Annonse:
20211125 Gjensidige på lag gjennom 30 år
Annonse:
20211125 Gjensidige på lag gjennom 30 år

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Foto: Svein André Svendsen

Er du oppdatert på regler for bildedeling?

Tenk deg om og sett deg inn i hvilke regler som gjelder før du deler bildene dine.

Det deles tusenvis av bilder og filmer hver eneste dag i ulike sosiale medier. Og hver dag brytes grunnleggende regler for deling av bilder. 

Det tas mange bilder med håndballaktivitet, og reglene er de samme også her. 

1. Be om samtykke først

Du kan gjerne ta bilder av andre personer, men om du skal dele dem, skal personene på bildet ha gitt aktivt samtykke til dette. Det gjelder også når du deler bilder i grupper som ikke er offentlige.

2. Bilder av barn skal godkjennes av foreldrene

Tar du bilder av barn som er under 15 år, skal foreldrene godkjenne bruken av bildet. 

Les også: NIFs retningslinjer for publisering av bilder og film av barn

3. Ikke lov å bruke andres bilder

Bilder som er tatt av andre kan du ikke bruke uten lov. Dette reguleres av åndsverkloven og opphavsretten. Dette gjelder selv om det er du som er avbildet eller at bildet ligger tilgjengelig digitalt uten at det er merket med fotografens navn. Det betyr at du ikke kan bruke bilder som du henter på handball.no eller i våre sosiale medier uten at du har fått tillatelse først. Mange av våre bilder er tatt av fotografer som har rettigheten til bildene, og du kan risikere å få regning for bruken av disse.

Her kan du se hva datatilsynet skriver om bildebruk.

4. Vil du fjerne bilder?

Dersom noen har publisert bilder av deg eller barnet ditt uten tillatelse, kan du få hjelp til å slette det. Gå inn på slettmeg.no og få tips om hvordan du gjør dette.

5. Snakk om det og si fra

Det anbefales at man snakker om kjøreregler for deling av bilder på alle lag og blir enige om hva som er greit og ikke. Det gjelder også i foreldregrupper når det gjelder barna deres. Husk at noen kan ha god grunn til å si nei til bilder. Og hvis noen tar seg til rette f. eks på tribunen, så ta en prat slik at man unngår uønsket deling av bilder fra håndballbanen.