Annonse:
Annonse Polar
Annonse:
Annonse Polar

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Foto: Kenneth McDowell

Sola er overraskelsen i damenes eliteserie

Sola skulle i vår ha spilt kvalik for å berge plassen i REMA 1000-ligaen. Nå ligger laget på bronseplass!

"Same procedure as last year", sier hovmesteren i den berømte TV-sketsjen lille julaften. Det kunne han også ha sagt om REMA 1000-ligaen for kvinner så langt – med unntak for Sola. Der har det vært "julaften" mesteparten av sesongen.

– Det har gått overraskende bra, sier trener Steffen Stegavik, som sa seg tålelig fornøyd med starten da handball.no intervjuet ham i begynnelsen av september. Da hadde fire kamper gitt to seire og to tap. Tapene kom mot Vipers og Storhamar. Siden den gang har rogalendingene tatt seks strake seire i serien – og NM-finalen mot Vipers venter.

– Vi har hatt en skadefri tropp og har vært overraskende stabile. Alt er enkelt når du har flyt. Det spennende er hvordan du viser deg etter å ha tapt mot lag du skulle ha slått. Jeg vil se det før vi kaller oss et stabilt topplag. Smellene mot antatt dårligere lag kommer for alle i løpet av en sesong, sier Stegavik, som nå har fått sine utfordringer før serien gjenopptas i 2021. (Med unntak for to utsatte kamper.)

Korsbåndskader er håndballens svøpe, og for en drøy uke siden smalt det også for rekruttlandslagets Martine Wulff. Omtrent samtidig forsvant Martha Barka med tretthetsbrudd i ryggen. Styret har bestemt at disse spillerne må erstattes. Når Solas treningspause er over neste uke, håper Stegavik at to nye jenter er på plass. Det letes lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Godt da for serietreeren at Malin Holta leverer som vanlig og er seriens toppscorer, og hakk i hæl følger EM-kanten Camilla Herrem, som faktisk har økt treffsikkerheten sin enda mer denne sesongen. Og når Kristiane Knutsen og Maja Magnussen også har levert 30 mål hver, blir det mange bidragsytere.

– I tillegg har vi hatt to gode målvakter og et godt forsvar. Vi har fått en plan for det vi holder på med, spillerne har tatt eierskap i den planen – og de finner løsninger som ikke alltid kommer fra meg, skryter Sola-nykommer Stegavik, som ikke vil fravike den beskjedne målsettingen om topp åtte. Serien er tross alt ikke halvspilt ennå.

Men hvis du setter penger på at serievinneren heter noe annet enn Vipers, har du god råd – eller usedvanlig lite peiling på håndball. Sørlendingene har vunnet tosifret i alle kamper unntatt mot Sola. Er noen slitne etter EM, er det alltids en eller to andre å sette inn.

At Storhamar ligger som nummer to, er også som ekspertene tippet. Litt mer overraskende er at siste sesongs bronsevinner ligger som nummer syv, men Byåsen har hatt mye uflaks. Jenta de andre spillerne i eliteserien valgte som årets midtre bakspiller forrige sesong, A-landslagsaktuelle Julie Bøe Jacobsen, har avsluttet sesongen – med korsbåndskade. Det samme har Anna Bjørke Kallestad pådratt seg. Og før hun kom i gang etter overgangen fra Siofok forsvant også landslagsspiller Kjerstin Boge Solås igjen ut med en langvarig kneskade.

Forrige sesongs firer, Tertnes, holder foreløpig en femteplass, men gå greie seg uten den scoringshungrige veteranen Linn Gossé resten av sesongen. Hun lå som treer på scoringslisten da korsbåndet røk mot Rælingen 11. november. Også den notorisk uheldige Josefine Intelhus er igjen ute med korsbåndskade, mens rekruttlandslagets Hermine Auberg "bare" er ute til utpå nyåret. I tillegg har bergenserne hatt treningsavbrekk etter at fem spillere kom hjem fra E-cup med korona.

Blant nykommerne ser det tungt ut for Larvik, med bare ett poeng på ti kamper, mens Rælingen har karet til seg fire poeng tredje sist. De har forøvrig to utsatte kamper nå i desember før de kan ta juleferie. Den tredje nykommeren, Flint, har greid å legge fire lag bak seg – ikke minst takket være sterk skyting fra Mari Finstad Bergum. Bare Solas Malin Holta har greid å straffe hennes 67 fulltreffere.

Blant annet derfor skinner Sola overraskende sterkt.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball, og er nå tilknyttet handball.no som skribent.