Annonse:
Ny landslagsdrakt fra hummel
Annonse:
Ny landslagsdrakt fra hummel

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Foto: NTB

Vipers venter på topptesten i Ch. League

Vipers' minste seier i den hjemlige ligaen har vært på ni mål. Men hvor godt er laget mot Europas beste?

Det er spørsmålet trener Ole Gjekstad stiller – og svaret må han gruble på en stund til. For nå er det EM i Danmark som gjelder, og Vipers er involvert med fem spillere i troppen og to på reservelisten.

– Veldig bra at det ble EM, ellers hadde jeg fått en del sure tryner tilbake på trening, ler Gjekstad bare noe timer etter at danske myndigheter har gitt sin godkjennelse. 

– Kommer det til å gå korona-bra?

– Jeg er spent, men forutsetningen for at det skal gå bra er at lagene kommer tidsnok til Danmark og får gjort de rette tingene. Da kan det bli et trygt mesterskap. Men det skal ikke mye til før det veltes. Da tenker jeg på ting arrangøren ikke har like god kontroll på, som transport og mat. Der opereres det ikke den samme isoleringen som venter spillerne.

– Vipers har syv spillere i Danmark, hvordan blir klubbtreningene nå?

– Ja, syv i Danmark, og så mister vi fire til rekruttsamling til uken. Vanligvis ville vi fått til et treningssamarbeid med noen lokale klubber, eller hentet inn noen gutter, men nå går jo ikke det, sier Gjekstad.

Vipers har herjet i serien omtrent som Larvik gjorde i gamle dager og har "selvfølgelig" ti seire på ti kamper. Bare ett lag (tabelltreer Sola) har unngått å tape tosifret. 

– Hva synes jentene?

– De synes det er gøy å vinne håndballkamper og gøy å vinne mye. Og de vet at hvis de slipper seg ned, så blir det fort jevnt. Fana var bare to bak ut i annen omgang, fortsetter Gjekstad, som mener at det ville vært færre kalasseire hvis Champions League hadde gått som normalt. Men Vipers har fått spilt bare fire kamper. (Fire av gruppemotstanderne har spilt åtte.)

– Hadde Champions League gått som planlagt, ville vi lagt lista litt lavere – i alle fall med tanke på målforskjell. Nå har det vært lett å mobilisere. Det er en av årsakene til de store seirene. En annen er at vi har hatt få skader, og vi har kunnet rullere mye. Det er sikkert veldig mange som er misfornøyd med spilletiden så langt, knegger Ole Gustav, som er overrasket over Nora Mørk. Ikke at hun kan spille håndball, men over det fysiske. Hun har ikke stått over en eneste trening. I tillegg liker han fremgangen til Karine Dahlum - datter av tidligere fotballspiller "Totto". 

Spillemessig sier han seg fornøyd. Laget har tatt de stegene han hadde forventet. Etter en litt trå start har det blitt flere og flere scoringer, og forsvaret er blitt bedre. Og ikke minst har målvakt Evelina Eriksson slått til. Ja, så bra at hun ble tatt ut i den svenske EM-troppen. Men hvor gode er sørlendingene sammenlignet med de beste i Europa? Der ligger grubleriet.

– Den store testen er Champions League, og der har vi ennå ikke møtt Rostov-Don (tabelleder) og Metz (treer). Det er det som er pekepinnen.

– Hva vet du om Vipers-fremtiden i CL?

– Vi har lansert en plan for Rostov-Don, Metz og EHF om hvordan vi kan få avviklet kampene. Det handler om å spille på nøytral grunn, men det er en del ting som skal løses. Vi har skissert kamper mot Rostov-Don tidlig i januar og mot Metz i slutten av januar. Den nåværende EHF-protokollen utløper 15. januar. Får vi spilt noen kamper før det, blir det ikke så lett å kaste oss ut, sier Gjekstad med en liten latter.

Nå skal han holde treninger med de gjenværende og trolig være ekspert i TV-studio noen kamper. Til Danmark har 52-åringen ikke tenkt seg.

– Jeg vil ikke ødelegge jula med ti dagers karantene.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball, og er nå tilknyttet handball.no som skribent.