Annonse:
Gjensidige - Norges mest kjøpte bilforsikring
Annonse:
Gjensidige - Norges mest kjøpte bilforsikring

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Foto: Bildbyrån

– Blant de tøffeste oppgavene vi har hatt

Mats Olsson har fem OL-medaljer på merittlisten. Den erfaringen kan komme godt med i helgens kvalik.

Mats Olsson har lang fartstid i håndballen. Han debuterte mellom stengene for det svenske landslaget i 1979 og har siden 2005 vært målvaktstrener for Håndballjentene. Totalt har han vært med på imponerende 43 mesterskap som spiller og trener, og sitter igjen med 24 medaljer.

Til helgen kan Håndballjentene sikre seg en plass i OL. Det blir i så fall niende gang Olsson er med i de olympiske leker. Fra før har han vært med fire ganger som målvakt på det svenske landslaget (1984, 88, 92 og 96), tre ganger som målvaktstrener for Håndballjentene (2008, 12 og 16), og én gang som ekspertkommentator.

– Jeg har noen bitre OL-opplevelser i og med at jeg har tapt to finaler, i 1992 og 1996, men jeg har ellers veldig gode minner fra de to turneringene. Det første OL-gullet med Norge i 2008 var naturligvis fantastisk å få være med på, og OL i 2012 var også en utrolig opplevelse. Det var et mesterskap vi slet veldig mye i, vi fikk det ikke til i gruppespillet, og det var nesten så vi pakket sammen og dro hjem i kvartfinalen. Vi lå under med fem da det var 25 minutter igjen, og så snudde vi det, gikk hele veien og vant OL-gull. De fire mesterskapene er på ulike måter fantastiske opplevelser.

Håndballjentene møter to tøffe motstandere i OL-kvalifiseringen, men Olsson har tro på at jentene skal klare å sikre seg en billett til Tokyo.

– Jeg har veldig stor tro på at vi skal klare å kvalifisere oss. Det blir ikke lett på noen måte; det er blant de tøffeste oppgavene vi har hatt å skulle spille to så tøffe kamper på 24 timer, men vi er forberedt og vi skal klare det.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

20201212_Mats Olsson, Katrine Lunde og Silje Solberg_EM 2020_Foto Vidar RuudNTB_640x360web.jpg

Foto: Vidar Ruud/NTB

Det norske kvinnelandslaget har hatt gode målvakter i en årrekke. Katrine Lunde og Silje Solberg har vært en del av landslaget i henholdsvis 18 og 10 år, og de spiller til daglig i hver sin toppklubb. Det samme gjør Rikke Granlund, som sammen med de to er tatt ut i troppen til kvalifiseringen. Hemmeligheten bak gode målvakter ligger i miljøet, skal vi tro Olsson.

– Jeg tror én av de viktigste årsakene er det fine utviklingsmiljøet man har på det høyeste nivået i Norge. Det er en kultur, tradisjon og et miljø der man ønsker å utvikle seg, lære av hverandre og dele erfaringer. Det gjør at de som er på et høyt nivå klarer å holde seg på det nivået, og at de som kommer inn underveis får ta del av det, sier Olsson, og utdyper:

– Det finnes et gammelt ordtak: «He who stops being better, stops being good». Det er veldig symptomatisk for blant annet Katrine og Silje. De har vært med veldig lenge, men ønsker hele tiden å bli bedre. Vi har iblant snakket om at det ultimate målet for en målvakt er å holde nullen og at det ikke finnes et skudd som er umulig å redde. Vi strever etter, ikke å holde nullen, men at hver situasjon skal kunne reddes. De vil fortsette å være med og kjempe i verdenstoppen, så de har den indre "driven" til å bli bedre. Det har også Rikke. Selv om hun er relativt ny på landslaget, har hun en indre motivasjon til å bli litt bedre på hver trening. 

Ved siden av jobben som målvaktstrener for Håndballjentene, holder Olsson både kurs og forelesninger i regi av Norges Håndballforbund. Etter flere tiår i håndballen, gleder han seg fremdeles over å kunne hjelpe andre med å utvikle seg som trenere og spillere.

– Noe av det mest tilfredsstillende jeg vet om er å kunne hjelpe et annet menneske med å utvikle seg. Det trives jeg veldig godt med. Å jobbe med undervisning er også noe jeg liker, for det innebærer at jeg stiller et annet krav til meg selv. Da skal jeg ikke bare jobbe med individer, men jeg skal forsøke å hjelpe andre kommende målvaktstrenere slik at de kan bli litt bedre, og gi de flere verktøy de kan bruke i jobben med sine målvakter. Det krever at jeg ligger litt i forkant og finner nye metoder slik at vi i norsk håndball kan fortsette å være med i toppen.

Se mer om OL-kvalifiseringen her