Annonse:
Annonse Polar
Annonse:
Annonse Polar

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Sandefjord er en talentfabrikk

Hvor havner en klubb som stadig blir tappet for sine beste spillere? Muligens der Sandefjord er nå.

I storhetstiden kunne Sandefjord hente både nasjonale og internasjonale toppspillere. Nå er hverdagen blitt motsatt: De andre klubbene henter hos Sandefjord Håndballklubb (SH).

– Det tar tid å spille inn et nytt lag, og det er det vi driver med hver sesong ettersom talentene forsvinner. Derfor blir vi en "slow starter", men vi pleier å bli gode ved disse tider og holde ut sesongen, sier trener Einar Veierød – og har et rykende ferskt eksempel på det. Søndag vant bunnlaget Sandefjord 33–30 på bortebane over daværende serieleder ØIF Arendal. Helt klar en av REMA 1000-ligaens største bomber denne sesongen.

Slik sett fikk ØIF Arendal-trener Marinko Kurtovic veldig fort rett i det han sa til handball.no bare noen dager før kampen: – Det er alltid vanskelig å møte et nyopprykket lag som ikke har noen ting å tape. Da kan det fort skje at du går på en smell.

Veierød var også klarsynt: – Jeg hadde pakket en øl i ryggsekken for å ha på vei hjem. Hadde en følelse av at noe var på gang.

– Var dette startskuddet på Sandefjords ferd bort fra bunnplassen?

– Vi har vist i mange kamper at vi har nivået inne. Vi leverte gode forestillinger mot Drammen og Haslum, og vi slo Kolstad. Spiller for spiller er ikke forskjellen så stor på våre og de andre, men det tar tid å få unggutta inn i rollene og inn i tankegangen vår.

– Hvor bra kan det bli?

– Målet er å unngå direkte nedrykk. Det ligger noen kamper foran oss nå hvor vi må kjenne vår besøkelsestid. Jeg håper vi kan hente frem igjen den gode følelsen vi fikk i Arendal. Der var vi gode, spesielt i første omgang da vi ledet 17–11.

– Er det tungt stadig å få opp talenter for så å oppleve at de blir hentet av andre klubber?

– Jeg føler ikke noe ubehag ved å være i en klubb som aler opp talenter som havner et annet sted, selv om man selvfølgelig ønsker å beholde dem. Men jeg synes det er litt utidig at andre klubber straks henvender seg når en 17-åring hos oss har markert seg. La talentene utvikle seg lenger der hvor de er, fremfor å sette dem på en benk i en toppklubb, sier Veierød og sukker . – Men sånn er bransjen.

– Det er for få klubber som Sandefjord og for mange som jager våre talenter uten å gjøre jobben selv, kommer det ærlig fra Veierød. Men han tror klubben er på vei mot bedre tider. Treneren berømmer daglig leder Kjell-Gunnar Dahle for den jobben som gjøres med å bygge klubben opp igjen stein for stein. SH har også fått på plass en markedsansvarlig. Veierød har heller ikke problemer med å skryte av sin assistenttrener Anders Holand Pettersen – sønn av ikke ukjente Gunnar Pettersen – og spår ham en god fremtid som trener.

Den nærmeste fremtiden for Sandefjord heter Runar – beliggende fire plasser høyere og med sju poeng mer. Fredag kveld er det lokaloppgjør i Jotunhallen for Veierød, som spilte fem sesonger på øverste nivå for Runar.

– I gamle dager var det nesten sånn at det var ikke poengene vi tenkte mest på, men å slå byrivalen. Det lå mye prestisje i å være best i by'n. Nå ligger det mer i potten for oss, det er poeng vi trenger.

For å beholde plassen. For å beholde spillerne.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball, og er nå tilknyttet handball.no som skribent.