Annonse:
Ny landslagsdrakt fra hummel
Annonse:
Ny landslagsdrakt fra hummel

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Raballder Håndball med Pride-kampanje

#jegstøtterregnbuen har som mål å skape åpenhet og fjerne tabuet rundt LHBT-personer i idretten.

Se video nederst i saken!

I byer og land over hele verden feires Pride i juni-måned. Som en del av årets markering, har Raballder Håndball laget en egen kampanje rettet mot idretten, #jegstøtterregnbuen. Kampanjen har som mål å skape åpenhet og fjerne tabuet rundt LHBT-personer i idretten, og sammen med Raballder Håndball håper Norges Håndballforbund at klubber og lag i alle norske særforbund vil ta del i kampanjen.

- Idrettens motto er "Idrettsglede for alle", og vi vil utfordre idretten til å leve opp til det, sier Kristian Nicolai Stakset-Gundersen, leder i Raballder Håndball.

Han mener at idretten trenger flere heterofile forbilder som viser at alle er velkommen.

- De fleste av de få som står frem som skeive i idretten, får nesten utelukkende positive opplevelser. Det er ofte frykten for reaksjonene, og ikke reaksjonene i seg selv, som er problemet. Mange skeive idrettsutøvere har en frykt for hvordan det vil påvirke alt fra vennskap, samhold og garderobekultur, til medieoppmerksomhet, supporterstøtte og sponsorinteresse, dersom de skal stå frem. Det gjør at mange skeive, og spesielt mannlige, idrettsutøvere velger å leve et liv i skapet, eller at de gir seg med idretten allerede i ung alder.

- Vi ønsker å utfordre de heterofile forbildene i idretten til å tydelig vise at idretten har stor takhøyde, og at de ønsker skeive med- og motspillere velkommen. Først når de andre i toppen viser at miljøet er trygt, vil vi kunne se at flere skeive utøvere tør å satse på idretten og samtidig være åpen og ærlig om seg selv.

På sin hjemmeside har Raballder Håndball listet opp flere gode tiltak klubber og lag kan gjøre for å vise at de ønsker LHBT-personer velkommen. Blant annet oppfordrer de til å fargelegge idrettslagets nettsider og sosiale medier i regnbuens farger i juni, og kanskje det aller viktigste: å snakke om temaet.

- Jeg tror nok at mange ledere og trenere synes det er et kleint tema å ta opp blant det de tror er heterofile idrettsutøvere, men det er nok mange utøvere som vil sette pris på dette - enten de tør å vedkjenne det eller ikke, sier Stakset-Gundersen.

Håndballen skal være for alle

Å sette søkelys på inkludering i idretten er viktig, mener president i Norges Håndballforbund, Kåre Geir Lio. Håndballen skal være en arena der alle føler seg velkommen. 

- Inkludering er viktig for å skape et samfunn som alle kan være en del av. Et sted der alle mennesker skal kjenne at de er velkomne, at de er behøvd, at de har lyst til å tilhøre håndballen og at håndballen ønsker at de skal tilhøre den. Det er kjernen, sier han og fortsetter:

- Et menneske er et menneske. Vi er alle mennesker, samtidig som at vi er forskjellige på noen områder, og for meg er det ikke verre enn det. Det grunnsynet skal vi ha med oss i alt vi gjør – i utdanning, i all aktivitet – slik at det er noe vi står støtt i. I dag er dette en del av trenerutdanningen, i tilretteleggingen av aktivitet og vi har egne folk som jobber med inkludering. Håndballen er for alle.

Samtidig har håndballpresidenten en klar oppfordring til klubber og lag i idretts-Norge:

- Opptre slik at dette ikke er et tema. Vi må aldri glemme at vi er barn av samme klode.