Annonse:
Kast ballen
Annonse:
Kast ballen

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB
Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB

Glenn Solberg - en norsk helt i svensk håndball

Aldri har en landslagssjef hatt verre betingelser, men søndag skaffet Glenn Solberg Sverige en kvartfinale.

"Stäng gränsen till Norge. Han är vår nu", skriver Aftonbladet begeistret etter at et avskrevet svensk landslag så langt er ubeseiret i VM. Med norsk landslagssjef!

I årtier var Sverige storebror i herrehåndball. På 118 kamper har Norge vunnet bare 28 ganger. Så skjedde det utrolige i mars 2019: Sverige ville ha en nordmann som sjef for de blågule! I februar 2020 skulle Glenn Solberg starte landslagsjobben. I mars kom koronaen. Solberg kunne ikke engang reise til Sverige, langt mindre samle et landslag.

- Det ble et veldig spesielt år. Vi hadde vår første samling i november i forbindelse med EM-kvalifiseringen mot Romania. Så fikk vi et Covid-19-tilfelle i begynnelsen av januar, og vi ble isolert. EM-kvalmatchene ble utsatt, så da vi kom til den første VM-kampen hadde vi hatt to treninger, forteller Solberg til handball.no på telefon fra Egypt.

- Og så er det blitt kvartfinale?

- Jeg er veldig, veldig fornøyd med hvordan vi har fremstått. Vi har vært fantastisk bra mot god motstand, sier Solberg, som avsluttet hovedrunden med å utklasse Russland 34-20 søndag kveld. Nå venter Argentina, Kroatia eller Qatar i kvartfinalen.

- Har du tatt med noe av det norske til Sverige?

- Jeg har vel først og fremst tatt med meg selv, og det jeg står for. Og så har jeg med meg et fantastisk lederteam med kompetanse og erfaring. Jeg har det godt sammen med dem, sier 48-åringen, som opplevde mye skepsis da han ble ansatt - ikke minst fordi legenden Magnus Andersson var interessert i jobben. Solberg hadde i landslagssammenheng bare vært assistent hos Norge. Nå er han i ferd med å bli en helt.

"Glenn Solberg nye Bengt Johansson", ble det skrevet på Twitter søndag kveld. "Bengan boys" ble et begrep i Sverige, og i Bengan-perioden fra 1988 til 2004 ble det to VM-gull, fire EM-gull og tre OL-sølv.

- Det ble litt bråk da du vraket Sveriges kaptein?

- Jeg vraket ikke. Vi valgte en kaptein og startet med blanke ark. Det ble jobbet godt i "børjan" med hvordan vi ville ha spillet vårt, fortsetter Glenn, som påstår at han ikke fikk med seg at det ble uro. Han vraket også etablerte stjerner som Andreas Nilsson, Kim Andersson og Kim Ekdahl du Rietz.

- Du vet, jeg er ikke så mye på sosiale medier og leser ikke alt i media. Det kan godt hende det ble litt bråk, det vet jeg ikke, sier 48-åringen, som har enorm spillererfaring. Lier-gutten har 122 landskamper og har også prøvd draktene til Drammen, Nordhorn, Barcelona og Flensburg.

Johan Flinck i Aftonbladet er den svenske journalisten som følger landslaget tettest. Han sier dette om Solberg:

- Han har vist mot, syns jeg. Som når han slengte inn en helt ny, ung og urutinert bakspilleroppstilling etter et kvarter mot Egypt – og lot dem fullføre matchen. Det viste seg jo å være en helt riktig beslutning, sier Flinck.

- Totalinntrykket av Solberg som landslagssjef?

- Han (og Martin Boquist, som vært assistent siden 2016) har valgt en tydlig vei: Våget å satse på de unge og urutinerte og ikke dillet med spillere som ikke har vært dedikerte. Han har satset på toveisspillere, en tydlig førsteoppstilling, tempo, enkel og effektiv håndball, bredt angrepsspill med mange avslutninger fra kantene mellom ener og toer. Han har åpenbart fått med hele laget, fastslår Aftonbladets ekspert.

Selv sier Glenn dette om Sveriges potensial:

- Det tror jeg er veldig, veldig stort. Vi har mange spennende spillere, med en fin alder. Det er gutter som kan være med i mange år til. I tillegg har vi noen ute med skader som vil komme tilbake.

- Og nå håper du på finale mellom Sverige og Norge?

- Ha, ha - jeg tenker ikke finale, avslutter Glenn Solberg. Men det er det andre svensker som gjør i seiersrusen:

- Vi vill vinna hela skiten nu! Det känns som inget kan stoppa oss, vad det än står på andra sidan, sier Lucas Pellas til Aftonbladet.

Da blir Glenn Solberg statsminister i Sverige?

Les mer om VM på IHFs offisielle sider