Annonse:
Verdiløftet
Annonse:
Verdiløftet

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20200214_Mällberg,-Ane_Rælingen_640x360web_foto-Tonje-Waal-Karlsen.jpg
Foto: Tonje Waal Karlsen

Opptur for toppseriens eneste kvinnelige trener

26 lag spiller i REMA 1000-ligaene. Bare ett av dem har kvinnelig hovedtrener. Søndag ble første seier feiret.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært litt tungt, men vi møtte gode lag og har ikke stresset. Det er tidlig i sesongen, og jentene har vært gode til å omstille seg. Vi har holdt stemningen oppe, og det har vært fin progresjon etter en bra NM-kamp mot Storhamar, forteller Ane Victoria Ness Mällberg. 27-åringen har ansvaret i nyopprykkede Rælingen, som tok sin første topoenger da det ble 23–20 borte mot et annet nyopprykket lag, Flint.

Til tross for sin unge alder har trenertalentet rukket å skaffe seg solid bakgrunn. Hun har vært spiller selv, har lærerutdanning med master i idrett, trener 4-utdanning og er trener på juniorlandslaget. Før hun fikk hovedansvaret i Rælingen - etter at Daniel Birkelund dro til Siofok som assistent for Bent Dahl - hadde hun rekrutter og juniorer i Aker og Lillestrøm.

– Medfører det stort press å være sjef?

– Egentlig har det bare vært positive tilbakemeldinger. Vi er realistiske med tanke på hvor vi står spillemessig, og målet er å holde oss. Det langsiktige målet er å spille i eliten over tid og bygge oss opp som klubb. Presset jeg føler er bare det jeg legger på meg selv.

Presset Rælingen har lagt på kommunen for å få ny hall er blitt vedtatt to ganger, men like mange ganger har politikerne trukket hallplanene. Det betyr at Rælingen for tiden har litt hodepine. Klubben har dispensasjon til å spille noen av kampene i Marikollhallen, som er liten, men stor nok så lenge koronaen bestemmer antall tilskuere. Men Marikollhallen gjør at NHFs lisensnemnd gir Rælingen gul kategori. De andre kampene går i fine Skedsmohallen, men den ligger "feil" plassert.

– Det er rart å spille i en annen kommune, og det medfører litt usikkerhet rundt fremtiden. Skal vi fortsette å hete Rælingen, eller skille ut toppen? spør Ane. Ingen har i øyeblikket svaret på det. Å spille i en annen kommune koster Rælingen dyrt.

Det gleder Ane Mällberg mer å snakke om det sportslige. Om løftet Carina Berg har tatt som playmaker og venstreback, om Marte Svensson og Emma Holtet som har stått mye og tatt ansvar.

– Vi var det yngste laget for to sesonger siden. Det er vi ikke nå lenger, og det er mange fra 2000- og 2001-årgangen som har hatt en fin utvikling, forteller Ane. Det samme har laget hatt.

– Vi slet i begynnelsen av sesongen med å komme i gang i kampene. Så hadde vi problemer med å stå kampene helt ut. I de siste to har vi klart begge deler. Da har vi stått sammen som et lag. Når vi spiller individuelt, går det ikke så bra, sier Ane, som har selskap av en annen Mällberg i trenerteamet. Pappa Geir er målvaktstrener, med trener 3-utdannelse og toppmålvaktutdanning på CV-en.

– Det går greit å finne tema når jeg kommer hjem til middag, sier Ane og ler.

Da er saken biff. Det vil si håndball.