Annonse:
Ny landslagsdrakt fra hummel
Annonse:
Ny landslagsdrakt fra hummel

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Gøran Johannessen viste frem sin kolossale skuddstyrke i kampen mot Island.
Gøran Johannessen viste frem sin kolossale skuddstyrke i kampen mot Island.
Foto: NTB

Håndballgutta måtte slite mot tøffe islendinger

Håndballgutta slet med Island, men vant. Deretter fikk Portugal bank av Frankrike. Norge er i kvartfinalen!

- Jeg syns vi gjør en god kamp. Spesielt angriper vi bra, og kommer til vanvittig mange muligheter. Defensivt slet vi med deres midtback, oppsummerte trener Christian Berge på TV3 etter matchen. Han visste ikke hva han skulle finne på i ventetiden på resultatet fra Portugal-Frankrike.

Håndballgutta hadde ett krav og ett håp før søndagens VM-kveld. Selv ville de slå Island for å gjøre sitt for å nå en kvartfinale. Det greide de med 35-33. Deretter var håpet at Frankrike ville slå Portugal, eller i det minste spille uavgjort. Det andre håpet var mindre realistisk: at Portugal ville slå Frankrike med syv mål eller mer.

Norge slo Island med tre mål i EM i fjor. Da var flere av toppgutta med, inkludert storstjernen Aron Palmarsson. Det har ikke Barcelona-spilleren vært i år, men Islands unggutter har hevdet seg med bravour og tapte for eksempel med bare to mål både mot Frankrike og Portugal.

Norge fikk det ikke noe lettere. Christian Berges plan var at spillerne skulle sette fart, slik at man slapp å stange mot tøffe islendinger i etablert forsvar. Den planen fungerte for så vidt, men Norge gjorde for mange feil. Før ti minutter var spilt var det begått to tekniske feil - og et straffekast og en hundreprosentsjanse ble brent.

Halvveis i første omgang satte Bjarte Myrhol inn 10-7, og da var vi i ferd med å sage av islendingene? Nei da, også etter norsk 16-13 kom sagaøyas gutter tilbake og kjempet seg til 18-18 ved pause.

- Å score 18 er bra, men vi slipper islendingene til for mange avslutninger. De er flinke duellspillere, sa assistenttrener Børge Lund til TV3 i pausen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

20210124_LMS_Kristian-Sæverås_ISL-NOR_Foto-NTB.jpg

Kristian Sæverås leverte varene. Foto: NTB

Norge valgte å bytte ut målvakt Torbjørn Bergerud med Kristian Sæverås til annen omgang, og det viste seg som et vellykket trekk. Sæverås startet med fire kjappe redninger, inkludert et straffekast. Og han fortsatte storspillet utover i omgangen og hadde en stund 45 i redningsprosent. Til slutt ble det 38, og TV3-seerne kåret ham til Norges beste. Arrangøren kåret femmålsscorer Gøran Johannessen til vår bestemann. 

Også Harald Reinkind bidro sterkt i annen omgang og scoret fem ganger. Ti minutter før slutt ledet Norge 31-26, og seieren virket sikker. Men det var den ikke. Den islandske vulkanen sluttet aldri å buldre. Ikke før Norge fikk 34-31 på straffe ved Sander Sagosen på 58.40 kunne nordmennene puste ut. Det samme kunne dommerne, som vel knapt hadde luft igjen i lungene etter å ha blåst for 17 utvisninger i en kamp som på ingen måte var stygg. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

20210124_LMS_Harald-Reinkind-2_ISL-NOR_Foto-NTB.jpg

Harald Reinkind bidro sterkt til seieren. Foto: NTB

- Det er en forferdelig følelse å stå her og vente i to og en halv time på neste sluttresultatet, sa Sander Sagosen før skjebnekampen Portugal-Frankrike.

- Jeg ville lyve hvis jeg sa at vi ikke har snakket om det resultatet. Dessverre var vi ikke påskrudd i den første kampen. Etter det har vi vunnet fem på rad, men likevel kan vi sitte på flyet hjem i morgen. Sånn er oppsettet, og det får vi ikke gjort noe med, sa Sagosen.

Klokka 21.58 kunne Sagosen bytte ut nerver med jubel. Frankrike hadde ingen planer om å legge seg for få å Norge ut av VM. Portugal ble utklasset 32-23. Norge er med videre i VM!

- Det blir for vanskelig å kalkuere sånn og sånn. Vi ønsket bare å vinne, og vi ville være fair. Nå er vi glade, vi gjorde det rette, sa den franske keeperen Vincent Gerard til TV3 etter kampen.

Sander Sagosen tok på seg et av sine bredeste smil da han ble intervjuet av samme TV-kanal, og han går nok over til kun fransk rødvin etter dette.

- Jeg er ekstremt lykkelig. Det ville vært for jæ... hvis vi hadde måttet reise hjem etter de prestasjonene vi har levert.

Nå er det bare å levere videre, Sander!    

Kvartfinale onsdag: Norge-Spania/Ungarn

PS: Også Sverige med trener Glenn Solberg gikk til kvartfinalen. De utklasset Russland 34-20.

Norge har så langt hatt disse resultatene i VM: Norge-Frakrike 24-28, Sveits-Norge 26-31, Norge-Østerrike 38-29, Portugal-Norge 28-29, Norge-Algerie 36-23 og Island-Norge 33-35.

KAMPFAKTA
VM - hovedrunde, gruppe 3
Island-Norge 33-35 (18-18)
Dr. Hassan Moustafa Sport Hall, Giza Egypt
Toppscorer Norge: Sander Sagosen 8
Toppscorer Island: Bjarki Mar Elisson 6 
Utvisninger: Norge 8x2 min., Island 7x2 min. pluss to røde kort.

Les mer om Håndballgutta 

Les mer om VM på IHFs offisielle sider