Annonse:
Halv pris på landslagsdrakt
Annonse:
Halv pris på landslagsdrakt

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Kristian Bliznak
Foto: Harald Gründel

Fjellhammer-sensasjon - men nøkternheten lever

"Vi tar en kamp av gangen" er en av idrettens klassikere. Men også den lureste, tror Fjellhammer.

Drammen var nær å ta poeng fra storfavoritt Elverum i serieåpningen. Så går forrige sesongs tabelltier Fjellhammer hen og slår Drammen 27–23 – i sin første seriekamp siden 19. desember 2020.

– Blir dere årets sensasjon, trener Kristian Bliznac?

– Det er 25 matcher "kvar". Vi lever etter den kjedelige oppskriften å ta en kamp av gangen, svarer 38-åringen – og vårt forsøk på å få ham ut på glattisen er allerede gruslagt.

– Men seieren over DHK kan vel tyde på at dere blir bedre enn i fjor?

– Det håper og tror jeg. Spillerne er blitt ett år eldre, vi har forsterket oss på visse posisjoner og vi har flere skadefrie enn forrige sesong.

Plassen i buret er den viktigste i håndball, og nettopp der kan 90-årsjubilanten FIL ha skutt gullfuglen. Loke Brasen kom fra Odense før denne sesongen, og 2,03-kjempen ble kåret til banens beste mot DHK. Bliznac tror at han og en annen nykommer, Alexandar Durdevic, kan bli et sterkt par. Men det var en annen ting som gledet FIL-treneren mest.

– Vi styrte kampen fra start til slutt. Det var det som imponerte meg aller mest. Forrige sesong var vi i en del situasjoner der vi ledet en bit ut i annen omgang, og så glapp det. Vi ble passive. Man må ha troen på ting, tørre å vinne. Tør man, så blir man ofte belønnet. Mange sier at Fjellhammer er innsats og entusiasme, men for meg er det basisen i håndball. Har man ikke det, så vinner man ikke mange kamper.

– Du har tidligere påpekt betydningen av det taktiske?

– Jeg prøver å få mine gutter til å tenke selv. Det jobber vi med både på trening og gjennom video. Hvorfor gjør vi sånn? Jeg vil at vi skal ha en tanke bak det vi driver med, forteller treneren med tilnavnet "Jordan" (2,04 høy).

En som vet hvorfor han gjør som han gjør er playmaker Trym Skoglund.

– Han scorer ikke mest, men er ofte den som ligger bak. Drammen møtte oss med tre typer forsvar, men Trym styrte med jernhånd. Han har en bit igjen, men kan bli ligaens beste playmaker, mener mannen med titler som spiller fra tre klubber i tre land: Alingsås, Elverum og Wetzlar.

Onsdag skal FIL møte Alta borte i cupen, og i neste seriekamp venter Bækkelaget i Oslo. Kristian Bliznac tror dette om serien denne sesongen:

– Drammen hadde kanskje fem prosent for dårlig innstilling mot oss? Selv om de når har to tap, tror jeg fortsatt at det er laget som vil komme nærmest Elverum. Så kommer Arendal, og så er det åpent. Vi skal til sluttspillet, og det betyr at vi må ha dårligst åttendeplass.

Det ser da bedre ut enn det, Fjellhammer?

Les mer om REMA 1000-ligaen

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.