Annonse:
Halv pris på landslagsdrakt
Annonse:
Halv pris på landslagsdrakt

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20211107 Kristian Sæverås og Torbjørn Bergerud Gjensdige Cup Foto Annika Byrde NTB.jpg
– Innsatsvilje for meg er å gi 100 prosent, alt for Norge, sier Torbjørn Bergerud.

Hva betyr verdiene for Håndballgutta?

Vi har spurt noen av Håndballgutta hva de ulike verdiene til norsk håndball betyr for dem.

"Håndball for alle" er visjonen til Norges Håndballforbund, og verdiene skal være retningsgivende for å oppnå dette. Verdiene er begeistring, innsatsvilje, respekt og fair play, og til sammen utgjør de et solid grunnlag for å kunne legge til rette for rettferdig og morsom håndball på alle nivåer i et miljø man er trygg på. 

Begeistring handler om å vise glede og entusiasme for andres innsats for håndballen, men også for din egen utøvelse av oppgaver for norsk håndball. For Alexander Blonz er begeistring en del av samholdet i laget.

– Begeistring er jublingen man gjør når man har scoret et mål og jublingen man gjør sammen som et lag når man har vunnet en kamp, sier han.

For Sander Sagosen handler det om å vise glede for andre.

– Begeistring for meg er at man går på en håndballtrening eller håndballkamp og unner dem rundt seg suksess. Det handler også om at man gleder seg, og at man kan se på hele kroppsspråket at dette er det morsomste man gjør, sier han.

Den andre verdien er innsatsvilje. Det skal komme fra både ledelse, styret, frivillige, trenere og utøvere. Det er viktig å vise at man gjør en innsats for at man både skal lykkes og ha det mest mulig komfortabelt i laget. For Magnus Gullerud handler det om å gi alt.

– For meg betyr innsatsvilje å gi alt, uansett hvilke forutsetninger man har. Man har alltid muligheten til å gi jernet og legge hele sjelen sin i det man gjør, forteller han.

William Aar er enig i mye av det Gullerud sier.

– Man skal gi alt når man er på banen eller på treningsfeltet. Innsatsvilje er å legge ned jobben som kreves for at laget og du personlig skal oppnå målene som er satt på forhånd, sier Aar.

Norge - Danmark i Gjensidige Cup i Trondheim Spektrum

Respekt er den tredje verdien, og det handler om å respektere alle involvert i norsk håndball, samt regler og beslutninger som tas i organisasjonen eller laget. Det handler også om å respektere andres meninger og synspunkter, uansett hvem de er. Gøran Johannessen utdyper:

– Respekt for meg betyr å ha gode holdninger mot alle mennesker, uavhengig av alt. Man skal respektere alle mennesker uansett hvor de kommer fra, hvilken religion de har eller hvilken seksuell legning de har.

Gjensidighet er et nøkkelord her. Det betyr at noe går begge veier, og det gjelder alle verdiene. Skal dommeren ha respekt for deg, er det viktig at du har respekt for dommeren. Man må stole på hverandre, både på og utenfor banen, noe William Aar også legger vekt på.

–  Det handler om å skape trivsel og trygghet som grunnlag for å skape utvikling både sportslig og menneskelig, både på og utenfor banen. Man skal gi alle som ønsker det en plass i idretten, og være bevisst på egne holdninger og verdier, og dessuten ha anerkjennelse for at alle er forskjellig, sier han.

– Respekt for meg er at man går på banen og respekterer alle man møter, man respekterer medspillere, motspillere, dommere og publikum. Man skal vise at alle har én felles interesse, nemlig å skape en best mulig håndballopplevelse, sier Sander Sagosen.

Den siste verdien er fair play, som handler om å overholde reglene, også de uskrevne reglene og normene i norsk håndball. Det skal være fair play i utøvelsen av spillet og i arbeidet for organisasjonen som tillitsvalgt, ansatt, og dommer, trener og spiller.

– Fair play for meg handler om at alle skal ha like premisser, at vi konkurrerer på lik linje, og at ting skal gå riktig for seg, sier Magnus Gullerud.

Det skal reflektere en holdning overfor spillet og spillerne, og skal bidra til en rettferdig håndballkultur.

– For meg er fair play å utøve god sportsånd, og behandle alle medspillere, motspillere, tilskuere og dommere med respekt, sier Gøran Johannessen.

Verdiene er viktig for at spillere, og andre alle andre tilknyttet norsk håndball, skal trives – for en konsekvens av trivsel er at man både forbedrer seg og opplever mestring. 

Les mer om håndballens verdier her.