Annonse:
Annonse Polar
Annonse:
Annonse Polar

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Jan Thomas Lauritzen gir Halden-spillerne beskjed i en time out.
Jan Thomas Lauritzen gir Halden-spillerne beskjed i en time out.
Foto: Hans Petter Wille

Halden Topphåndball ser mot lysere fremtid

Planer om ny hall og prosjektet "Gutteløftet i Østfold" kan gjøre fremtiden lysere for Halden TH.

Ettersom Halden i fjor endte på niendeplass i REMA 1000-ligaen, og i år ligger som nummer ti, er det kanskje ingen grunn for trener Jan Thomas Lauritzen til å juble? Det gjør han da heller ikke, men han håper at en tendens i de to siste kampene skal vedvare. Da kan sesongens mål bli oppnådd, sluttspillplass.

"Ulvene" har tapt ni av sine 14 kamper, men syv av dem med mellom ett og tre mål.

– Uflaks eller udyktighet, Lauritzen?

– Sikkert en blanding. Vi har vært på høyden med de fleste lagene, men ikke greid å dra det i land mot slutten. Gutta har vært litt for urutinerte og tatt for store sjanser mot slutten av kampene. Du må ha litt flyt i avslutningen for å dra i land de jevne kampene.

Men i den siste matchen ble det slett ikke jevnt. Halden beseiret Fjellhammer hele 31-20, og i kampen før ble det 33–28 over Runar på bortebane.

– Vi håper dette er en god tendens, etter at vi hadde litt uflaks tidligere i sesongen. Skader har alle, men vi fikk også koronakarantene – ikke fordi vi hadde spillere som var smittet, men fordi de hadde vært i nærheten av smittede, sier mannen med en av Norges lengste landslagskarrierer. Fra 1993 til 2008 fikk han med seg 254 landskamper.

– Har Halden ambisjoner om å bli en toppklubb?

– Det spørs hva du mener med toppklubb. Vi er et stykke unna å ta medaljer, både når det gjelder administrasjon, midler og hall. Men vi har et ønske om å komme dit, og det er ting på gang. Jeg håper det blir orden på fasilitetene, og det er planer om utbygging av Tistedalshallen og ny hall på Os i sentrum. Det er ganske viktig for oss for å bli en større klubb.

I dag spiller Halden i Remmenhallen, men når tilnavnet er "Bunkersen" skjønner man at det ikke er noe Taj Mahal i hvit marmor. 

– Den hallen er ikke noe særlig for hverken TV eller publikum, men vi trives der. Det er ikke lett for noen motstander å komme dit, sier Lauritzen – og trekker frem et par spillere som har bidratt til å gjøre det utrivelig for motstanderne.

– Høyrekant Kasper Lie har utviklet seg veldig denne sesongen, både fysisk og på banen. Han og August Storbugt er tatt ut på rekruttlandslaget. Og så har vi jo Toke Bjelke Schrøder, som har hatt fin utvikling og er vår toppscorer (bare Emil Midtbø Sundal i BSK scorer mer), fortsetter Lauritzen, som gleder seg stort over at tidligere Elverum-keeper Morten Nergaard har sagt ja til å spille også neste sesong. Så langt i år er han blitt kåret til banens beste seks ganger!

Nergaard er 33 år, men snart kommer ungdommen? Det er i alle fall meningen med "Gutteløftet i Østfold" – et samarbeid mellom Eidsberg, Rolvsøy, Gamle Fredrikstad, Sarpsborg, Tistedalen og Halden Håndballforening.

– Det er færre gutter enn før i Østfold som spiller håndball. Vi konkurrer med ishockey, innebandy, fotball – og kanskje også gaming. Nå håper vi å lage en rød tråd opp til oss, der de kan være med på rekrutt- og elitelag. Målet er å holde unge spillere i klubben lengst mulig, sier treneren, som opplever at det mellom Kvik Halden fotball, Comet ishockey og Halden Topphåndball er hard konkurranse om midlene.

Hard konkurranse blir det også onsdag kveld, men da bare om poeng. Tabelltreer Drammen kommer på besøk.

– DHK er normalt vanskelige for oss. Det er en stund siden vi tok poeng fra dem, men to seire på rad er et tegn på at vi er i ferd med å få til noe, avslutter Jan Thomas Lauritzen.

For eksempel en overraskelse?

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball, og er nå tilknyttet handball.no som skribent.