Annonse:
Billettsalg til Elverum - Barca i Håkons Hall
Annonse:
Billettsalg til Elverum - Barca i Håkons Hall

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Stine Bredal Oftedal i OL-kvalifisering 2021
Foto: Aleksandar Djorovic/NTB

Norge fikk kniven på strupen i OL-kvalet

Kommer OL i Tokyo til å gå uten Håndballjentene? Det ble sjokktap 23-28 mot Montenegro i første kamp.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang måtte Norges håndballjenter ut i en OL-kvalifisering, og det ble en stor nedtur i den montenegrinske hovedstaden Pogorica - i samme hall som Håndballgutta kvalifiserte seg til OL forrige helg. Det ble femmålstap mot vertsnasjonen Montenegro, som sammen med Norge og Romania kjemper om to OL-plasser.

- Alle vet at Norge er et godt lag, som bare kommer og vinner alt, men vi ser våre muligheter i denne kampen og skal kjempe for hver ball, sa Bojana Popovic til IHF før kampen. Den tidligere storstjernen er nå assistenttrener.

Jo da, Montenegro kom oppsiktsvekkende bra i gang. Etter at Nora Mørk hadde gjort jobben hun er tatt med for å gjøre - score på straffekast - ble Norge nesten rundtspilt, og før ti minutter var spilt lå Thorir Hergeirssons jenter under 3-7.

- Montenegro presset oss flate i forsvar og kom til gode sjanser, oppsummerte tidligere landslagsspiller Ida Alstad i TVNorge-studioet i pausen.

Etter at Thorir hadde tatt en time out etter 12 minutter og byttet ut over halve laget, begynte opphentingen. Katrine Lunde - i sin 306. landskamp - fikk flere redninger enn Silje Solberg, og på høyrekanten fikk Malin Aune åtte sjanser på 18 minutter, men satte desverre bare fire av dem.

Mer fart på bakspillerne gjorde også at Norge krøp innpå, og ved pause lå vi bare ett mål bak, 12-13.

Katrine Lunde i OL-kvalifisering 2021

Katrine spilte sin 306. landskamp og overtok dermed Karoline Dyhre Breivangs tittel som kvinnen med flest landskamper for Norge. Foto: Aleksandar Djorovic/NTB. 

Slutten av første omgang ble dessverre ikke noe varsel om hva som skulle komme etter pause. Den startet nemlig som kampen, der Montenegro scoret på nesten alt. Katrine Lunde slet med å ta opp tråden fra første omgang og hadde ingen redninger før det var spilt et kvarter. Således kom Norge igjen under med fem mål. Og så ble det enda verre: tekniske feil, dårlig skyting og få redninger. Kampen endte 23-28.

- Dette gjør veien til OL ganske mye tøffere. Vi henger ikke i hop, selv om vi ble møtt av det samme spillet vi hadde forberedt oss mot. Kanskje ble vi for opptatt av resultatet? Vi bommet på 20 skudd, og 15 av dem var i gode situasjoner. Nå får vi samle oss og krafse oss opp av grøfta, sa Thorir Hergeirsson til TVNorge etter kampen.

- Vi ble jagende hele veien og skulle prøve å score to mål på ett forsøk, la Veronica Kristiansen til.

Mens gutta skal spille sitt første OL siden 1972, er jentene OL-gjengangere. Siden OL-debuten i 1988, har bare lekene i Athen 2004 gått uten Norge. Men nå er det kritisk. Selv om Norge slår Romania, gir ikke det automatisk OL-plass. Vinner Romania over Montenegro, blir målforskjellen mellom de tre avgjørende.

Neste kamp: Norge-Romania lørdag kl. 19.30
Også lørdagens kamp sendes på TVNorge og Discovery+

KAMPFAKTA
OL-kvalifisering, gruppe 3
Norge-Montenegro 23-28 (12-13)
Verde Complex, Pogorica, Montenegro
Toppscorer Norge: Malin Aune 4
Toppscorer Montenegro: Djurdina Jaukovic 7 
Utvisninger: Norge 2x2 min. - Montenegro 4x2 min.

Komplett kamprapport
Les mer på våre OL-sider
Følg OL-kvalifiseringen hos IHF

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball, og er nå tilknyttet handball.no som skribent.