiden trener jeg Hinna sitt damelag i 2. divisjon. Jeg er litt i miljøet ennå, det er veldig kjekt.

Han følger også opp barna, som er aktive håndball- og fotballspillere.

- Du regner ikke med at ungene skal følge i dine spor, men den gleden som idretten har gitt meg, den er ganske unik. At ungene kan få oppleve noe av det samme som jeg har gjort – om det er håndball, fotball, golf, svømming eller dans spiller ingen rolle – det tror jeg de har godt av og får veldig stor glede av.

Les mer om Håndballstatuetten her