Annonse:
Kast ballen
Annonse:
Kast ballen

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

(Illustrasjonsfoto)
(Illustrasjonsfoto)

Tilfreds med tallene før gjenåpningssesongen

Aktivitetstallene i norsk håndball går ned med to prosent. Antall aktive medlemmer er nå 136 153.

Tallene gjelder pr. 31. desember 2020, altså midtveis i pandemien. Tilsvarende data fra forrige rapportering, som skjedde da landet var i normalmodus med blant annet åpne og flittig brukte idrettshaller, var 139 465. Tallet representerer antall aktive medlemmer.

Differansen på de to årene er 3312 medlemmer, eller 2,4 prosent.

- Vi har hatt en jevn vekst i medlemsmassen i 20 år, og vi skulle helst sett at den kurven fortsatte. Men med tanke på at nasjonen har vært i lockdown i 15 måneder var vi forberedt på at det ikke ble sånn dette året. Sannsynligvis er håndball den idretten som har vært mest berørt av restriksjonene, siden vi bedriver en innendørsidrett hvor nærkontakt er nødvendig, sier generalsekretær i Norges Håndballforbund (NHF), Erik Langerud (bildet).

Artikkelen fortsetter under bildet.

20200311-pressefoto-Erik-Langerud-Corona-Foto-SAS.jpg

- Derfor er vi alt i alt tilfreds med tallene. Det er blitt jobbet svært godt i norsk håndball, både i regioner, klubber og enkeltlag, for å holde motivasjonen oppe, sier Langerud.

Dette kommer også til syne i de ferske tallene for påmelding til håndballsesongen 2021/22. 8178 lag er påmeldt landet rundt. Tilsvarende tall på samme tidspunkt i fjor var 8246. Nedgangen totalt sett er altså på bare 68 lag.

- Alle har gjort det beste ut av en krevende tilværelse. Trenere har vært svært flinke til å finne løsninger og engasjert spillere og lag, spillerne har bitt tennene sammen i en tid hvor haller har vært stengt og kamper forbudt, og vi vet at det også har vært tøft for dommerne å ikke ha en kamphverdag å forholde seg til. Nå gleder vi oss til gjenåpningssesongen 2021/22, og ser frem til det tidspunktet hvor aktiviteten kan komme i gang for fullt, sier Langerud videre.

- Men selv om grunnlaget ser tilfredsstillende ut inn mot gjenåpningssesongen, vet vi at det er en stor jobb som venter. Det vil bli lansert både rekrutterings- og motivasjonskampanjer for å trekke folk tilbake til håndballhallene når vi forhåpentlig kommer i gang etter sommeren, fortsetter Langerud.

NHF tar også grep rundt spilltilbudet inn mot sesongstarten høsten 2021.

- Det er for eksempel gjort endringer i både LERØYserien og NM junior, hvor lag som slås ut i kvalifiseringene gis ekstra tilbud. Videre har klubber med lag i 2. divisjon og lavere som vurderer at det ikke lengre er grunnlag for deltakelse på samme nivå, fått mulighet til å søke seg ned en divisjon. Ellers mener vi at det er gode verktøy i ulike klubbsamarbeid som partnerklubb og sammensatte lag, og vi gleder oss til å se igangsettelsen av Kast ballen-tiltaket i skoler landet rundt, sier Erik Langerud, og fastslår:

- Vårt mål er klart: Vi skal gjøre alt vi kan for å få alle de medlemmene som nå sitter på gjerdet etter pandemien, tilbake i norske håndballhaller.

For norsk idrett som helhet er nedgangen noe større. Regner man med også de ikke-aktive medlemmene av idrettslag, er den totale nedgangen på 9,6 prosent, melder Norges Idrettsforbund i en pressemelding. Idrettspresident Berit Kjøll betegner funnet som «alarmerende og alvorlig».

Nedgangen målt i aktivitetstall for alle særforbund er på fire prosent.

– Vårt mål er å skape idrettsglede for alle, det har dessverre ikke vært mulig i 2020 og hittil i 2021. Nå er det viktigere enn noen gang å komme i gang med idretten igjen for å hindre at aktivitetstallene går ned på samme nivå som medlemstallene. Nå må alle gode krefter fra idretten, myndighetene, kommunene og næringslivet finne sammen og gjennomføre et idretts- og frivillighetsløft, sier idrettspresident Berit Kjøll.