Annonse:
Annonse Polar
Annonse:
Annonse Polar

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Arkivfoto
Arkivfoto

Nå må hallene åpnes for aktivitet!

Håndballpresident Kåre Geir Lio ber landets kommuner ta ansvar for de yngste generasjonene.  

«Regjeringens ambisjon er lavest mulig tiltaksbyrde for barn og unge.»

Ordene kom fra kunnskapsminister Guri Melby på pressekonferansen lørdag 30. januar. Vi har hørt lignende før, og det er bra at den målsettingen løftes igjen. Melbys melding er en rettesnor vi alle skal rette oss etter. Enten vi representerer Norges Håndballforbund, et annet særforbund, om vi jobber i skoleetaten, lokalpolitikken eller en norsk håndballklubb:

Våre barn og unge har lidd nok som følge av koronaen. Det må vi gjøre noe med.

Helt siden pandemien kom innover landet vinteren 2020 har vi i Norges Håndballforbund vært i jevnlig dialog med norske myndigheter om alle de iverksatte tiltakene. Vi har ført samtaler med regjeringen og med helsemyndighetene. Noen ganger på egen hånd – andre ganger sammen med andre særforbund og Norges Idrettsforbund. Kommunikasjonslinjene har vært gode og ryddige. Godt og ryddig har også samarbeidet innad i idretten vært.

Som den øverste valgte leder av Håndball-Norge kan jeg love dere alle at vi dytter så hardt vi klarer på politikerne, til det beste for idretten. Samtidig må vi også evne å gi oss når totalbildet tilsier at det er det mest fornuftige.

Vi anerkjenner at det har vært umulig med 100 prosent normalt aktivitetsnivå slik situasjonen er, og vi har alle tilpasset oss. Blant annet med gode smittevernregler og tydelige protokoller som alle plikter å følge. Og de har fungert:

Håndballidretten har ikke vært noen smittespreder. Æren går til klubbene, trenerne og spillerne, som har vært flinke på å følge de instrukser de har fått for godt smittevern.

Idretten gir en tilhørighet for alle oss som er en del av et lag eller en klubb. Vi får være sammen med venner, vi får lært av hverandre, vi får dele gleder og skuffelser, vi får svette og puste. Når vi kommer hjem etter en treningsøkt, har vi utviklet oss som mennesker, både fysisk og psykisk. Det er ekstra kritisk at denne veggen i livet har vært mangelfull for den yngste generasjonen.

Det er gjort undersøkelser som viser at nær halvparten av norske ungdommer føler seg ensomme som følge av koronaisolasjon. Vi i Norges Håndballforbund ser med bekymring på frafallet vi opplever i egne rekker. Vi vet også at vi slett ikke er den eneste virksomheten i idretts- og kulturlivet som ser den tendensen. Det er en alvorlig bieffekt av samfunnskrisen vi står i.

I tillegg til å peke på ambisjonen om at byrden skal være minst mulig for barn og unge, sa kunnskapsminister Guri Melby en annen ting også på lørdag. Hun sa dette:

«Lokale helsemyndigheter tar det endelige valget.»

Og med det er ballen kastet videre. Som håndballpresident gir jeg følgende oppfordring til alle landets kommuner:

Følg opp regjeringens lettelser! Gi barn og unge i din kommune et idretts- og fritidstilbud de kan glede seg over.

Prisen for stengte haller, baner og andre lokaliteter kan bli smertelig høy i årene som kommer.


Kåre Geir Lio
President i Norges Håndballforbund

20190512_Lio,-Kåre-Geir_640x360web.png