Annonse:
20240226 Maskot Gjensidige 4.4
Annonse:
20240226 Maskot Gjensidige 4.4

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20201216_Scott-Harrington,-Viking_Foto-Trine-Nessler-Wichmann_640x360web.jpg
Scott Harrington er en engasjert Viking-trener på sidelinjen.
Foto: Trine Nessler Wichmann

Tror på bedre Viking-tokt etter VM-pausen

Nyopprykkede Viking ligger nederst på tabellen. Trener Scott Harrington tror det kan være midlertidig.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før sesongen satte Viking Håndball opp en liste over hvilke lag de trodde de kunne ta poeng fra. På den listen sto blant andre Halden. Søndag endte det med 22-23-tap hjemme mot haldenserne. Dermed ble Viking stående med syv poeng og bunnplass i REMA 1000-ligaen.

Mannen med ansvaret for laget med den magre poengfangsten heter Scott Harrington. Den 32 år gamle briten med erfaring som landslagstrener på Færøyene og assistent i Kina kommer fra en tøff fjorårssesong. Da sa han takk for seg hos Sola-damene etter syv tap på syv kamper. Men optimismen og pågangsmotet har han tatt med seg til Viking.

– Vi er selvfølgelig skuffet over at vi ligger der vi gjør, men samtidig har vi lært utrolig mye. Vi er blitt bedre etter hvert – og vi kommer også til å bli bedre i den siste delen av sesongen, lover Harrington på kav dansk.

– For et nyopprykket lag har det vært uheldig at kampene har kommet så tett, særlig når vi har basert oss på 12–13 spillere. Vi er jo allerede ferdig med to tredjedeler av sesongen til jul. I tillegg har vi hatt skader på sentrale spillere som Sebastian Mossestad, Helgi Høydal og Kjartan Johansen (nummer fire på toppscorerlisten med 83 mål). Det har vi ikke hatt bredde til å takle.

– Må dere endre strategi siste del av sesongen?

– Vi har slitt med at vi har gått inn med for mye resultatfokus i de kampene vi har hatt stor tro på seier. Det har gitt stress. Når vi har spilt mer fritt, har vi fått vist frem potensialet, og jeg ble ikke overrasket da vi slo Kolstad 36–27. Det store problemet har vært manglende rutine i de viktige kampsituasjonene. Og den rutinen får man bare ved å være i de situasjonene mange nok ganger – og lære av dem, sier Harrington.

Eliteserierutine er det dårlig med hos Viking. Joar Gjerde førte laget fra 2. divisjon til REMA 1000-ligaen på tre sesonger. Da han ga seg i mai, kom Harrington inn. Han fikk en tropp med gjennomsnittsalder på 23 år – når man trekker ut superveteranen Erik Rafoss (36). Og med opprykket ble det også to eliteserielag fra samme region.

– Er det plass til Nærbø, Viking og Sandnes (1. divisjon) på et så lite område?

– Nærbø og Sandnes er på mange måter én klubb. Jeg tenker ikke så mye på konkurransen fra Sandnes. De driver på en måte litt "outlet". Nærbø er utenfor bysentrum, så vi eksisterer godt sammen med dem. Og vi vil ikke ha noen problemer med å bygge oss opp slik som Nærbø har gjort, sier Harrington om naboen, som skal spille NM-finale i romjula. NM-finale spilte Viking siste gang i 2000 – og vant. Ellers ble det seriegull i 1998.

Lørdag står Sandefjord - Viking på programmet, og de som har tilgang til en tabell skjønner hva det betyr. Tredje sist mot sist – ni poeng mot syv poeng.

– Så langt har læringsprosessen vært hard, ukomfortabel og ubekvem, men det kommer ikke til å stå på talent og innsats siste del av sesongen. Vi kommer til å bli bedre og bedre, og jeg tror vi kan overraske også mot lag det ikke forventes at vi tar poeng mot. Men det blir viktig å slå dem vi kjemper mot nederst. Slår vi Sandefjord, tar vi juleferie over nedrykningsstreken, slutter Scott Harrington, som husker hjemmekampen med glede. Da vant Viking 28–20.

Viking-toktet til Sandefjord blir tøffere?

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball, og er nå tilknyttet handball.no som skribent.