Annonse:
Gjensidige - Norges mest kjøpte bilforsikring
Annonse:
Gjensidige - Norges mest kjøpte bilforsikring

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Fredrik Ruud ble ny trener for FyllingenBergen denne sesongen
Fredrik Ruud ble ny trener for FyllingenBergen denne sesongen
Foto: Tove Lise Mossestad

-- Nå går elitetoget -- Fyllingen vil være med

Det går alltid et tog, hevdet NSB. Men elitetoget i håndball går nå. Og FyllingenBergen vil ha plass.

Det er Fyllingens nye trener Fredrik Ruud som spår. Og han har enda en spådom, nemlig at Bergensklubben er en av dem som kommer seg på REMA 1000-ligatoget før det går.

– Nå går toget med klubbene som vil være de fire-fem-seks beste i fremtiden. Det er klubber som har på plass økonomi, det administrative og det sportslige – og det toget skal Fyllingen være med på, lyder det bastant fra Ruud.

30-åringen ble lurt inn i trenerrollen da han møtte Eskil Berg Andreassen i militæret. Han ville ha med Heimdal-keeperen som assistenttrener i Selbu. Senere ble Ruud rekruttrener og spillerutvikler i Elverum, sjef i Runar en kort periode og så assistent for Andreas Gjeitrem i Fyllingen. Da Gjeitrem ga seg som trener og ble salgs- og markedssjef etter forrige sesong, var det duket for trønderen som hovedtrener i vestlandsklubben, som er i gang med sin 24. sesong på øverste nivå. Ruud er forøvrig også i trenerteamet til juniorlandslaget, LM00.

Når Ruud snakker om ting som må være på plass, er Gjeitrem en av dem han tenker på. Den andre er Vidar Gjesdal, som var trener i mange år, men som nå er daglig leder. I tillegg blir målvaktene tatt hånd om av den gamle keeperkjempen Jan Stankiewicz (83 landskamper for Sverige), mens Sølvi Hylleseth (to landskamper) har ansvaret for den individuelle oppfølgingen. Sammen skal de bygge det miljøet og den kulturen som må ligge i bånn.

Tilhengere av spennende kamper i REMA 1000-ligaen bør begynne å følge med på FyllingenBergen. Av tolv kamper har syv endt med tre måls forskjell og to uavgjort. Ulempen for Fyllingen er at fem av syv "tremålskamper" har endt med tap. Det har ikke gått upåaktet hen.

– Vi har jobbet med de siste fem minuttene ut fra at vi trodde vi var dårlige der. Men forklaringen er at vi har hatt spillere som har hatt lyst til å avgjøre og som er blitt litt for hete på grøten. Det skal vi ha fokus på når andre del av serien begynner, proklamerer Ruud, som har tegnet treårskontrakt. Innen 2023–24 skal han ha brakt bergenserne til topp fire, og fra da skal FyllingenBergen også være en hyppig gjest i NM-semifinaler.

– Hvordan trives du med hovedansvaret i en eliteserieklubb?

– Utrolig artig, men man får en jobb som er berg-og-dal-bane følelsesmessig. Som assistent er du ikke så påvirket av følelsene. Nå er jeg øverste ansvarlig for resultatene, og det kjenner jeg mer enn jeg trodde. Det er mer press, både utenfra og fra dere journalister, og hvordan du påvirkes av det vet du ikke før du står oppi det.

Så langt må FyllingenBergen nøye seg med niendeplass på tabellen, men potensialet er der. Det viste 30–29 over tabelltoer ØIF Arendal og 26–27 borte mot serieleder Elverum. Kanskje hadde flere av de jevne kampene vippet i Fyllingens favør hvis ikke sesongens store overraskelse, Herman Bredal Oftedal, hadde blitt skadet. Broren til landslagskaptein Stine kom fra en anonym tilværelse i Lillestrøm, men vokste seg stor i Bergen før han brakk utsiden av leggbeinet og måtte bytte klister med gips.

I stedet kan kanskje den nye russiske playmakeren Igor Karlov ta rollen som matchavgjørende? Ruud jobber med å koble hans spill på intuisjon med det tradisjonelle norske systemet.

I mellomtiden gjør Inge Aas Eriksen jobben Fredrik Ruud hadde forventet. Han er toppscorer i klubben som vil være i Norges fremtidige "Final4".