Annonse:
Annonse Polar
Annonse:
Annonse Polar

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

En hedersmann og venn er borte

Thor Ole Rimejorde (87) døde 12. desember. I sportsopinionen er navnet hans uløselig knyttet til håndball.

Thor Ole Rimejordes virke som trener har satt spor, og i første rekke er navnet hans knyttet til hans trenergjerning for gjengen som kvalifiserte seg til OL i München i 1972.

Laget som deltok er historisk. Spillerne tilhørte alle en generasjon herre-håndballspillere som markerte toppen den gangen, mens vi nå har blitt vant til at Gutta i aller høyeste grad har plassert seg i toppen.

De 20 årene fra 1960 til 1980 var en storhetstid for norsk herrehåndball. Det begynte med VM-deltagelse i Vest Tyskland i 1958 (6. plass). Den nye generasjonen fortsatte å prege junior-NM i årene som kom, før de var gamle nok til markere seg i Europa midt på 60-tallet. Da hadde Rimejorde blitt varm i trøya, og hadde vendt blikket mot VM i Frankrike i 1970.

Det landslaget vi hadde den gangen var blitt en sammensveiset gjeng. Gryende profesjonalitet betød utenlandsengasjementer for flere av spillerne, og Rimejorde var stadig på telefonen. Han ble kjent med alle, og hans mantra «24-timers-utøveren» ble akseptert og fulgt opp – det ble et kjent begrep i laget.

Rimejorde hadde videre klart å sette Norge på kartet, noe som skulle få betydning for norsk håndball helt fram til i dag, hvor pallen er innen rekkevidde hver gang herrelandslaget er i gang. Det spiller ingen rolle om vi spiller hjemme eller sør for Færder. Norsk herrehåndball er etablert og akseptert. Det kan også nevnes at Rimejorde på Idrettsgallaen i 2010 ble tildelt hedersprisen.

Takken går i stor grad i til Thor Ole som trener, lagleder, tilrettelegger og venn, og om det er lov å tillegge: Du var lett å slå i five-a-side!

På vegne av OL-laget i München 1972:

Inge K. Hansen, kaptein